Putpatat (Ovenschotel met aardappelen, bloemkool, prei en spekjes)

Putpatat ovenschotel met aardappelen bloemkool prei en spekjes

Als je deze titel leest denk je waarschijn “Wat?”, toegegeven ik heb tot 2 jaar terug ook nog nooit over dit gerecht gehoord. Voor onze grote reis naar Australië hebben wij in Nederland een duikcursus gevolgd, via die duikschool zijn wij op duiktrip geweest in Todi, België. Overigens heb ik alleen gedoken aangezien J. op dat moment verkoudheidsklachten had (en dan mag je niet duiken), dus hij was vooral voor de gezelligheid mee 😉

Lees verder “Putpatat (Ovenschotel met aardappelen, bloemkool, prei en spekjes)”

Aubergine met gehakt en rijst

Aubergine aziatisch gehakt varken rijst

Toegegeven, beetje rare naam voor dit gerecht is het wel, maar een betere naam verzinnen lukt me niet haha, maar slide vooral in mn DM als je iets beters hebt bedacht! Maar voor nu: call it as it is! Deze aubergine met gehakt en rijst heb ik gebaseerd op een recept uit de Delicious. De Aziatische smaken zijn to-die-for en het staat ook nog eens erg snel op tafel! Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen.

Lees verder “Aubergine met gehakt en rijst”

Aziatische noedelsalade

Oef, wat een gekke tijden nu met het coronavirus, de meesten van ons werken al maanden thuis, kinderen hebben lang thuisgezeten, we hebben beperktere sociale contacten (ik in ieder geval wel) en ik kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst iemand een hand heb gegeven! Niks lijkt meer vanzelfsprekend. Bizar hoe de wereld opeens is veranderd door zoiets ongrijpbaars en onzichtbaars als een virus (wat ik niet bedoel als #viruswaanzin). Voordeel van deze situatie: we kunnen ook doordeweeks uitgebreid(er) koken nu de meesten van ons geen reistijd meer hebben. Nadeel van deze situatie: #coronakilos is real. Dus vandaag een lichte maaltijd: Aziatische noedelsalade.

Lees verder “Aziatische noedelsalade”

Mexicaanse wraps met kip

Mexicaanse wraps met Kip

Wij zijn thuis best wel fan van de Mexicaanse keuken. We eten graag guacamole bij onze chips tijdens onze filmavondjes op de bank, quesadilla’s als J. echt honger heeft en nacho’s met gehakt als we gewoon zin hebben in iets waanzinnig lekkers maar wel een beetje slecht. Het is vooral een makkelijke keuken zonder te veel poespas, maar wel érg lekker én gekruid, want daar houden wij ook van. Deze wraps met kip zijn ideaal voor als je geen tijd hebt doordeweeks of als je gewoon simpelweg geen zin hebt om te koken (in het weekend?), en dat moet kunnen 😉

Lees verder “Mexicaanse wraps met kip”

Snelle tomatensaus

Snelle tomatensaus met knoflook gepoft

Wij eten thuis regelmatig een stukje kip (bijvoorbeeld een ovenschotel met kip piripiri) of een hele gegrilde kip. Het was voor mij altijd wat lastig om te bedenken waar je die dan mee gaat combineren, rijst lijkt relatief droog. Friet is natuurlijk altijd goed, maar soms wil je iets anders dan frituur (zelfs met een Airfryer). Zo ben ik op dit simpele recept gekomen voor een snelle tomatensaus bij de pasta. Als je niet te veel moeite wilt doen, wél een lekkere basis saus wilt om te combineren met je pasta. Ook heel lekker met bufffalo mozzarella en wat rucola als een vegetarisch gerecht!

Lees verder “Snelle tomatensaus”

Beef bowl met rijst

Beef bowl met rijst Yoshinoya

Échte comfort food, een warme kom met rijst en dungesneden rundvlees gesmoord in een kruidige bouillon met ui. Deze beef bowl met rijst (ja sorry, wellicht onnodig gebruik van Engels maar een rundvleeskom met rijst klinkt toch echt totaal niet) is ontzettend makkelijk te maken ook voor de doordeweekse dagen. Je kunt er ook wat paksoi bij roerbakken, maar écht comfort food mag wel een beetje zonder vitamines toch? 😉

Lees verder “Beef bowl met rijst”

Mijn ultieme keukenhulpjes

Keukenmachine en foodprocessor

Ik werk dus zelf met electronica en ben altijd al beetje een gadget freak geweest. Je kunt je dan ook voorstellen dat ik behoorlijk wat apparaten in de keuken heb die mijn leven een stuk gemakkelijker maken 😉 In dit artikel vertel ik welke apparaten ik écht niet zonder kan en waarom!

Keukenmachine
Of keukenmixer, hoe je het ook wilt noemen: een apparaat zoals een KitchenAid (ik denk dat met deze omschrijving de meeste leken wel snappen wat ik bedoel). Er wordt mij wel eens gevraagd, zeker toen ik keukenapparatuur inkocht, wat het verschil is tussen een keukenmachine/keukenmixer en een foodprocessor. Een keukenmachine gebruik je met name voor het bakken: om te kloppen, mixen of deeg te kneden. Vroeger bij mijn moeder thuis had zij alleen een handmixer, wat in de basis een prima apparaat is natuurlijk, maar als je met één hand een keukenmixer vasthoudt, de andere de kom, dan mis je eigenlijk een extra arm/hand om ingrediënten toe te voegen 😉 Niet zo handig! Zeker als je bijvoorbeeld macarons maakt en je de suikersiroop wilt toevoegen, is een keukenmachine echt je allerbeste vriend. Ik heb wel eens macarons gemaakt met alleen een handmixer, maar dat is wel eens bijna misgegaan (lees: bijna gloeiend hete suikersiroop over mezelf heen gooien). Daarnaast is een keukenmachine een lifesaver als je bijvoorbeeld pizzadeeg maakt. Scheelt een paar vermoeide handen! Overigens heb ik zelf al 5 jaar een Bosch, hier ben ik mega tevreden over! Ik heb ook diverse accessoires erbij zoals een vleesmolen, ijsmachine, blender etc.

Handmixer
Tot voor kort gebruikten we een hele oude handmixer van mijn schoonmoeder, maar deze werd toch echt te oud (en vies) dus hebben we recent een nieuwe aangeschaft. Voor de snelle klusjes (slagroom kloppen bijvoorbeeld) is de handmixer gewoon makkelijk. En voor J. is het een essentieel apparaat want hij wilt dat ik hier aardappelpuree mee maak. I kid you not. Meneer houdt dus van megagladde puree (ik ben van de stukjes) en heeft het liefst dat de mixer het helemaal gladmaakt. Ik zeg niks.

Foodprocessor
Ik wist niet hoe erg ik dit apparaat in mijn leven nodig had, tot ik er één aanschafte. Ik heb nu 2 jaar een Magimix (aanrader!), vrij zwaar apparaat, maar deze kan fijnhakken als geen ander. Guacamole, chimichurri, pesto, hij kan het allemaal moeiteloos én heel snel. Voorheen had ik alleen een kleine hakmolen, deze gebruik ik nog wel vaak voor de kleine klusjes (snel even iets fijnhakken), maar een foodprocessor maakt echt verschil voor de grotere klussen. Ook het raspen van wortels voor een wortelsalade of carrot cake gaat hiermee zo snel (en je raspt je eigen vingertoppen niet weg bij de laatste stompjes, ook wel zo fijn)

Glazen maatbeker
Dan denk je, is dit nou echt noemenswaardig? Maar ja zeker! Een glazen maatbeker is echt heel erg handig. Niet alleen kan je hier (zonder dat ie barst en kraakt) heet water in gieten voor bouillon, een maatbeker is sowieso een essentieel onderdeel in de keuken. Zeker als je graag bakt (want bakken is stuk preciezer dan koken). Oh en vergis je niet 100 ml water is 100 gram, maar 100 ml slagroom niet…

Staafmixer
Ik heb thuis nog een Philips staafmixer die ik kocht toen ik op mijn 18e op mijzelf ging wonen. Dat is inmiddels bijna 13 jaar geleden! Vaak gebruik ik hem niet, maar als ik bijvoorbeeld een quiche bak, of soep maak is hij onvervangbaar. Vind ook oprecht niet dat er een apparaat is dat deze kan vervangen, misschien een blender, maar even met je staafmixer in je pan met soep is toch wel stuk gemakkelijker.

Kleine keukenhulpjes
Andere keukenhulpjes die ik toch even wil benoemen: pannenlikker (om beslag mee te vouwen, maar ook om alles uit je mengkom te halen), een goed mes (een vriendin leerde me ooit dat je je niet snijdt aan een scherp mes, maar juist een bot mes, want dan druk je te hard en schiet je juist uit!), een garde (voor als je geen zin hebt je hele keukenmachine uit de kast te halen).

Ik heb trouwens deze apparaten allemaal in de keukenkastjes staan, anders zou mijn aanrecht volstaan 😉 Welke apparaten zijn voor jou onmisbaar in de keuken? En welke staan nog op je wishlist?