Vistaco’s met tomatensalsa en zureroomsaus

De zomer is bijna voorbij, maar deze frisse vistaco’s van Delicious zijn zeker op een mooie najaarsdag nog een echte treat. Maar als het geen mooie najaarsdag is ook wel hoor 😉 Deze vistaco’s komen uit de Delicious van augustus 2018 en zijn écht heel erg lekker. Mocht je niet een enorm fan zijn van vis, in deze taco’s wordt stevige witvis gebruikt wat over het algemeen veel neutraler van smaak is dan bijvoorbeeld zalm of tonijn. Dus geef het een kans! En als je van kibbeling houdt dan moet je dit zeker proberen.

Dit recept valt zeker niet onder de categorie ‘snel klaar’, sterker nog, zeker het bakken van de vis is nog wel even een werkje, maar het is het meer dan waard. Je kunt ze ook prima een dag van te voren maken en vervolgens opwarmen in de oven op 175° graden voor 15 minuten. Wel in de gaten houden dat ze niet te krokant of bruin worden uiteraard.

De kabeljauw koop ik uit de diepvries, dat is iets betaalbaarder en smaakt prima! De witte kool koop ik kant-en-klaar voorgesneden, want zo’n hele witte kool is leuk, maar ik moet dan altijd een groot deel weggooien omdat het zo veel is en dat vind ik zonde. Maar mocht je ook nog coleslaw maken, dan kan je prima een hele witte kool kopen!

Vistaco’s met tomatensalsa en zureroomsaus – voor 2 personen

Voor de vis
50 gram Bloem, om te paneren
Zonnebloemolie, om in te frituren
400 gram stevige witvis (Ik gebruik kabeljauw), in grove stukken
6 kleine maïstortilla’s
150 gram witte kool, in dunne reepjes

Voor de tomatensalsa
3 tomaten, in blokjes
2 bosuitjes, in ringetjes geneden
1 verse jalapeñopeper, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel koriander, fijngesneden (optioneel)
Sap van 1 limoen
3 eetlepels olijfolie
Snufje gemalen komijnzaad
Peper en zout, naar smaak

Voor de zureroomsaus
125ml zureroom
3 eetlepels Griekse yoghurt
Sap van 1 limoen
Snufje gemalen chilipeper
Peper en zout, naar smaak

Voor het beslag
1 ei
150 gram bloem, gezeefd
1/2 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout
250ml water

Voor de topping
Korianderblaadjes, fijngesneden of heel
Limoenpartjes

Verder heb je nodig
Een frituurpan of pan om in te frituren
Thermometer, indien je geen frituurpan gebruikt
Mengkom
Garde
Diep bord of bord met opstaande rand
Schuimspaan
Koekenpan
Houten eetstokjes, optioneel

  1. Meng alle ingrediënten voor de tomatensalsa in een kom en voeg naar smaak peper en zout toe. Doe hetzelfde voor de zureroomsaus en breng ook deze op smaak met peper en zout. Zet beide kommen in de koelkast.
  2. Klop in een mengkom de eieren los met een garde en spatel de bloem, baking soda en het zout erdoor. Voeg beetje bij beetje het water toe tot het een dun beslag wordt. Je kunt indien nodig nog meer water toevoegen.
  3. Strooi de bloem in een diep bord en meng er wat peper en zout door.
  4. Vul je (frituur)pan half met olie en verhit deze tot 200° graden. Indien je geen frituurpan gebruikt steek je je thermometer in de olie zodat je de temperatuur in de gaten kunt houden.
  5. Delicious adviseert een blokje brood in te gooien, die zou dan binnen 30 seconden bruin kleuren. Ik doop altijd een houten stokje in het beslag en druk de met beslag bedekte punt in de olie, als deze onmiddelijk borrelt is het warm genoeg.
  6. Wentel met één hand een paar stukjes vis door de bloem, doop ze met je ándere hand in het beslag en laat ze een beetje uitlekken voor je ze in de pan met olie legt. Wees heel voorzichtig als je met hete olie werkt! Ik gebruik dus houten eetstokjes om ze in de olie te laten zakken om te voorkomen dat ik m’n vingers brandt aan opspattend olie.
  7. Wat ik het makkelijkst vind is door een paar stukjes vis in de bloem te wentelen en vervolgens in het beslag te laten glijden. Als ik ze nodig heb (ruimte heb in de pan) vis ik ze uit het beslag. Zo hoef je niet constant dat hele bloem-beslag-riedeltje af te lopen maar kun je meerdere stukjes tegelijk bereiden.
  8. De vis is in 2-3 minuten goudbruin en knapperig. Gebruik een schuimspaan om ze uit de olie te halen en laat ze uitlekken op een bord met wat keukenpapier erop.
  9. Als je kunt multitasken kan je, terwijl je de vis bereidt ook de tortilla’s verwarmen in een pan. Is dat niet je forté, doe dit dan absoluut niet. Nogmaals: je werkt met hete olie, wees voorzichtig. Verwarm de tortilla’s 1 minuut per kant in een koekenpan en leg ze op een schone theedoek om ze warm te houden.
  10. Zet de vis, tortilla’s, tomatensalsa, zureroomsaus, de toppings en de witte kool op tafel. Smeer je tortilla in met de zureroomsaus en leg hier paar stukjes vis op. Besprenkel met wat limoensap. Doe nog een schepje zureroomsaus en tomatensalsa erbovenop en strooi (als je dat lekker vindt) er nog wat koriander erover heen.

Eet smakelijk!