Scones en clotted cream

Scones. Eerlijk gezegd begreep ik lange tijd de fascinatie van Engelsen (en andere liefhebbers) niet voor dit broodje, het is toch maar gewoon een droog, wat zoetig broodje dacht ik altijd. Maar sinds ik ze zelf heb gemaakt ben ik overtuigd: een lekkere (Paas/Kerst/het-is-weekend) brunch is niet compleet zonder verse, warme scones met clotted cream en jam (aardbeienjam voor mij). Ik ben wel van mening dat je ze écht warm moet eten en het liefst dagvers. Het deeg is waanzinnig makkelijk te maken dus veel moeite is het gelukkig niet om ze ochtends vers te maken.

Sconedeeg zit een beetje tussen beslag en deeg in, dus wees gerust: het hoort behoorlijk plakkerig te zijn qua substantie! Ook moet je het deeg absoluut niet te veel bewerken, dat is funest als je mooie luchtige scones wilt. Zorg dat je deeg nét aan (of als je twijfelt beter net niet) gemengd is.

Dit heerlijke recept komt van Matt Preston en als je niet weet wie dat is dan kijk je vast geen MasterChef Australië (het enige échte MasterChef-programma als je het mij vraagt) en is Google your friend. Het enige dat je écht moet weten is dat ze lekker zijn, wat maakt het dan uit van wie het recept komt 😉

Bij scones hoort natuurlijk ook clotted cream en misschien wat zelfgemaakte lemon curd als je er zin in hebt. Ik vind aardbeienjam echt heel lekker erbij en dat scheelt weer een recept (want ja, ook ik vind het wel eens fijn als het makkelijk en snel kan). Clotted cream daarentegen kan je niet vervangen (vind ik) en is in Nederland niet in de gewone supermarkt te krijgen. Maar gelukkig: ook dit is erg gemakkelijk te maken.

Via mijn Instagramprofiel @macaronsenmie vind je in de highlights de kookstory van deze scones!

Scones met clotted cream – voor 12 scones

Voor de scones
600 gram zelfrijzend bakmeel
40 gram koude roomboter, in blokjes
300 ml volle melk
125ml slagroom
Extra bloem of zelfrijzend bakmeel om te bestuiven
Snufje zout

Voor de clotted cream
125 gram mascarpone
125ml slagroom
Vanillesuiker, naar smaak

Voor de topping
(Aardbeien)jam of lemon curd

Verder heb je nodig
Keukenmachine, om slagroom op te kloppen
Bakpapier en een bakplaat
2 (pallet)messen
Oven
Uitsteker, in mijn geval een waterglas

 1. Verwarm je oven voor op 230° graden.
 2. Snijd de koude boter in blokjes en doe deze samen met het zelfrijzend bakmeel in een grote kom.
 3. Wrijf voorzichtig de boter door het bakmeel en til bij iedere wrijf beweging het meel en boter een klein beetje op.
 4. Wanneer de boter zo goed als vermengd is, beter te weinig dan te veel, maak je een kuiltje in het midden van het deeg en giet je daar de slagroom en volle melk in.
 5. Gebruik 2 messen om de melk en room door je meel- en botermengsel te trekken. Zorg ervoor dat het deeg nét aan (of net niet) gemengd is, overmengen zorgt voor harde, niet gerezen scones en dat wil je niet!
 6. Stort je deeg, wat overigens erg plakkerig hoort te zijn, op je keukenblad of op een bakpapier op je keukenblad (als je je keukenblad schoon wilt houden). Druk het deeg voorzichtig plat tot het ongeveer een plak is van 3 cm hoog.
 7. Pak je uitsteker of waterglas van 5-6cm breed en steek je ronde vormen uit. Belangrijk is dat je niet je glas gaat draaien, dit beïnvloedt het rijsproces nadelig! Druk zo hard als je kan en dan kan je als het goed is het ronde deegvormpje uit je vorm halen.
 8. Als het goed is houd je vaak wat restjes over, die gooi je natuurlijk niet weg. Pak de restanten losjes bij elkaar en leg ze ook tegen de rest van het deeg aan op de bakplaat. Worden misschien niet de mooiste scones, maar daar smaken ze niet minder om!
 9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar je deegvormpjes op. Ze mogen lekker dicht tegen elkaar staan. Dat ze straks aan elkaar vast zitten maakt niks uit. Je kunt ze namelijk heel gemakkelijk van elkaar los maken.
 10. Bestrijk je scones met wat slagroom en schuif ze vervolgens voor 12-15 minuten in de oven. Houd ze in de gaten, alleen jij kent je eigen oven en weet of ze langer of korter moeten.
 11. Terwijl de scones aan het bakken zijn klop je de slagroom samen met de vanillesuiker (ik gebruik 2-3 zakjes dat is 16 à 24 gram) halfstijf, dat wil zeggen geen stijve pieken maar gewoon een wat dikker, lobbig mengsel. Vouw daarna de mascarpone door de slagroom en klaar is je clotted cream!
 12. Als de scones klaar zijn haal je ze uit de oven en laat je ze een héél even afkoelen (omdat anders hij anders te warm is voor de clotted cream) niet te lang, warm zijn ze écht het lekkerst.
 13. Doe er een flinke lepel clotted cream op met daarbovenop nog wat (aardbeien)jam of lemon curd.

Eet smakelijk!