Mama’s pudding

Vandaag is mijn lieve mama jarig! Ik zal maar niet zeggen hoe oud ze is geworden, dat vind ze vast niet leuk als ik dat doe op het internet ­čśë Ondanks dat ze, zoals vele Aziaten van haar leeftijd, nog steeds door kan voor 30 overigens. En wat is nou mooier dan haar te eren met haar eigen pudding. Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat dit uit een stokoud kookboek komt wat ze, voordat ze naar Nederland emigreerde, in Hong Kong heeft gekocht, dus het is niet ├ęcht haar pudding. Maar desalniettemin is het een recept wat me altijd aan haar doet denken. En naast deze pudding zijn er nog tal van andere gerechten die me aan haar doen denken, want mijn liefde voor eten en koken/bakken, heb ik niet van een vreemde ­čśë

Deze pudding wordt in het oorspronkelijke recept butter pudding genoemd en is heel romig en vol van smaak. Het liefst warm je deze op voor je hem eet. De bovenkant wordt bruin (soms zwart, maar zoals mama mij heeft geleerd: gewoon ontkennen dat die zwart is en volhouden dat het goudbruin is) en dat hoort, dat geeft hem een heel lekker randje wat iets harder is dan de smeuïge gele pudding eronder. Naast dat hij erg lekker is, is hij ook nog eens makkelijk en snel te maken, the perfect recipe zou ik zeggen.

Ik bewaar de pudding overigens afgedekt met plasticfolie in de ovenschaal in de koelkast, heb je minder ruimte dan zou ik hem, na het afkoelen, in kleinere stukjes snijden en die in afgesloten bakjes in de koelkast bewaren.

Voor we naar het recept gaan nog een shout out naar mijn mama:

“Lieve mama, gefeliciteerd met je 18e verjaardag! Nog vele gezonde en gelukkige jaren toegewenst en dat je er altijd als 18 uit mag blijven zien ;-)”

Mama’s pudding

600ml water
280 gram suiker
84 gram (tarwe)bloem
84 gram maizena
56 gram custardpoeder
480ml (volle) melk
4 eieren, bij voorkeur op kamertemperatuur
Boter of bakspray, om in te vetten

Verder heb je nodig
Grote ovenschaal
Pan
Grote mengkom
Zeef
Garde
Oven

  1. Verwarm je oven voor op 230┬░ graden.
  2. Breng het water in een grote/hoge pan aan de kook en voeg daar de suiker en boter aan toe. Verwarm het mengsel tot de boter volledig is gesmolten en de suiker is opgelost.
  3. Zeef de bloem, maizena en custardpoeder in een grote mengkom. Als ik zeg grote mengkom, bedoel ik ook ├ęcht een grote mengkom. Het past bij mij echt n├ęt aan in een mengkom die bij mijn keukenmachine zit.
  4. Schenk de melk bij de droge ingredi├źnten en mix met een garde tot het een glad beslag.
  5. Klop de eieren los in een aparte (meng)kom.
  6. Verhit je suiker-boter-watermengsel in de steelpan opnieuw en breng deze aan de kook. Wanneer het mengsel kookt schenk je voorzichtig je melk-bloemmengsel erbij. Blijf goed roeren met je garde zodat het een mooi glad beslag wordt. Door de warmte zal het beslag dikker worden, dat is precies wat je wilt!
  7. Als het beslag dikker is geworden draai je het vuur uit. Schep een beetje van je warme beslag bij de eieren in een aparte kom. Voeg beetje bij beetje meer toe totdat het eiermengsel ook lauwwarm aanvoelt. Zo voorkom je dat de eieren direct koken wanneer ze met het warme beslag in aanraking komen.
  8. Vet de ovenschaal in met boter of een bakspray en giet daarna het beslag in je ovenschaal.
  9. Zet de ovenschaal in het midden van je oven en bak je pudding 15-20 minuten tot de bovenkant goudbruin is geworden. Merk je dat je pudding te donker wordt? Dek hem dan af met aluminium folie of zet je ovenschaal iets lager in de oven.
  10. Laat de pudding even afkoelen voor je hem aansnijdt, als hij net uit de oven komt is de pudding nog vrij zacht en soms zelfs vloeibaar. Laat hem afkoelen zodat hij zijn vorm behoudt.

Eet smakelijk!

Ps. warm de pudding op voor je hem eet de volgende dag. 15-20 minuten op 160┬░ graden. Dan is hij het lekkerst.