Quesadillas (met guacamole)

J. en ik waren nog maar kort samen toen wij voor het eerst, geïnspireerd door Mascha (van Beautygloss, ja totaal geïnfluenced) quesadillas gingen maken. Leuke anekdote: in het oorspronkelijke recept van Mascha werd aangegeven dat je de jalapeños in plakjes moest verspreiden over de quesadillas. Ik kan je zeggen: J. zijn mond stond bijna in brand ? Belangrijke tip dus: snijd de jalapeños fijn, dan is de scherpte beter verdeeld 😉

In het oorspronkelijke recept werd ook getipt om zakjes en pakjes te gebruiken. Ondanks dat ik af en toe vanuit een pakje kook, ben ik geen mega voorstander van pakjes met alle onnodige toevoegingen en grote hoeveelheden zout. Na een tijdje ben ik dus zelf gaan experimenteren met kruiden en om eerlijk te zijn: dat doe ik nog steeds. In de zin dat ik de vulling kruid naar smaak, niet naar hoeveelheid. Hangt ook een beetje af hoe scherp de guacamole is dit keer 😉

Mijn tip is dan ook om de vulling te blijven proeven, niet te veel, anders eet je alles zo op! Maar kijk gewoon naar wat jij lekker vindt. Qua tortilla’s kun je gewone (maïs)tortilla’s gebruiken, of je gebruikt de No Fairytales groentetortillas. De keus is aan jou. Ik vind de No Fairytales erg lekker en ik proef geen verschil met een ‘gewone’ tortilla!

J. eet graag de quesadillas met kip, ik vind gehakt lekkerder dus we maken twee vullingen. Ik moet zeggen, dit recept maken is altijd erg gezellig. J. helpt dan mee en maakt de vulling en bakt de quesadillas terwijl ik me ontferm over een héél belangrijke sidedish: de guacamole!

Quesadillas – voor 3 stuks 

500 gram (mager, runder)gehakt of kipfilet
1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
1 blikje maïs
1 middelgrote ui, gesnipperd
Knoflookpoeder, naar smaak (+/- 1 eetlepel)
Uienpoeder, naar smaak (+/- 1 eetlepel)
(Gerookte) paprikapoeder, naar smaak (+/- 1,5 eetlepel)
Kerriepoeder, naar smaak (+/- 1,5 eetlepel)
Chilipoeder, naar smaak (+/- 1 theelepel)
Peper en zout, naar smaak
Olijfolie of (bak)boter
(Wortel)tortillas, 6 stuks
200 gram geraspte pittige kaas
Guacamole
Zure room, optioneel

Verder heb je nodig
Grote koekenpan
Hapjespan of wokpan

  1. Verwarm de oven voor op 80°-90° graden. Dit doe je enkel als je nog quesadillas warm wilt houden terwijl je de rest afbakt.
  2. Snijd de paprika en ui klein. Snijd je kipfilet indien je kip gebruikt in kleine blokjes. Echt kleine blokjes, dat maakt het bakken van je quesadillas straks makkelijker!
  3. Verhit in je hapjespan of wokpan een beet olie of boter en bak hierin de kip of gehakt. Na een paar minuten voeg je de paprika, ui, maïs en de kruiden naar smaak toe.
  4. Bak tot alles gaar is en proef of je de vulling lekker vindt. Ja? Draai dan het vuur uit.
  5. Verhit je koekenpan op middelhoog vuur, zonder olie of boter, en leg daar een tortilla in. verspreid over de tortilla een beetje geraspte kaas, hieraan kan de vulling mooi ‘vastplakken’. Verdeel een beetje vulling over de kaas, nog een handje kaas erover heen en sluit af met nog een tortilla.
  6. Je kunt dit ook doen voor een halve tortilla en deze vervolgens dicht vouwen zoals een pizza calzone. J. eet bijvoorbeeld vaak 1,5 tortilla dan is een halve ideaal!
  7. Druk de zijkanten van je quesadilla goed dicht en keer deze als de onderzijde mooi bruin is. Dit duurt een paar minuten, afhankelijk hoe warm je pan is.
  8. Serveer de quesadilla of schuif deze op een bord in de oven. De quesadillas die in de oven zijn geweest zijn vaak iets minder knapperig en wat zachter. Doet echter niks af voor de smaak!
  9. Als je uitgebakken bent snijd je de quesadillas in 6 punten en serveer je met guacamole en zure room.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)