New York – must eat and do deel 1

Een maand geleden waren J. en ik een weekje in New York. Begin dit jaar ben ik 30 geworden (#dirtythirty) en als cadeau heeft J. mij een reis naar New York cadeau gedaan. En wat was het gááf! Vantevoren dacht ik dat dit niet anders kon dan tegenvallen, want zoveel mensen vertelden me wat een fantastische stad het was. Maar niks is minder waar: het ís een fantastische stad, één waar ik zeker terug naar toe moet! In dit artikel vertel ik jullie waar wij gegeten hebben en wat je écht niet mag missen als je naar the city that never sleeps, but always dreams gaat.

Eten in het vliegtuig, kip met aardappelpuree, salade en lemon cheesecake
Lunch/Avondeten in het vliegtuig

Wij vlogen op de heenweg met Delta Airlines, en dat was érg goed. Aan boord kreeg je een menu wat er te eten en te drinken was en vlak voor landing kwamen ze langs met een mini Toblerone (dan heb je me al ingepakt) met de boodschap “Thank you for flying with us”. Erg netjes en ik moet heel eerlijk zeggen dat het eten ook wel goed was aan boord!

En toen begon het wachten, het lánge wachten. Want wát was het druk op JFK Airport. Niet te geloven. Uiteindelijk hebben we 104 minuten nodig om door de douane heen te komen. Maar toen waren we er! Tip: met de airtrain van JFK naar het eerste metrostation was 5 dollar. Op station Jamaica (laatste halte van de Airtrain) kochten we een metrokaart voor een week waarmee we onbeperkt met het OV konden reizen voor 34 dollar, en een enkele rit kost al 2,75 dollar! Een echte no-brainer. Op naar Manhattan!

En opeens waren we in the Big Apple. Ik denk de meest gefilmde stad ter wereld. Wij verbleven in het Shoreham Hotel, netjes, schoon en modern sinds de verbouwing. En ook nog op loopafstand van Central Park, Times Square… We moesten natuurlijk wel meteen even de stad in, dus zijn we nog even richting Times Square gelopen die avond. Maar na een diner bij de grote gele M zijn we op tijd naar bed gegaan.

New york grand central station

Onze eerste hele dag in NYC zijn we ochtend relatief gezond begonnen met een ontbijt bij Pret a Manger. We waren best vroeg op en na ons ontbijt stonden we dan ook voor opening bij de National Public Library. Dus dan maar door naar het Grand Central Station. Jaja, die van Gossip Girl. “Spotted at Grand Central, bags in hand: Serena van der Woodsen.” welk (tiener)meisje kent die scène niet?

Na een dag rondstruinen in de stad en flink shoppen bij Macy’s hebben we onszelf getrakteerd op een forse lunch bij een deli. Mégalekker, zo’n plek waar je te veel opschept dat eigenlijk niet bij elkaar past hahaha, maar we hadden zo’n honger dus ging er goed in! Daarna hebben we éérst onze voetjes in een bad met koud water gedaan voordat we ons begaven richting het 9/11 memorial.

En dat was een plek om stil te worden. Het was relatief laat en daardoor vrij rustig. We hebben er even rondgelopen en naar het geluid van het water geluisterd die in het donkere zwarte gat viel. Het was in één woord indrukwekkend en hoewel er mensen om ons heen selfies namen, voelde dat voor mij ongepast op die plek waar zoveel is gebeurd.

Omdat we al zoveel hadden gegeten ’s middags hadden we die avond weinig trek. Er was echter in de buurt van het 9/11 memorial een chique mall (Brookfield place) met daarin een hippe foodcourt: Hudson Eats. Daar hebben we wat kleins gegeten en zijn vervolgens met de East River Ferry (aanrader!) weer terug richting Manhattan. Het is toch wel heel bijzonder om zo onder alle bruggen te varen met uitzicht van New York in het donker…

Diner breakfast park cafe

Dag twee in New York begonnen bij een klassieke diner (Park Café) en ja, voor zo’n ontbijt mag je me wel wakker maken. Niet elke dag natuurlijk haha! Wel een beetje gehaast als er een dikke rij naast je staat te wachten op een tafeltje (wij waren overigens snel aan de beurt, pure mazzel). Mijn favoriet van dit bordje? De worstjes, het waren een soort braadworstjes.. lekker op de vroege ochtend 😉

charging bull New york city
Kregen zelfs de kans om een foto te maken!

Vandaag staat in het teken van het Vrijheidsbeeld (met de gratis ferry natuurlijk), Charging Bull en vandaar uit zijn we naar 66 Perry Street gelopen… En als je Sex and The City kent wéét je wie daar woont. J. vond mij echt een loser toen ik daar selfies stond te maken, but I don’t care 😛

Na een bezoekje aan Magnolia Bakery (vlakbij Carrie Bradshaw’s huis) zijn we doorgelopen naar het Meatpacking District voor de Chelsea Market. Helaas zaten we vrij vol van de cupcakes én was het stervensdruk, maar een leuke sfeer hangt er wel! Zeker eens een kijkje nemen als je in de buurt bent.

Via Highline Park zijn we terug gewandeld richting Manhattan (hebben wel bij 34th street de metro gepakt) en tijdens deze wandeling brak de zon opeens door op een zeer bewolkte dag! Dus zijn we na een korte stop in het hotel naar Central Park gegaan om daar even in het gras te zitten om mensen te kijken. Want mensen kijken, dat kan je daar. Wat een menigte voor een park! Het meest bijzondere vind ik nog dat je, als je voor je kijkt gewoon de skyscrapers kan zien, terwijl je midden in een park zit.

We kregen relatief vroeg honger dus zijn we vanuit Central Park doorgelopen naar 5 Napkin Burger, op aanraden van een vriendin die vorig jaar in New York is geweest. En holyguacamole, wat was dát lekker zeg! De nacho’s smaakten geweldig, met huisgemaakte guacamole, de zelfgesneden friet krokant en de burgers waren supersappig en dik. Aanrader als je in New York bent! Ze hebben meerdere vestigingen in the Big Apple.

Na het eten zijn we nog op Times Square wezen kijken (want het was immers donker toen!) en hoewel het echt wel bijzonder is daar te zijn is het daar wel écht HEUL druk. Dus als je er niet hoeft te zijn zou ik er niet iedere keer door heen lopen, maar dat ben ik 😉

We waren eigenlijk doodop toen we op de terugweg naar het hotel langs een Nintendo winkel kwamen en deze nerds konden het niet laten. Met diverse knuffeltjes (cadeautjes voor mn broertjes en zusje) ben ik vrolijk de winkel uitgelopen!

Dat was dag twee! Volgende keer volgen de andere dagen in New York, het artikel wordt anders wel héél lang 😉 Deel 2 vind je hier!