Nacho’s met gehakt en cheddar

Nacho’s zijn toch wel één van mijn favoriete comfortfood. Wij eten het thuis af en toe, want erg gezond is dit natuurlijk niet, maar het smaakt geweldig. Leuk voor een feestje ook of gewoon voor op een zondagavond waarbij je snel een lekkere maaltijd op tafel wilt toveren.

In het begin toen ik deze nacho’s maakte heb ik nog wel kruiden gebruikt uit een zakje, fajitas- of burritoskruiden gewoon van de Albert Heijn. Inmiddels ben ik daar vanaf gestapt. Naast dat ik niet graag uit pakjes kook (waarbij ik één uitzondering maak en dat is de Knorr, voorheen Bertolli, trattoria lasagna tradizionale, wellicht dat deze binnenkort nog een plekje krijgt op de blog, gewoon omdat dit onze go-to lasagne is), wordt er ook vaak veel te veel zout toegevoegd aan die pakjes. Dat merk je omdat je na het eten ontzettend veel dorst krijgt. En te veel zout, dat weten we allemaal, is niet goed voor je. Dus ik heb in de supermarkt gewoon op de achterkant gekeken wat er allemaal inzit qua kruiden (en dit kan ik aanraden voor alle kruidenzakjes/pakjes/mengsels) en deze zelf bij elkaar gegooid thuis.

De verhoudingen zijn misschien niet precies hetzelfde, maar het smaakt absoluut goed! Mocht je geen zin hebben in het gedoe, of je hebt geen zin in tientallen potjes kruiden thuis, dan kan je altijd nog een zakje uit de supermarkt gebruiken. Maar ik raad het niet aan 😉 De verhoudingen die ik noem zijn naar smaak, je kan zoveel of weinig toevoegen als je wilt! Gewoon tussendoor proeven 🙂 Wees wel voorzichtig met de cayennepeper en chilipoeder, a little goes a long way.

Bij nacho’s eet je natuurlijk romige guacamole, het lastigste van het maken van guacamole is waarschijnlijk het vinden van perfect rijpe avocado’s.

Want ik heb wel eens guacamole gemaakt met een avocado die niet rijp was, te hard, de textuur daarvan werd heel korrelig en dat was écht heel vies in de mond. Tegenwoordig verkopen ze ook wel ‘eetrijpe’ avocado’s, maar ook daarbij moet je echt even voelen of ze echt rijp zijn. Want het is mij ook wel eens gebeurd dat die ook zo hard waren dat je een inbreker ermee kan doodslaan :’)

Je kunt voor de nacho’s zelf alle soorten tortillachips gebruiken die je wilt. Wij gebruiken vaak AH nacho chips cheese. Maar je kunt ook naturel gebruiken. Ik gebruik met opzet geen Doritos, die vind ik gewoon los als chips wel heel lekker met guacamole. Maar ik vind het beetje zonde om ‘dure’ chips te gebruiken, maar het is aan jou natuurlijk.

Qua maïs wil ik je toch op het hart drukken te kiezen voor Bonduelle. En ja, ik heb ook AH basic maïs geprobeerd, maar echt, de lekkerste maïs uit blik is van Bonduelle (#nospon). ‘Goedkope’ maïs is lang niet zo sappig of ‘stevig en krokant’. Echt, geloof me.

Voor het stukje ‘gezond’ voeg ik tomaten, paprika en courgette toe. Anders zit er echt helemaal geen groente in! Je zou ook nog champignons kunnen toevoegen als je dat lekker vindt, maar omdat het al een best flinke schaal is met onderstaande ingrediënten laat ik dat vaak achterwege.

Qua porties vind ik het een beetje lastig aan te geven met hoeveel mensen je van dit recept kunt eten. Wij eten dit met z’n tweeën, waarbij gezegd moet worden dat J. een grote Hollandse kerel is van 1.98m met een flinke eetlust 😉 Er blijft altijd wel een klein restje over, wat ik wel eens eet de volgende dag op brood (heerlijk!). Voor gemiddelde eters zou ik zeggen dat je hier met 3 personen van kan eten, gemiddeld kleine eters 4 (of misschien zelfs 5, maar dat is wel erg weinig).

Inclusief alle voorbereiding en snijwerk staat dit binnen 45 minuten op tafel, als de nacho’s in de oven staan heb je tijd om de guacamole te maken of maak deze van te voren als je slecht onder ’tijdsdruk’ presteert 😉

Nacho’s met gehakt en cheddar – voor 3 tot 4 personen

1 zak nacho’s of tortillachips
500 gram gehakt
200 gram cheddar, geraspt
1 bol mozzarella, in blokjes gesneden
1 paprika, kleur naar keuze
3 tomaten
150 gram Bonduelle maïs uit blik
1 courgette
1 uit, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
Olie of (bak)boter
Peper en zout, naar smaak

Voor de kruiden
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel (pikante) kerriepoeder
1 eetlepel uienpoeder
1/2 eetlepel knoflookpoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1/4 theelepel cayennepeper
1/4 theelepel chilipoeder

Voor erbij
Guacamole
Zure room

Verder heb je nodig
Grote wok- of koekepan
Grote ovenschaal
Schuimspaan, indien het gehakt erg vochtig is
Oven

 1. Verwarm je oven voor op 175° graden.
 2. Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de tomaten, paprika en courgette in kleine blokjes en leg deze apart.
 3. Laat de maïs uitlekken, rasp de cheddar en snijd ook de mozzarella in blokjes.
 4. Verhit in je wok- of koekepan een beetje olie of (bak)boter. Wanneer je de olie of (bak)boter in de pan doet, doe je ook meteen de ui en knoflook erbij zodat die langzaam mee kunnen verhitten.
 5. Als de ui glazig is geworden voeg je het gehakt toe samen met wat peper, zout en de kruiden en bak je deze tot dat die bijna geheel rul is.
 6. Voeg dan de tomaten, paprika en courgette toe en bak deze ongeveer 10 minuten mee.
 7. Op het laatste moment doe je de maïs er nog bij en bak je het gehaktmengsel nog een paar minuten tot het mengsel zo min mogelijk vocht nog bevat.
 8. Zet je ovenschaal alvast klaar en schep je gehaktmengsel in de ovenschaal. Merk je dat het mengsel toch nog erg vochtig is? Gebruik dan een schuimspaan. Een te nat gehaktmengsel kan zorgen voor zompige nacho’s en niemand houdt van zompige nacho’s.
 9. Bovenop het gehakt doe je een laagje cheddar en beetje mozzarella. Niet te veel, want bovenop komt straks ook nog kaas. Maar net genoeg zodat de nacho’s een relatief droge bodem hebben om op te liggen.
 10. Doe bovenop de kaaslaag de nacho’s of tortillachips en strooi daarna de resterende cheddar en mozzarella er royaal over heen, probeer de kaas goed te verspreiden en tussen de losse chipjes te krijgen.
 11. Schuif de ovenschaal voor ongeveer 10 minuten in de oven, zet de schaal op het laagste niveau. De kaas moet enkel smelten en niet ook bruin (en hard) worden. Houd het daarom goed in de gaten, zodra de kaas gesmolten is kan de schaal uit de oven.
 12. Serveer met de guacamole en zure room.

Eet smakelijk!