Walnotenkoekjes

Bakken werkt voor mij heel therapeutisch en ontspannend. Het is heerlijk om je te focussen op het wegen van ingrediënten of te luisteren naar het geluid van je keukenmixer. Ik vind het bakken van macarons bijvoorbeeld een fijne bezigheid, maar het kost me wel flink wat tijd! Af en toe maak ik dan ook liever een no-nonsense recept te maken die snel klaar is, maar een uiteraard wél een smakelijke resultaat geeft. Zo ook deze walnotenkoekjes!

Het recept voor deze koekjes heb ik van mijn mama, die het op haar beurt weer van een collega heeft gekregen echt héél lang geleden. Mama maakte deze walnotenkoekjes op basis van het een recept aangeduid zoals alleen haar generatie dat wellicht kan. De hoeveelheden waren namelijk aangeduid in ‘bekers’. Zoveel beker bloem, zoveel beker poedersuiker. Nu is bakken wel echt iets preciezer dan dat (ik bedoel hoe groot is die beker?!) en ik had dan ook de grootste moeite om deze koekjes na te bootsen. Het ging dan ook de eerste keren ‘mis’ (resultaat was het nét niet) omdat mijn beker simpelweg niet dé beker was. Vraag me dan ook af in hoeverre de walnotenkoekjes die ik in die recept beschrijf lijken op het ‘oorspronkelijke’ recept. Zouden ze groter zijn? Droger? Smeuïger? Walnoteriger (als dat een woord is, het antwoord is nee)? We zullen het nooit weten 😉

Maar! Na een aantal keer puzzelen heb ik het recept weten te perfectioneren. Het enige waar ik over zou kunnen klagen zijn de looks, met name het rafelige randje rondom de koekjes blijft nog een vraagteken. Zodra ik dat heb opgelost horen jullie het uiteraard! Wat betreft de smaak zijn ze gewoon écht lekker. Zelfs J. die de eerste paar batches te droog vond is inmiddels om.

Ik maak er trouwens ‘koepelvormige’ koekjes van. Maar dit deeg werkt uitstekend ook met uitsteekvormpjes. Let op: deze walnotenkoekjes lopen wel uit (waarschijnlijk door de niet bescheiden hoeveelheid roomboter). Ik heb de koekjes daarom even in de koelkast gelegd (10-15 minuten) zodat ze iets minder uitlopen. Maar groter/wijder worden ze sowieso.

Walnotenkoekjes – voor ongeveer 25 koekjes

250 gram roomboter, op kamertemperatuur
2 theelepels vanille-extract
275 gram bloem
125 gram poedersuiker
110 gram walnoten, dat is 1 bakje walnoten van AH

Verder heb je nodig
Oven
Bakplaat
Bakpapier
Keukenmixer met menghaak
Hakmolen of foodprocessor

  1. Verwarm je oven voor op 160° graden.
  2. In je keukenmixer meng je de roomboter samen met het vanille-extract en de poedersuiker tot een mooi romig mengsel. Let op: poedersuiker stuift enorm op. Zet je keukenmixer dan ook niet te hoog en het liefst uit als je je poedersuiker erin doet.
  3. Vervolgens meng je de bloem er door heen. Voor bloem geldt een beetje hetzelfde als voor poedersuiker, zet je keukenmixer op een relatief lage stand zodat je keuken straks niet onder de bloem zit 😉 Ik meng eerst de helft van het bloem een beetje door het botermengsel en vervolgens voeg ik de laatste helft toe.
  4. In een hakmolen of foodprocessor hak je de walnoten. Ik houd wel van wat grotere stukjes walnoot in mijn koekjes, dus ik hak het relatief grof. Maar houd je niet zo van stukjes in je koekje dan kan je de walnoten ook fijner hakken uiteraard.
  5. Meng de walnoten als laatste nog even goed door je koekjesdeeg met behulp van je keukenmixer.
  6. Rol je deeg tot balletjes van ongeveer 3-4 cm doorsnee. Uiteindelijk lopen ze uit tot ongeveer 5-6 cm na het bakken. Of je kunt het deeg uitrollen tot een grote plak (van ongeveer 1cm, afhankelijk hoe dik je je walnotenkoekjes wilt hebben) en vervolgens uitsteken met leuke vormpjes.
  7. Leg je koekjes, met voldoende tussenruimte, op je bakplaat en schuif deze voor 25-30 minuten in de oven. De koekjes zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn geworden. De randjes zullen iets donkerder van kleur zijn. Heb je uitsteekvormpjes gebruikt? Dan heb je, afhankelijk hoe dik je het deeg hebt uitgerold, een kortere baktijd nodig! Kijk dan zeker na 15 minuten al even.
  8. Laat je koekjes afkoelen zodra ze uit de oven komen, ik weet het, ze ruiken super lekker. Maar ze zijn nog vrij zacht als ze warm uit de oven komen dus geven ze even de tijd om af te koelen 😉

Eet smakelijk!