Aziatische noedelsalade

Oef, wat een gekke tijden nu met het coronavirus, de meesten van ons werken al maanden thuis, kinderen hebben lang thuisgezeten, we hebben beperktere sociale contacten (ik in ieder geval wel) en ik kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst iemand een hand heb gegeven! Niks lijkt meer vanzelfsprekend. Bizar hoe de wereld opeens is veranderd door zoiets ongrijpbaars en onzichtbaars als een virus (wat ik niet bedoel als #viruswaanzin). Voordeel van deze situatie: we kunnen ook doordeweeks uitgebreid(er) koken nu de meesten van ons geen reistijd meer hebben. Nadeel van deze situatie: #coronakilos is real. Dus vandaag een lichte maaltijd: Aziatische noedelsalade.

Nu het zomerse weer zich de laatste weken flink heeft laten zien (hallo 18 dagen durende hittegolf) hebben wij thuis vaker trek in een salade. Echter ben ik eerlijk gezegd geen megagrote saladefan. Groene blaadjes doen mij gewoon niet zoveel. Is wellicht ook cultureel bepaald, ik at thuis nooit koude groenten. Sterker nog: mama gruwelt van iets als rauwkost. Dus geef ik jullie vandaag een salade met een lekker Aziatisch tintje die niet zo saai is als een kom met sla 😉

Qua groente kun je eigenlijk alle kanten op: rooster broccoli in de oven, blancheer spinazie of paksoi, voeg wat taugé toe of voor de helft van de wereld die het wel lust: koriander! En ben je geen vleeseter? Tofu of tempeh kan je ook marineren in deze marinade. Kortom: voeg toe wat je lekker vindt!

Fruit in hartige salade is misschien wel eentje in het straatje “Wel of geen ananas op je pizza”, ik kan het wel waarderen, het zoete en frisse voegt soms zeker een extra dimensie aan je gerecht. Vind je het niks? Dan toch niet 😉

Dit gerecht staat écht in een handomdraai op tafel, het enige dat wat tijd vraagt is het marineren, maar als je in tijdnood bent kan dit ook sneller. In dat geval adviseer ik een ziplock back (luchtdicht afsluiten) om het marineerproces een handje te helpen. Heb je een vacummachine? Dan heb je helemaal geluk!

Aziatische noedelsalade – voor 2 personen 

100 gram mihoen (ongekookt)
300 gram biefstuk (2 stukken)
200 gram sugarsnaps, gehalveerd
1 rode paprika, in reepjes gesneden
75 gram taugé
Halve rode ui, in dunne ringen gesneden
1 mango, in blokjes gesneden
1 brocolli of bloemkool, in roosjes gesneden

Voor de topping
1 stengel bosui, in dunne ringen gesneden
1 rode peper, in dunne ringen (optioneel)
1 bosje koriander, fijn gehakt (optioneel)

Voor de biefstukmarinade
2 eetlepels light sojasaus
2 tenen knoflook, geperst
Halve rode peper
Halve limoen

Voor de dressing
Halve rode peper (ja daar is de ander helft!)
Halve limoen (idem)
3 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels sesamolie
2 theelepels honing
1 eetlepel light sojasaus
1 eetlepel vissaus
Peper en zout, naar smaak

Verder heb je nodig
Oven
Pan
Zeef of vergiet
Wok- of koekenpan (of grillpan!)

  1. Bij voorkeur marineer je de biefstuk een paar uur van te voren. Meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar en legt de biefstukken in zijn geheel in de marinade, paar keer omwentelen zodat de biefstukken aan alle kanten bedekt zijn met de marinade en leg deze voor enkel uren in de koelkast. Het beste haal je ze een half uur tot een uur voor het bakken uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
  2. Meng alle ingrediënten voor de dressing met elkaar zodat deze tijd krijgt om op smaak te komen
  3. Verwarm je oven voor op 200ºC.
  4. Bereid alle groenten voor, snijd de uiteindes van de sugarsnaps eraf en halveer ze waar nodig. Snijd de rode paprika, rode ui en bosui in ringen/reepjes.
  5. Snijd de broccoli of bloemkool in roosjes en rooster deze op een bakplaat in de oven, dit duurt ongeveer 20-30 minuten.
  6. Je mag de sugarsnaps kort blancheren als je dat lekker vindt, maar rauw smaken ze net zo goed als je het mij vraagt!
  7. Snijd de mango in blokjes. Ga er vanuit dat iedereen weet hoe dat moet, kijk anders deze video, vanaf 0:10. No judgement als je niet weet hoe het moet trouwens 😉
  8. Breng een pan met water aan de kook voor de mihoen en kook deze volgens de verpakking.
  9. Haal de biefstukken uit de marinade en dep deze lichtjes droog met wat keukenpapier. Dit helpt iets tegen een dikke aangebakken laag in je pan.
  10. Bak je biefstuk zoals jij hem het lekkerste vindt. Maar er is natuurlijk maar één juiste manier van bereiden: medium rare. Laat het vlees paar minuten rusten voor je deze in plakken snijdt. Voorkomt een (letterlijk) bloedbad op je aanrecht. Dek zo nodig af met wat aluminium folie zodat het niet te veel afkoelt.
  11. Giet je mihoen af, ik vind een beetje lauwwarm wel lekker dus ik mik erop dat deze ongeveer tegelijk klaar is met de biefstuk, maar wil je hem helemaal koud? Dan kan je de mihoen ruim van te voren bereiden. Belangrijk is om deze goed te koelen onder stromend koud water om het kookproces te stoppen. Niks is zo vies als zompige mihoen. Tip: snijd of knip met een (schone!) schaar de mihoen een paar keer. Eet wel zo makkelijk!
  12. Tijd om je salade samen te stellen: verdeel je mihoen over de borden, doe er een beetje dressing op. Leg je groenten en mango erbij en de plakjes biefstuk. Verdeel de resterende dressing over de salades en top af met wat bosui.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)