Quiche met spinazie, champignons en gehakt

Quiche is zo’n gerecht, daar kan alles in stoppen wat je lekker vindt en het kan eigenlijk niet mislukken. Enige waar je op moet letten is dat je vorm niet overloopt door te veel ingrediënten (been there, done that). Maar écht mislukken? Dat kan ik me niet voorstellen, op aanbranden na dan. Deze quiche met spinazie, champignons en gehakt is een ideale weekendmaaltijd, je hebt er nauwelijks voorbereiding aan en het staat snel op tafel.

Je kunt overigens het gehakt, champignons en spinazie heel gemakkelijk vervangen voor bijvoorbeeld kip of courgette. Het belangrijkste is het eiermengsel, deze zorgt voor de stolling van de taart. Voor de rest kan je naar hartelust variëren, alleen dus enkel opletten dat je niet teveel vulling maakt. Ik heb deze quiche eerder gemaakt en toen dacht ik “lekker, even wat courgette toe te voegen”. Gevolg: veel te veel vulling over. Zonde! Zeker als je een lage taart maakt moet je daar rekening mee houden. Gebruik je een hogere vorm, dan heb je dat probleem niet. Zorg dan er wel voor dat je voldoende eiermengsel hebt om je taart mee te ‘binden’.

Serveer bij je quiche een salade met een frisse dressing en je hebt een heerlijke gemakkelijke maaltijd.

Quiche met spinazie en gehakt

200 gram spinazie
300 gram gehakt
125 gram champignons
3 eieren
250 ml melk of kookroom
200 gram (pittige) kaas, geraspt
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
6-7 plakjes hartige taartdeeg (ik gebruik Koopmans)
Bakspray, om in te vetten
(Olijf)olie
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder

Verder heb je nodig
Lage taartvorm/vlaaivorm 28 cm
Oven
(Grote) maatbeker
(Wok)pan

  1. Verwarm de oven voor op 180° graden
  2. Snipper de ui en pers de teentjes knoflook fijn. Snijd de champignons in plakjes.
  3. Klop je 3 eieren in de maatbeker los met een vork, schenk je melk/room erbij en voeg 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder en 100 gram geraspte kaas toe. Meng het geheel goed door.
  4. Haal je hartige deeg uit de vriezer om te ontdooien.
  5. Verhit een klein beetje olijfolie in je pan en bak de ui en knoflook hierin paar minuten kort. Bak vervolgens je gehakt mee en breng op smaak met 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout.
  6. Bak de champignons vervolgens kort mee. Voeg daarna beetje bij beetje de spinazie toe, dit lijkt in eerste instantie veel maar het zal behoorlijk slinken. Is je spinazie geslonken? Dan kun je het vuur uitdraaien.
  7. Als het goed is is je deeg inmiddels ontdooid. Spray je vorm goed in met bakspray en bekleed de vorm in zijn geheel met het deeg. Druk goed het deeg in de rand van de vorm. Zorg ook dat het deeg mooi aansluit, druk deze met name op de bodem goed tegen elkaar aan met je vingers.
  8. Schep je gehaktmengsel in de vorm en verspreid deze gelijkmatig. Roer je maatbeker nog even goed door met een vork zodat de kaas niet enkel op de bodem ligt en schenk deze in de vorm.
  9. Strooi de overige 100 gram kaas gelijkmatig over je quiche en zet deze voor 30-35 minuten in de oven. Houd hem wel goed in de gaten of hij niet te donker wordt! Is dit wel het geval, zet hem dan iets lager in je oven. Het zal per oven verschillen hoelang hij precies moet. Je quiche is klaar als het deeg mooi bruin en gaar is en je taart gestold.
  10. Snijd de quiche in mooie punten en serveer met een salade.

Eet smakelijk!