Mijn toko survivalgids

Vandaag een ander soort artikel op Macarons en Mie: mijn toko survivalgids. Één van de redenen dat ik deze blog ben begonnen is omdat ik het leuk vind mensen te vertellen over mijn Chinese roots, vooral met betrekking tot eten. Begrijp me niet verkeerd, eigenlijk ben ik best Hollands, op een paar vreemde eetgewoonten na 😉, ik eet zeker niet elke dag rijst en een GVA-tje staat ook bij ons thuis regelmatig op tafel.

Maar vanuit huis uit heb ik natuurlijk wel dingen meegekregen, hoe mijn moeder kookte, welke ingrediënten ze gebruikte, hoe ze bijvoorbeeld vlees marineerde. Thuis kookte ze met vaak met producten waarvoor we he-le-maal naar Amsterdam of Den Haag moesten. Producten die we alleen konden krijgen bij de toko (Aziatische supermarkt). Toen ik op mezelf ging wonen haalde ik slechts af en toe daar mijn inkopen omdat het toch redelijk ver weg was. Gelukkig wilde mijn moeder ook vaak genoeg wat voor me meenemen. Wat moet een Chinees namelijk zonder sojasaus?!

Mijn vreugde was ook groot toen er bij mij in de buurt ook een toko opende! Sindsdien kom ik er regelmatig. Het leukste vind ik is dat je niet alleen Aziaten daar boodschappen ziet doen! Toen ik klein was zag ik daar eigenlijk alleen maar Aziaten, het is leuk om te zien hoe ‘de toko’ echt een begrip is geworden.

Maar zo’n Aziatische supermarkt is natuurlijk wel wat anders qua assortiment. Mocht je het assortiment van de toko soms wat overweldigend vinden of simpelweg niet goed weten wat je daar zoal kunt halen, dan maak ik je graag een beetje de wegwijs met dit artikel door te vertellen welke 7 dingen je daar sowieso kunt vinden!

1. Light Sojasaus
Dit is toch wel één van de producten die ik thuis veel gebruik bij het koken. Deze smaakmaker gebruik ik om te marineren of om mee te roerbakken. Het is vrij zout dus gebruik met mate. Tipje: bij sojasaus is het zo dat des te lichter de kleur, des te zouter hij is!

2. Instant noodles
Ik heb nooit begrepen dat men instant noedels bij de supermarkt koopt. De varianten bij de toko zijn zoveel lekkerder en smaakvoller! En ja, ik heb ze wel eens geprobeerd maar ik vind ze echt heel anders smaken. Wat is het verschil? In een pakje instant noodles zit vaak naast kruiden ook een olieachtige toevoeging, bijvoorbeeld sesamolie. Het geeft de noodles net iets meer smaak. Ook zijn de noedels steviger van structuur. Het merk dat ik thuis veel eet is Nissin (verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Mijn favoriet black garlic, spicy seafood)  en herkenbaar aan het poppetje op de verpakking. En mocht je in een hele luie bui zijn en geen zin hebben om ook maar een pan water op te zetten: probeer dan eens de Cup noodles. Maar ook Indomie en Mama rice vermicelli haal ik regelmatig in huis. Overigens zou mijn moeder nu zeggen dat instant noodles niet zo gezond zijn, dus hierbij de disclaimer: eet met mate 😉

3. Tofu
Oké, toegegeven, niet iedereen is fan van tofu (J. moet er echt niks van weten). Maar de lekkerste tofu haal je zeker bij de toko. Niet alleen zijn er veel verschillende soorten tofu (zachte of stevige tofu, afhankelijk of je deze gaat bakken of niet) Deze zijn veel gladder en smaakvoller dan wat je bij de supermarkt koopt, een wereld van verschil!

4. Diverse groente/kruiden
Ik vind persoonlijk baby paksoi lekkerder dan het grote broertje dat in de supermarkt ligt. De textuur is iets steviger en het smaakt heerlijk roergebakken. Ook zijn dingen als bosuitjes, taugé, gember en sereh (citroengras) ook een stuk goedkoper! Zeker als je veel Aziatisch kookt kan je inkopen doen bij de toko geen kwaad voor je portemonnee.

5. Rijst
Dit is wel zo’n advies van het kaliber “niet dat ik het zelf doe”. Ik koop mijn rijst namelijk ook gewoon bij de AH. Reden ervoor is dat die verpakkingen beter passen bij ons verbruik (we eten niet vaak rijst). Máár, eet je veel rijst of heb je genoeg ruimte om veel rijst te stallen dan raad ik je zeker aan om eens bij de toko te kijken. Mijn moeder koopt nooit ‘Nederlandse’ rijst, want ze vindt de smaak minder en toegegeven, de korrels zijn wel écht anders na het koken. Hebben een minder droge, maar juist een licht kleverige structuur, zoals het (eigenlijk) hoort. Vergelijk het bijvoorbeeld met de rijst van de Chinees, je denkt toch niet dat zij Lassie rijst gebruiken? 😉

6. Nin Jiom Pei Pa Kao
Wát?! Haha, ik noem het de Chinese vorm van Strepsils. Het is een hele donkere, dikke siroop gemaakt van kruiden en honing. Toen wij klein waren en keelpijn hadden of moesten hoesten, kregen we dit goedje twee keer per dag van mn moeder in een chinese lepel. Daarna een groot glas (lauwwarm) water er achteraan. Ik heb zelf thuis ook een flesje staan en naast dat ik het erg lekker vind smaken heb ik ook het idee dat het echt helpt. Dit is wel weer in de categorie “J. moet er niks van weten”, dus wellicht smaakt dit te vreemd voor mensen die er niet mee zijn opgegroeid. Wil je de smaak een keer proberen? Ze verkopen tegenwoordig ook pastilles ervan die exact hetzelfde smaken! Ik kan echt niet uitleggen waar het naar smaakt. Het is zoet, kruidig en er zit ook een mentholsmaak aan, wat er voor zorgt dat als ik het eet ik bijna altijd moet niezen, tot grote hilariteit van J 😉

7. Diepvries: Dim sum en vlees- en visballetjes
Paar keer per jaar gaan we dim summen buiten de deur (en dan wel hier), maar af en toe vind ik het lekker om dit thuis ook te eten en bij de toko kan je eigenlijk bijna alles wel vinden in de diepvries! Deze stoom ik dan thuis in een pan. Voor de Chinese noedelsoep die ik thuis maak koop ik ook de vlees- en visballetjes bij de toko

Zo, dat zijn denk ik wel de voornaamste producten die ik daar koop. Maar ze verkopen uiteraard nog veel meer: oestersaus, Chinese rijstwijn, kruiden in grote verpakkingen, spekkoek, verschillende soorten pepertjes, Aziatische koekjes en snacks. De lijst gaat maar door. Er zijn dan ook genoeg producten die ik zelf ook nog niet heb geprobeerd. Maar hopelijk heb je nu een beter idee wat je allemaal bij de toko kunt halen of je weet in ieder geval wat ik in mijn mandje gooi!