Zelfgemaakte burgers: want die zijn het lekkerst!

Burgers, je hebt ze in alle vormen en maten. Verse burgers zijn natuurlijk het lekkerste, maar je hebt ook de diepvriesvarianten. Deze laatste zijn niet mijn favoriet, ik vind een burger waarbij je het vlees kunt proeven in plaats van een soort platte frikandel echt een stuk lekkerder. Maar bijtijds kan dat ook lekker zijn. Je kunt natuurlijk ook hamburgers kopen in de supermarkt, maar toch gaat er niks boven zelfgemaakte burgers.

Ik kruid mijn zelfgemaakte burgers graag stevig ondanks dat ik de smaak van een pure burger ook kan waarderen. Ook probeer ik de burgers in grotere batches te maken en in te vriezen. Makkelijk voor een volgende keer, even ontdooien, bakken en klaar!

De lekkerste en sappigste burgers worden toch wel gemaakt van half-om-half gehakt vind ik, maar mager rundergehakt kan ook prima. Of wat dacht je van kipgehakt? Met kip zou ik wel oppassen dat je deze niet te sterk kruidt, ik merk dat kip net iets minder kruiden nodig heeft, anders proef je helemaal niet meer dat je kip aan het eten bent.

Zelfgemaakte burgers – voor 8-10 burgers 

1 kilo half-om-half gehakt
1 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
3 theelepels kerriepoeder
1/3 theelepel chilipoeder, eventueel weglaten als je niet van scherp houdt
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 ui
2 eieren
Peper en zout, naar smaak
Harde of zachte broodjes
(Room)boter, optioneel
Olie of (bak)boter

Voor de topping, optioneel
Uitgebakken ontbijtspek
Gekarameliseerde ui, hiervoor heb je ongeveer 5 klein tot middelgrote uien nodig
Tomaat, in plakjes gesneden
Augurk, in plakjes gesneden
Cheddar, kant-en-klare plakjes
Jalapeñomayonaise, voeg eventueel een theelepel gerookte paprikapoeder toe voor een rokerige smaak

Verder heb je nodig
(Koeke)pan
Hakmolen
Mengkom

  1. Snijd de ui in grove stukken en voeg deze samen met de eieren toe in je hakmolen.
  2. Als je gekarameliseerde uien wilt maken snijd je de uien in halve ringen (niet te dik) en bak je deze met wat olie in een pan op laag tot middelhoog vuur. Dit proces duurt bijna een half uur, en om de paar minuten roer je je uien om. Dit kun je prima doen terwijl je de burgers maakt.
  3. Bereid de rest van de topping die je wilt gebruiken ook voor, snijd de tomaten en augurken.
  4. Voeg het ei-uimengsel toe aan je gehakt, hierbij doe je ook de kruiden en wat peper en zout.
  5. Rol met je handen mooie ballen van het gehakt en maak hier platte burgers voor. Tip: druk het midden in van de burgers, dit zorgt ervoor dat je zelfgemaakte burgers mooi gelijk gaar worden én mooi plat worden (in plaats van zo’n dikker middengedeelte).
  6. Laat de burgers even rusten in de koelkast. Ondertussen kun je mooi het ontbijtspek uitbakken. Kies het dunste ontbijtspek uit de winkel, uit ervaring merk ik dat het ontbijtspek bij de versafdeling (dus niet voorverpakt) stuk dunner worden gesneden. Dunner spek wordt het mooist (en snelst) krokant!
  7. Als hamburgersaus kun je de jalapeñomayonaise maken uit een eerder recept. Voor een extra rokerige smaak voeg je een theelepel gerookte paprikapoeder toe, lekker!
  8. Gebruik je harde broodjes? Verwarm de oven dan nu alvast voor.
  9. Je kunt de burgers bakken in de pan waar je je spek ook hebt uitgebakken, scheelt extra olie toevoegen (en geeft je burgers extra smaak). Verhit deze pan opnieuw en bak je burgers vervolgens in ongeveer 10 minuten gaar.
  10. Bak je harde broodjes af in de oven. Als je zachte broodjes gebruikt (zoals ik) snijd je deze doormidden en smeer je er een beetje (room)boter op. Bak deze met de beboterde kant omlaag in een andere pan tot deze mooi bruin is. Dit geeft je broodje net wat extra ‘weerstand’ tegen eventuele vocht van je burger of bijvoorbeeld de saus.
  11. Wanneer je burgers bijna gaar zijn leg je in de laatste minuut de plakjes cheddar op de burgers. Tip: dek je de pan af met een deksel, dit versnelt het smeltproces van de cheddar. Dit kan overigens ook terwijl het vuur al uitgedraaid is, de restwarmte in de pan is goed genoeg.
  12. Tijd om je broodjes samen te stellen! Doe je zelfgemaakte burgers op je broodjes, met wat gekarameliseerde ui, uitgebakken spek, plakjes tomaat en augurk en natuurlijk een goede klodder saus. Nee, deze burger kan je waarschijnlijk niet heel charmant afhappen, maar lekker is die wel!

Eet smakelijk!