Hartige scones met bacon en cheddar

Ik houd er niet van om eten weg te gooien. Soms heb je een recept waarbij je een ingrediënt nodig hebt, maar waarbij je wel een flinke hoeveelheid nog over houdt. Dit had ik laatst met een recept waarbij ik cheddar nodig had. Dus ik doe wat ik dan altijd doe: op internet inspiratie op doen hoe ik het ingrediënt alsnog kan verwerken tot iets lekkers! En zo kwam ik deze hartige scones met bacon en cheddar tegen.

Om eerlijk te zijn hebben deze hartige scones mij compleet verrast qua smaak. Ik kwam het recept tegen op Live well, bake often en omdat er weinig additionele ingrediënten nodig waren (een valkuil is natuurlijk wederom een recept met veel extra ingrediënten waardoor je weer wat over houdt) besloot ik dit op een zondag eens te maken. Het recept noemt ze Bacon en cheddar biscuits, maar tijdens het bakken besefte ik me dat dit gewoon een soort scones zijn, maar dan hartig én erg lekker!

Het belangrijkste om dit recept te doen slagen is er voor te zorgen dat je alle ingrediënten zo koud mogelijk gebruikt. De boter, karnemelk, cheddar en bacon (zelfs de bieslook heb ik in de koelkast gelaten tot het laatste moment) moeten zo koud mogelijk zijn. Geen recept voor een hittegolf dus. Ik heb ook een RVS kom gebruikt omdat die nog iets kouder is dan een plastic kom. Mocht je tijdens het maken van het deeg merken dat die te warm geworden is kan je de hartige scones voor het bakken nog even een kwartier in de koelkast of zelfs even in de vriezer leggen.

Het orginele recept maakt er rondjes van, echter maak ik er vierkantjes/rechthoekjes van, simpelweg omdat je dan niet zit met rest stukjes. En ze smaken er echt niet minder om 😉 Lekker als ontbijt, tussendoortje, bij de soep of als bijgerecht bij je diner!

Hartige scones met bacon en cheddar – voor 8-10 scones 

250 gram bloem
85 gram roomboter, in blokjes gesneden
2 theelepels (fijne) kristalsuiker
3/4 theelepel zout
1 1/2 eetlepel bakpoeder (je kunt ook 1/2 eetlepel bakpoeder vervangen voor 1/4 theelepel baking soda)
180 ml karnemelk
15 gram bieslook, fijngesneden
85 gram cheddar, geraspt
90 gram spekreepjes
Extra karnemelk om de scones te bestrijken

Verder heb je nodig
Oven
Bakplaat
Bakpapier
Hakmolen
Magnetron
Taartrooster
Bakkwastje om te bestrijken

 1. Verwarm de oven voor op 230º graden.
 2. Kook de spekreepjes in een kommetje in de magnetron, bij mij was duurde dit ongeveer 2 minuten. Laat de spekreepjes in de koelkast afkoelen.
 3. Snijd de roomboter in blokjes en doe ze dan terug in de koelkast.
 4. Rasp de cheddar als je een blok cheddar hebt en snijd de bieslook fijn. Leg beide ingrediënten terug in de koelkast.
 5. Meng in je mengkom de droge ingrediënten eerst. De bloem, suiker, zout en bakpoeder.
 6. Vervolgens voeg je de roomboter toe, je kunt er voor kiezen om deze stap met een foodprocessor te doen, maar ik heb gemerkt dat je handen prima werken!
 7. Wrijf met je handen het boter door de deeg, de stukjes boter hoeven niet superfijn te zijn, belangrijkste is dat ze goed door het deeg gekneed worden en dat de boter niet te zacht wordt.
 8. Wanneer je boter voldoende door het deeg gewreven is meng je ook de cheddar, bieslook en spekreepjes door het deeg. De spekreepjes kun je het beste even kort te pulseren in de hakmolen.
 9. Vervolgens voeg je de karnemelk toe aan je droge ingrediënten tot het een samenhangend deeg is.
 10. Stort je deeg uit over je bakpapier en maak hier met je handen een rechthoek van. Verdeel het deeg in je hoofd in de breedte in drie delen en vouw links en rechts naar binnen toe. Druk het deeg weer plat en herhaal dit nog 2-3 keer. Dit zorgt voor de luchtige lagen in je scones straks!
 11. Snijd het deeg in stukken of gebruik een steekvorm. Belangrijk is om de steekvorm niet te draaien om de laagjes zoveel mogelijk in tact te houden.
 12. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg de stukken scones tegen elkaar aan op de bakplaat. Bestrijk met wat extra karnemelk en bak de scones in 16-20 minuten in de oven goudbruin.
 13. Haal de scones uit de oven en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.

Eet smakelijk!