Tavuk Sis Kebab

Tavuk Sis Kebab met kerriemayonaise

Dit gerecht heb ik geïnspireerd op een gerecht van de Bazar, een restaurant waarbij de keuken inspiratie haalt uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ik bestel namelijk áltijd de Tavuk Sis Kebab and it never disappoints. Overigens is Bazar behalve lekker ook nog eens ongelofelijk vriendelijk geprijsd, aanrader dus als je in Rotterdam of Amsterdam bent! Maar als je daar geen tijd voor hebt probeer dan eens mijn Tavuk Sis Kebab-stijl roerbakgerecht met kruidige rijst en kerriemayonaise!

De kerriemayonaise wordt bij de Bazar ook erbij geserveerd, dus ik heb het één en ander geprobeerd en deze saus is écht heel lekker in combinatie met de kip.

Je kunt ook kiezen om de rijst enkel te bereiden zoals je dat (vermoedelijk) gewend bent: alleen maar koken. Maar door de rijst eerst op te bakken met knoflook en ui en daarna in bouillon te koken maak je de rijst extra smaakvol.

Volgens mij mag je dit officieel geen Tavuk Sis kebab noemen, omdat dit gegrilde kip op een stokje betekent, maar de kip kun je zeker aan stokjes rijgen als je dat wilt. Het staat wel gezellig en maakt het erg geschikt voor bijvoorbeeld een BBQ (ik ben wat vroeg met deze suggestie, I know). En goed om te weten: des te langer je de kip marineert, des te lekkerder. Maar probeer toch ongeveer 2 uur van te voren aan te houden. Ik heb recepten gezien waarbij ze zelfs 24 uur van te voren marineren, dus op de drukke werkdagen met minder tijd kun je het ook avonds een dag van te voren al marineren!

Tavuk Sis Kebab met kerriemayonaise – voor 2 personen 

Voor de kip
300 gram kipfilet
3 eetlepels (soja)yoghurt
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel kerriepoeder
3 teentjes knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
1/2 theelepel chilipoeder
Peper en zout

Voor de rijst
1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
500 ml kippenbouillon, van een bouillontablet
Rijst, hoeveelheid naar wens ik gebruik 175 gram
Olijfolie of (bak)boter

Voor de groente
Paprika, in blokjes gesneden
Courgette, in blokjes gesneden

Voor de kerriemayonaise
3 eetlepels mayonaise
3 eetlepels (soja)yoghurt
1 eetlepel kerriepoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
Sap van een halve limoen
Peper en zout, naar smaak

Voor de topping, optioneel
Koriander, fijngesneden

Verder heb je nodig
Ziplockbag
(Hapjes)pan
Kookpan
Waterkoker

  1. Snijd de kipfilet in blokjes, ik houd vrij grote blokjes aan. Snipper de ui en pers de knoflook. Doe dit ook tevens voor de ui en knoflook die bij de rijst hoort, maar houdt dit apart van elkaar.
  2. Snijd de courgette en paprika, zet deze voor nu aan de kant.
  3. Meng de yoghurt samen met de ui, knoflook, kruiden en een snufje zout en peper door elkaar in een kom tot een egaal mengsel.
  4. Doe de blokjes in dezelfde kom en zorg dat de kip goed bedekt is met het mengsel.
  5. Doe de kip in de ziplockbag. Sluit deze tot ongeveer een derde en knijp alle lucht die in de zak zit eruit. Het moet bijna vacuüm zijn. Sluit dan het zakje volledig en leg deze minimaal 2 uur in de koelkast.
  6. Tijdens het marineren kun je alvast de kerriemayonaise maken, meng hiervoor alle ingrediënten door elkaar en zet je kerriemayonaise ook in de koelkast.
  7. Kook in je waterkoker 500ml water. Wanneer het water kookt schenk je het in een kom of maatbeker en los je je kippenbouillontablet hierin op.
  8. In je kookpan verhit je een klein beetje olie of (bak)boter samen met de ui en knoflook. Na een paar minuutjes doe je ook de rijst erbij en bak je deze nog een paar minuten mee.
  9. Schenk je kippenbouillon in de pan en kook de rijst volgens de aanwijzingen van de verpakking. Giet daarna de rijst af en laat deze met de deksel op de pan droger stomen, dit maakt de rijst minder nat.
  10. Verhit in je (hapjes)pan wat olie of (bak)boter en bak hierin de kip snel rondom bruin. Voeg vervolgens de paprika en courgette toe en bak deze gaar in ongeveer 6-8 minuten, afhankelijk hoe zacht je de groenten wilt.
  11. Schep de rijst en de tavuk sis kebab op een bord en serveer met de kerriemayonaise en eventueel wat koriander.

Eet smakelijk!