Vietnamese springrolls

Gefrituurde loempia’s ken je vast wel, de kraampjes die je ziet op de markt met een loempia met zoete of pittige saus voor ongeveer een euro. Een gezonder alternatief zijn deze vietnamese springrolls gemaakt met rijstvellen. In dit recept maak ik deze vietnamese springrolls met kip en rundvlees, maar het is ook lekker met garnalen.

Als je deze loempia’s zou bestellen in een Vietnamees restaurant dan zit er steevast ook munt bij. Nu vind ik zelf munt écht niet lekker in zo’n loempia dus deze laat ik weg. Je eet de loempia’s lauwwarm tot koud, dus ook lekker om te maken voor de lunch! Daarnaast kun je dit gemakkelijk maken voor grotere groepen en dan laat je je gasten zelf hun eigen loempia’s rollen!

Des te langer je het vlees marineert, des te beter de smaken in elkaar trekken. Als je de tijd ervoor hebt zou ik het vlees de avond van te voren voorbereiden en afgedekt in de koelkast laten marineren.

Vietnamese springrolls – voor 2 personen 

6-8 rijstvellen (3-4 per persoon)
100 gram mihoen
1 komkommer, in dunne reepjes gesneden
Koriander, grofgehakt
Munt, grofgehakt (optioneel)

200 gram runderreepjes
1 stengel citroengras (sereh), in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel suiker

200 gram kippendijfilet, in kleine blokjes gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
1 halve rode peper, in ringen gesneden

Voor de saus
1 halve rode peper, in ringen gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 stengel bosui, in dunne ringen gesneden
2 eetlepels water
1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel sesamolie
1-2 eetlepels ahornsiroop

Verder heb je nodig
Wok- of koekenpan
Kookpan
Knoflookpers
Een ruim bord met opstaande rand of ruime kom met warm water

  1. Bereid al je ingrediënten voor: snijd de kippendijen in kleine blokjes, de rode peper, bosui en citroengras in ringen, pers de knoflook, snijd de komkommer in dunne reepjes en hak de koriander en munt grof.
  2. Meng alle ingrediënten voor de runderreepjes in een kom en doe hetzelfde voor de kippendijen. Marineer ze buiten de koelkast als je dit kort van te voren voorbereid, anders kan je deze in de koelkast laten marineren.
  3. Meng ook alle ingrediënten voor de saus in een kommetje zet deze apart zodat de smaken goed in elkaar trekken. En natuurlijk: altijd even proeven of de saus goed is. Doe dit vooral vlak voor het serveren omdat dan de smaken zich het best hebben ontwikkeld.
  4. Bak in je wok- of koekenpan de kip en rundvlees apart van elkaar tot ze gaar zijn. Kook ondertussen je water voor je mihoen en bereid deze volgens de verpakking. Giet deze af en knip of snijd de mihoen een paar keer zodat de slierten iets korter zijn.
  5. Kook water in je waterkoker. Zodra deze van de kook af is schenk je deze in je diepe bord of kom.
  6. Wel één rijstvel per keer tot deze zacht is en leg deze vervolgens op een bord.
  7. Leg op je rijstvel wat mihoen, komkommer, koriander (en/of munt) en vervolgens schep je hier rundvlees of kip bovenop. Beleg je Vietnamese springrolls niet te dik, dan vouwen ze minder goed.
  8. Schep er een klein beetje saus overheen (ik vind dit persoonlijk makkelijker dan dippen) en vouw de loempia dicht: vouw eerst één van de zijkanten naar binnen, vervolgens de bovenkant en de onderkant en als laatste de overgebleven zijkant zodat je een mooi pakketje hebt. Kom je er met deze instructies er niet uit? Google it 😉 Het vergt wel wat oefening en de loempia’s niet te vol vullen. Aan de andere kant, het gaat om de smaken toch? 😉
  9. Maak al je loempia’s en serveer met de extra saus om te dippen. Of als je je gasten zelf wilt laten rollen: zet alle ingrediënten op tafel!

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)