Guacamole

Één van de lekkerste dips voor bij tortillachips of nacho’s is toch wel guacamole. Heerlijk romig en wat mij betreft mag ook de koriander hierin niet ontbreken. Niet nu wegklikken als je koriander niet lust! J. moet er namelijk ook niks van weten dus ik maak altijd een portie mét en zonder koriander. Je kunt het gemakkelijk weglaten. J. vindt overigens niet dat koriander naar zeepsop smaakt, hij vindt het gewoon ‘ranzig’.

Het allerbelangrijkste bij het maken van guacamole, is het gebruik van rijpe avocado’s. Zeker als je van plan bent om vanavond guacamole te eten en je gaat vanmiddag naar de supermarkt om avocado’s te halen kan je nog wel eens van een koude kermis thuis komen.

De avocado moet echt rijp zijn, druk de avocado zachtjes in rondom de ‘knop’ bovenop en druk hem rondom ook zachtjes in. Kun je deze licht indeuken? Dan is hij rijp genoeg. Je kunt ook de knop weghalen en als de kleur eronder groen is en niet wit, dan is hij rijp genoeg. Uiteindelijk geldt hier: oefening baart kunst, hoe vaker je avocado’s koopt des te sneller je door hebt welke geschikt zijn en welke niet. Ook de eetrijpe avocado’s, die overigens een vermogen kosten, moet je controleren of ze wel echt rijp zijn. Het is mij wel eens gebeurd dat ze alsnog knetterhard waren. Maar als je écht zeker van je zaak wilt zijn koop je je avocado’s van te voren zodat ze thuis nog even kunnen rijpen. Maar goed, wie heeft daar de tijd voor hè?

De kunst van mooie groene avocado’s is overigens door het groen dat aan de binnenkant van de schil zit goed mee te schrapen. Ik heb wel eens vrij bleke guacamole gehad en toen heb ik opgezocht hoe dat kon. De groene kleur komt met name van het groen dat tegen de schil aan zit, logisch eigenlijk natuurlijk.

Wij eten onze guacamole graag wat pittig, dus wij voegen er altijd jalapeñopepers (uit pot) aan toe. En veel knoflook. En ja, je gaat hiervan behoorlijk uit je mond ruiken, dus ik zou dit niet eten voor een date of de avond voor een sollicitatiegesprek. Of je moet zorgen dat je de hele dag kauwgom en pepermuntjes bij je hebt 😉

Het bewaren van gucamole heeft wat mij betreft 3 geheimen: voldoende limoensap in de guacamole zelf, de guacamole bewaren met een avocadopit én zorgen dat er geen lucht bij kan komen door er plastic folie overheen te doen en deze goed aan te drukken zodat de folie de guacamole aanraakt en afsluit. Zo blijft mijn guacamole in ieder geval paar dagen groen. En heel eerlijk, de bruine laag bovenop de guacamole ziet er misschien niet zo appetijtelijk uit, het smaakt er echt niet minder om. Even roeren en je ziet er niks meer van 😉

Guacamole

3 rijpe avocado’s
1-2 flinke eetlepels zure room
1 kleine ui of 3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1 tomaat, in blokjes gesneden
Sap van een halve limoen
Peper en zout, naar smaak
Jalapeñopepers, optioneel, hoeveelheid naar smaak
Klein bosje koriander, optioneel, hoeveelheid naar smaak

Verder heb je nodig
Hakmolen of foodprocessor

  1. Snijd de ui of de sjalotten in grove stukken en pel de knoflook en doe deze in de hakmolen/foodprocessor. Je mag de knoflook persen, maar dit hoeft niet.
  2. Snijd de tomaat in blokjes en leg deze even apart. Halveer de avocado’s en haal de pitten eruit. Bewaar deze even in een aparte kom.
  3. Schep de avocado’s leeg en doe het vruchtvlees in de hakmolen. Doe hierbij ook 1 eetlepel zure room en de jalapeño pepers.
  4. Hak het mengsel fijn tot een romige substantie. Proef even en voeg peper, zout en eventueel nog een eetlepel zure room toe.  Meng het mengsel opnieuw met je hakmolen.
  5. Knijp de sap van de limoen uit boven het mengsel, niet te veel in één keer, meng de guacamole eerst goed en proef voor je meer toevoegt!
  6. Is de smaak goed? Voeg dan de tomatenblokjes toe. Ik doe dit bewust op het laatst omdat ik het lekker vind als er nog stukjes tomaat in zit, houd van je hele romige, gladde guacamole? Dan kan je de tomaat er eerder in doen, of helemaal fijn hakken nu of je kant het uiteraard ook weglaten.
  7. Hak de tomatenblokjes nog een beetje fijn, niet te veel zodat er nog wel stukjes te zien en te proeven zijn.
  8. Heb je ook eters die niet houden van koriander? Schep dan nu eerst de helft over in een kom en doe hier een avocadopit in.
  9. Doe vervolgens een bosje koriander in de hakmolen en hak het mengsel opnieuw fijn.
  10. Serveer met nacho’s of gewoon tortillachips. Eet je de guacamole met nacho’s? Dan kan je de aangebroken zure room ook daarbij serveren.

Eet smakelijk!