Aspergesoep

Het is weer aspergeseizoen! Ik zie ze weer in de supermarkt en ook op de markt verschijnen. Helaas is J. niet een enorme fan van asperges. Hij vindt het niet vies, maar niet lekker genoeg om het vaak te willen eten (want toegegeven: asperges zijn best duur). Maar aspergesoep, dat lust hij gelukkig wel! Laatst scoorde ik voor 2,50 een bosje en daar kon ik mooi aspergesoep van maken.

Ja en dan kom je bij de volgende paragraaf en dan denk je, wat kan je nog meer zeggen over soep hè? Hahaha, maar deze soep kan je makkelijk vegetarisch maken. Gebruik hiervoor groentebouillonblokjes en laat uiteraard de toevoeging van hamreepjes en spek weg.

Aspergesoep – voor 1 liter soep 

500 gram asperges
2 kippenbouillonblokjes
1 sjalotje, in halve ringen gesneden
3 teentjes knoflook, in kleine stukjes gesneden
250ml kookroom
40 gram bloem
40 gram boter
Peper en zout, naar smaak
Snufje nootmuskaat
2-3 eetlepels fijngesneden bieslook
100 gram hamreepjes
2 gekookte eieren, in vieren gesneden

Voor de garnering, optioneel
Paar plakjes uitgebakken ontbijtspek
Bieslook

Verder heb je nodig
Kookpan
Koekenpan
Staafmixer
Keukenpapier
Zeef of vergeet
Maatbeker

 1. Zet eerst een pan met water op voor je eieren. Kook je eieren medium-hard (of zo hard als jij lekker vindt, zacht gekookt ei vind ik persoonlijk minder lekker in de soep)
 2. Laat een paar plakjes ontbijtspek uitbakken in een koekenpan. Laat deze uitlekken op een stuk keukenpapier. Hak de bieslook fijn die je in de aspergesoep wilt doen. Waar je mee wilt garneren houd je stukje groter/langer.
 3. Schil je asperges met een dunschiller. Dat werkt voor mij prima, maar als jij een aspergeschiller hebt kan je die uiteraard ook gebruiken.
 4. Snijd de kontjes van de asperges en snijd de asperges vervolgens in mooie stukken. Zorg ervoor dat de kontjes goed te onderscheiden zijn van de stukken asperge!
 5. Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de asperges, de kontjes en de aspergeschillen totdat de asperges gaar zijn. Dit duurt niet zo lang, afhankelijk van de dikte van je asperges, 5-8 minuten.
 6. Giet de asperges, schillen en kontjes af. Vang wel alle kookvocht op! Dit vormt straks de basis van je soep.
 7. Vis alle stukken asperges tussen de schillen en de kontjes en leg deze even apart.
 8. In een pan smelt je de boter samen met de geperste knoflook en de sjalotjes. Bak deze een paar minuten zachtjes mee tot het lekker ruikt. Vervolgens voeg je de bloem toe. Het zal behoorlijk aan elkaar gaan klonteren maar dat is niet erg.
 9. Als je de klont bloem aantal minuten hebt gebakken voeg je beetje bij beetje 700ml kookvocht toe. Gooi nog steeds niet je rest kookvocht weg, als je straks de soep nóg vloeibaarder wilt maken dan kan dat altijd namelijk nog.
 10. Breng de inhoud van de pan (het begin van je aspergesoep!) aan de kook en doe hier je bouillonblokjes bij en de kookroom. Roer het geheel goed door en kook tot de bouillonblokjes volledig zijn opgelost.
 11. Doe eenderde tot maximaal de helft van je asperge terug in de pan, kook deze kort mee. Vervolgens maak je er met je staafmixer een mooie gladde soep van.
 12. Breng je aspergesoep op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Ik vind een beetje groen er altijd gezellig uit zien, dus voeg optioneel ook wat fijngehakte bieslook er aan toe.
 13. Doe de resterende asperges en de hamreepjes in de pan en kook deze kort mee tot alles goed warm is. Draai het vuur uit.
 14. Serveer je aspergesoep met de eieren, leg daar een paar plakjes/stukjes ontbijtspek op en maak het af met een beetje bieslook. Deze soep is ook erg lekker met hartige scones!

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)