Tips & Tricks bij het koken en bakken

Door de jaren heen heb ik als foodie veel gekookt en gebakken, veel tv-shows gekeken, veel op internet gelezen over recepten. Daarbij heb ik een behoorlijk aantal dingen in mijn routine verwerkt als ik ga koken of bakken, waardoor ik het voor mezelf een stuk makkelijker maak. Vandaag deel ik graag met jou een paar van mijn tips & tricks bij het koken en bakken!

Meten is weten
Dit geldt eigenlijk voornamelijk voor bakken. Koken kan je prima op gevoel doen, maar bakken, zeker bepaalde recepten zoals macarons, daar moet je écht een goede weegschaal voor gebruiken. En dan niet zo’n leuke retro met een wijzertje waarvan je niet precies weet of hij nou 100, 102 of 103 gram aangeeft. Nee gewoon een digitale, geloof me. Bakken, zeker als je daar minder ervaren nog in bent is gewoon een kwestie van het recept volgen. Tot op de letter.

Marineren kun je leren (nee ik blijf niet rijmen)
Marineren kan natuurlijk in de basis iedereen, kommetje met vlees, groente, vis, tofu plastic folie erover en klaar. Maar wist je dat je de smaken nóg beter in kunt laten trekken door dit bijvoorbeeld te doen in een plastic ziplock bag? Als je het vlees en de marinade in zo’n zakje doet, er zoveel mogelijk lucht uit duwt voor je hem helemaal sluit (zodat het bijna vacuüm in het zakje zit), en op deze manier marineert trekken de smaken nog beter (en sneller!) in. Zorg er wel voor dat de marinade al goed verdeeld is. En wil je helemaal professioneel aan de slag? Koop dan een Foodsaver, ook handig om producten weer te bewaren. #nospon

Meer sap uit je citroen of limoen halen
De tip met sap uit een citroen of een limoen halen is door deze stevig over je werkblad te rollen. Wees alleen niet te hardhandig, zeker niet met wat oudere vruchten, het is mij een keer gebeurd dat het sap letterlijk door de schil heen sijpelde toen ik aan het rollen was. Maar stevig rollen helpt zeker! En als je de citroen of limoen eenmaal gehalveerd hebt steek je een vork in het vruchtvlees en draai je met je beide handen in tegenovergestelde richting. Zo haal je er het meeste sap uit!

Minder vaat? Juiste volgorde!
Zo leuk als ik het koken vind, zo vervelend is het om af te wassen. Wij hebben dan wel een vaatwasser, maar als ik op dreef ben ben ik in staat om die vol te krijgen en dan nog vaat over te houden. J. roept dan ook altijd “Het lijkt wel alsof hier een bom is ontploft”. Maar door de jaren heen heb ik wel geleerd dat je soms, door de juiste volgorde aan te houden bij bijvoorbeeld het snijden, je veel vaat kan voorkomen. Ik snijd namelijk altijd eerst mijn knoflook/ui (die zitten er altijd in), dan de groenten en op het laatst pas vlees. Scheelt je tussendoor afwassen!

Sauzen sneller laten indikken
Iets wat ik altijd in huis heb is maizena. En ik gebruik het eigenlijk altijd maar voor één ding: als de saus die ik aan het maken ben niet (snel genoeg) dik wordt zoals ik hem zou willen. En ik hem niet helemaal wil laten indikken door te koken omdat ik dan te veel volume verlies. Een theelepel maizena mengen in een kommetje met wat water, gooi het bij je saus, langzaam verhitten (en blijven roeren, anders krijg je klonten) en het is zo klaar.

Uien snipperen zoals Jamie Oliver
In het begin vond ik het snipperen van een ui verschrikkelijk. Ik kreeg de ui ook nooit zo fijn als ik zou willen. Ook had ik de grootste moeite om de ui bij elkaar te houden tijdens het snijden. Tot ik jaren geleden een life changing (ik maak geen grap) filmpje van Jamie Oliver tegenkwam die uitlegde hoe je dit het beste kunt doen. Ik ga het je niet uitleggen hier in tekst. Kijk het filmpje maar and thank me later. Supersimpel, maar sindsdien snijd ik mijn uien altijd zo.

Ui en knoflook tegelijkertijd verhitten met je olie of boter
Nu we toch op de uientour zijn. Ik voeg mijn ui en knoflook altijd toe aan de olie of boter in een koude pan. Maar of ik dit echt een tip kan noemen… Het is wel hoe ik het altijd doe. Dit heb ik dan weer geleerd van Laura Vitale, een Italiaans-Amerikaanse Youtuber. Op die manier krijgen je uien en knoflook de kans om ook de geur en smaak af te geven aan de olie/boter waarin je bakt. Je hoeft niet bang te zijn voor aanbranden, dat is in ieder geval bij mij nog nooit gebeurd. Moet je natuurlijk wel beetje in de gaten houden.

Opvliegend bakpapier
Je herkent het vast wel. Je bekleed je bakplaat met bakpapier en door de gerolde verpakking waarin het komt, trekt het altijd weer krom. Of tijdens het bakken in de oven waaien de randen op. De truc hiervoor? Verfrommel je bakpapier voor je deze op je bakplaat legt. Ja echt, hierdoor behoudt het niet zijn ‘gerolde’ vorm en blijft het gewoon plat liggen. De eerste keer dat ik dit deed waar J. bij was dacht hij dat ik gek was geworden, maar het werkt écht.

De hoogte in de oven maakt het verschil
Dit klinkt misschien heel stom en misschien wist je dat allang, maar het was voor mij echt een ontdekking toen ik tijdens het bakken van macarons erachter kwam dat de niveaus in de oven echt het verschil maken. De koekjes worden simpelweg niet bruin als je ze laag in je oven bakt. Zo kun je ook als bepaalde gerechten te donker worden, denk aan lasagne, aardappeltjes of aardappelroosjes of andere ovengerechten, deze tijdens het bakken gewoon op een lager niveau in je oven verder laten bakken. Een andere tip zou zijn om aluminiumfolie te gebruiken om je gerecht mee te bedekken. Dat zorgt er ook voor dat het niet te donker wordt. Zou alleen wel zorgen dat er al een mooie bruine kleur op zit voor je de folie erover heen doet. Een bleek ovengerecht ziet er toch iets minder smakelijk uit.

Dit waren een paar van mijn tips en tricks die ik in ieder geval toepas in de keuken. Hopelijk heb je er iets van opgestoken en wordt jouw leven als keukenprins(es) een stuk gemakkelijker! Heb jij nog tips om te delen? Laat het me weten!