Aardappeltjes uit de oven

Deze aardappeltjes uit de oven zitten wellicht bomvol koolhydraten maar door de bereiding in de oven zijn ze toch niet zo héél ongezond. Sterker nog, sinds wij samenwonen eten wij eigenlijk altijd friet uit de Philips Airfryer (#nospon) of aardappeltjes uit de oven. Het is in ieder geval gezonder dan patat uit de frituur 😉

Je kan deze aardappeltjes kruiden zoals je wilt, doe dit dan voor ze de oven in gaan. Ik strooi enkel wat chilimelange (van Euroma in samenwerking met Jonnie Boer) achteraf erover heen. Maar wij kruiden ze ook wel eens met gedroogde rozemarijn of probeer het eens met paprikapoeder of kerrie. Allemaal erg lekker! Kies voor de kruiden waar je zin in hebt of kies op basis van het gerecht waar je dit bij wilt eten. Wij eten dit graag bij de biefstuk, maar ik maak dit ook bij vis, varkenskarbonades of kip.

 

Aardappeltjes uit de oven – voor 2 personen

Voor de aardappeltjes
350 gram aardappelen (of de door jou gewenste hoeveelheid)
Scheutje (olijf)olie
Zout, naar smaak
Kruiden, naar smaak
Bosui, in ringetjes gesneden (optioneel)

Verder heb je nodig
Een kookpan
Mengkom
Oven
Bakpapier
Bakplaat

  1. Verwarm je oven voor op 200° graden en zet een pan met water op om de aardappelen voor te koken.
  2. Was je aardappelen en snijd ze, over de lengte, in tweeën. Snijd vervolgens de twee helften in kleinere stukken. Ik vind de aardappelen lekkerder als ze wat groter zijn, maar je kan ze natuurlijk ook snijden tot dobbelsteentjes. Houd wel rekening mee dat kleinere stukken kortere baktijd nodig hebben.
  3. Kook de aardappelen zo’n 5-7 minuten voor en giet ze af. Doe er een scheutje (olijf)olie bij en wat peper en zout. Hussel de aardappelen goed zodat de peper, zout en olie goed verdeeld is. Nu kun je eventueel wat rozemarijn of andere kruiden toevoegen, ik sla dit over en strooi enkel straks op het laatst wat chilimelange over heen. Mocht je kruiden toevoegen, zorg er dan voor dat ook deze gelijkmatig verspreid is over de aardappelen.
  4. Bekleed je bakplaat met het bakpapier en zorg ervoor dat de aardappelen goed verspreid op de bakplaat liggen zodat ze gelijkmatig bruin worden.
  5. Bak ze in 30 minuten goudbruin in de oven, halverwege kun je de de boel een beetje omscheppen zodat ze nóg gelijkmatiger bruin worden.
  6. Snijd ondertussen de bosui in ringen indien je dit lekker vindt.
  7. Haal de aardappelen na 30 minuten uit de oven en strooi je bosui (en in mijn geval ook nog de chili) erover heen.

Eet smakelijk!