Beef bowl met rijst

Échte comfort food, een warme kom met rijst en dungesneden rundvlees gesmoord in een kruidige bouillon met ui. Deze beef bowl met rijst (ja sorry, wellicht onnodig gebruik van Engels maar een rundvleeskom met rijst klinkt toch echt totaal niet) is ontzettend makkelijk te maken ook voor de doordeweekse dagen. Je kunt er ook wat paksoi bij roerbakken, maar écht comfort food mag wel een beetje zonder vitamines toch? 😉

Het énige dat wellicht lastig te vinden is, is het dungesneden vlees. Maar tegenwoordig verkopen veel toko’s dit vlees ook in de diepvries! Het is hetzelfde vlees als dat wij eten bij hotpot (Chinees fondue), je kunt de slager wellicht ook vragen om rib-eye heel dun voor je te snijden? Het vlees kun je goed invriezen dus je kunt meer aanschaffen dan dat je nodig hebt en dat invriezen voor de volgende keer. Wel op tijd uit de vriezer halen, dun vlees scheurt gemakkelijk als de kern nog bevroren is!

Toen ik in Hong Kong studeerde, zo’n 10 jaar geleden at ik dit met regelmaat bij Yoshinoya op een food court bij mij in de buurt. Jaren geleden kreeg ik opeens ontzettende trek hierin en ben ik op zoek gegaan naar een goed recept. Dit recept is grotendeels gebaseerd op het recept van The Woks of Life (leuke Engelstalige blog voor als je van de Aziatische keuken houdt!). Dit recept komt aardig in de buurt moet ik zeggen, maar ik kan niet wachten tot ik weer terug ben voor the real deal 😉

Beef bowl met rijst – voor 2 personen 

Ongeveer 400 gram dungesneden rundvlees
2-3 middelgrote tot grote uien, in halve ringen gesneden
2 theelepels suiker
2 eetlepels mirin
2 theelepels sojasaus
250ml runderbouillon
1 stengel bosui, in dunne ringen gesneden
Boter of olie om in te bakken
Rijst voor 2 personen

Verder heb je nodig
Een (hoge) pan
Maatbeker

  1. Snijd de bosui in dunne ringen en maak de bouillon (ik gebruik kokend water en een bouillonblokje). Snijd de uien in (niet te dunne) halve ringen. Zet dit voor nu aan de kant.
  2. In een hoge pan verhit je boter of olie en bak de uien op middelhoog vuur glazig. Bereid ondertussen je rijst volgens de verpakking
  3. Voeg het rundvlees toe, samen met de suiker en bak deze tot het bruin kleurt, maar niet helemaal. Voeg dan je bouillon, mirin en sojasaus toe. Als het goed is staat je rundvlees en uien gedeeltelijk onder. Laat het geheel op laag vuur ongeveer 5-10 minuutjes pruttelen.
  4. Proef of je de smaken goed vindt en voeg eventueel iets meer mirin of suiker (voor het zoete) of sojasaus (voor het zoute) toe.
  5. Als je rijst klaar is giet je deze af en verdeel je de rijst over je kommen of borden. Verdeel ook het rundvlees. Schenk ook een paar eetlepels saus over de rijst.
  6. Garneer met wat bosuiringetjes en serveer.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)