Boeuf stroganoff

De eerste keer dat wij thuis Boeuf Stroganoff aten is inmiddels een aantal jaar terug, toen wij (denk ik ) voor de eerste keer gebruik maakten van de maaltijdboxen van Marley Spoon. Inmiddels maak ik het gerecht wel vaker, gebaseerd op het Marley Spoon recept. Je kunt boeuf stroganoff eten met pasta, maar ook met rijst smaakt het erg goed!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat dit altijd een heel ingewikkeld recept zou zijn (het klinkt heel chique ofzo?), maar dat valt dus heel erg mee. Tijdens het schrijven van dit recept heb ik gezocht naar de achtergrond van dit Russische gerecht. Ik kwam ook varianten tegen met wodka en cognac en ik weet dat je nu waarschijnlijk denkt “Die Russen doen ook overal wodka door heen”, maar niks is minder waar! In het originele recept hoort namelijk helemaal geen cognac of wodka, maar ook geen groenten zoals wortels (I’m looking at you, Marley Spoon). Janneke Vreugdenhill van het NRC schreef in 2012 al een stuk over boeuf stroganoff en het oudste recept dat zij heeft gevonden komt uit 1861 van ene Elena Molokhovet.

In dat recept bestaat het gerecht enkel uit rundvlees, bouillon, mosterd en zure room.  In de loop der tijd is het recept uitgebreid met andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld uien en tomatenpuree, al ben ik van mening dat dit waarschijnlijk iets té veel zuur toevoegt aan je gerecht.

Het recept dat ik vandaag deel gaat wel meer terug naar de basis én het staat met een half uur op tafel, fijn dus voor de drukke doordeweekse dagen! En ja, toegegeven, het ziet er wellicht niet héél smakelijk uit, but don’t judge a book by it’s cover 😉

Boeuf stroganoff – voor 2 personen

300 gram biefstuk
125ml crème fraiche
Paar takjes peterselie
4 sjalotjes
3 teentjes knoflook
250 gram kastanjechampignons, in plakjes
300ml water
1 runderbouillonblokje
1 flinke theelepel mosterd
50 gram roomboter
Olijfolie
Peper en zout, naar smaak
150 gram pasta, eventueel of rijst

Voor de topping
1 bosuitje, in kleine ringetjes

Verder heb je nodig
Koekenpan
Maatbeker
Waterkoker
Kookpan

  1. Haal de biefstukken uit de koelkast, dep ze droog en snijd ze in blokjes van ongeveer 2x2cm, bestrooi royaal met peper (versgemalen als je hebt) en een beetje zout.
  2. Snijd de sjalotten in halve ringen en pers de knoflook. Snijd de kastanjechampignons en hak de peterselie fijn. Leg dit apart.
  3. Kook water in je pan met een snufje zout voor de pasta of kook je rijst volgens de verpakking.
  4. Verhit in een koekenpan 25 gram roomboter en een klein scheutje olijfolie. Bak hierin de biefstukblokjes rondom bruin (niet helemaal gaar!). Haal de biefstuk uit de pan en leg deze op een bord.
  5. Kook ondertussen 300ml water in je waterkoker en maak hiervan, samen met het runderbouillonblokje, de bouillon.
  6. Doe de resterende 25 gram roomboter in de pan samen met knoflook en sjalotten. Bak deze tot de sjalotten een beetje glazig zijn en voeg dan de kastanje champignons toe en doe nog wat extra peper erbij.
  7. Als de champignons ook een beetje bruin kleuren blus je het af met de bouillon. Meng hier 1 flinke eetlepel mosterd doorheen en de crème fraiche. Goed roeren tot alles vermengd is en er een lichte saus ontstaat.
  8. Voeg de biefstukblokjes (en de eventuele resterende vleessappen op het bord) toe aan de saus en kook de saus nog een paar minuten tot deze wat meer is ingekookt. Voeg de fijngehakte peterselie toe.
  9. Laat je pasta uitlekken en schep deze op de borden. Verdeel de saus met de biefstuk over de twee borden. Garneer met wat bosuitjes.

Eet smakelijk!