Grass Jelly dessert

Dit Grass Jelly dessert recept kan in hetzelfde rijtje als de Century Egg congee: “Waarom post je dit, Sheung?” Nou, om dezelfde reden als dat recept: dit is een persoonlijk blog en ik vind het persoonlijk écht heel lekker. Eigenlijk meer een zomers recept, maar aan de andere kant: desserts kunnen altijd, toch?

Als ik eerlijk ben is dit recept niet eens receptwaardig: het is reuze simpel, heeft eigenlijk maar 3 ingrediënten (4 als je de koffiemelk meerekent, “Hè, wat?”. Dat komt later). Toegegeven, 2 ingrediënten zijn denk ik niet te vinden in je lokale (Westerse) supermarkt. Dus wellicht is dit toch een klein beetje uitdagend.

En dan hebben we nog niet gesproken over de smaken. Het zoete, dat zal de meesten wel bevallen. Maar grass jelly is wellicht wel een acquired taste. Volgens Wikipedia heeft het ‘a mild, slightly bitter taste’. Ik krabte wel even achter mijn oren, bitter? Ja I guess, dat ik dat niet meer écht proef. Maar ik kan me voorstellen dat je dat erin proeft. Ik heb het nooit ‘los’ gegeten, altijd met een suikersiroop en koffiemelk (ja, hier kom ik straks nog op).

Volgens de Amazing Oriental webshop komen de kruiden van de Chinese Masona plant, welke familie is van de munt. Wist ik oprecht niet tot het schrijven van dit recept: weer wat geleerd!

Juist, de koffiemelk dus. Dat is dus écht een essentieel onderdeel van dit grass jelly dessert en mag ook in genereuze hoeveelheden worden toegevoegd. De romige smaak van de koffiemelk brengt je dessert écht naar het volgende niveau. Dus áls je dit dessert gaat proberen: gooi dan zeker een flesje koffiemelk in je winkelmandje!

Oh, en de rock sugar. Als je me vraagt, kan dit ook met gewone suiker? Vast. Heeft mama dit ooit gemaakt met gewone suiker? Nee, natuurlijk niet. Gebruik ik dus rock sugar? Ja. En wees genereus, want de siroop mag echt zoet.

Grass Jelly Dessert 

1 blik grass jelly (duh)
Paar blokken rock sugar, naar smaak
Koffiemelk, naar smaak

Verder heb je nodig
Pan met een goede bodem
Grote kom

  1. Bij voorkeur komt het blik uit de koelkast en is deze lekker koud. Snijd de grass jelly in blokjes, dit hoeft niet heel netjes, maar mama zou zeggen dat dat wel moet. Doe de blokjes in een ruime kom of bak.
  2. In de pan verwarm je een laagje water, ik zou zeggen ongeveer 150-200ml water. Voeg hier een paar brokken rock sugar aan toe.
  3. Als de suiker volledig opgelost is proef je (voorzichtig!) of de siroop zoet genoeg is. Anders los je nog een paar extra stukken op.
  4. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen voor je deze over de grass jelly heen giet.
  5. Laat het geheel een paar uur goed koud worden in de koelkast voor je het serveert.
  6. Verdeel de grass jelly in kommen en doe er een flinke scheut koffiemelk bij.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)