Biefstuk met champignon-ketjapsaus

Nee, dit is geen recept waarin ik je leer hoe je een biefstuk moet bakken. Echter, wij bereiden thuis biefstuk altijd met een heerlijke champignon-ketjapsaus en ik dacht: waarom dit niet delen op mijn blog? Dit recept heeft mijn vriend van huis uit meegekregen, mijn schoonvader is zelf ook een kookliefhebber (denk alleen niet dat hij ooit een gastblog zou willen schrijven, maar ik schrijf zijn recepten met liefde over hier). Zolang ik J. al ken eten wij biefstuk eigenlijk altijd zo.

Ik zeg overigens wel ‘biefstuk’, maar wij eten (decadent als wij zijn ;-)) graag ribeye thuis. Entrecote is J. niet zo’n fan van door het vrij dikke vetrandje (vind ik persoonlijk overigens heerlijk) en ribeye is gewoon heel lekker vlees mét wel klein beetje vet, dus we meet in the middle. Bij ribeye/biefstuk horen lekkere koolhydraten in de vorm van aardappeltjes uit de oven. Lekker krokant gebakken en niet uit de frituur, dus ook semi-gezond. Het recept hiervoor vind je hier. Ik denk trouwens dat deze champignon-ketjapsaus ook goed gaat bij varkens- of kippenvlees, maar wij eten het eigenlijk altijd met rund.

Ik haal het vlees over het algemeen iets eerder uit de koelkast zodat de ergste kou eraf is (niet helemaal tot het warm is uiteraard, want bacteriën dôh) omdat vlees direct uit de koelkast vaak erg koud is. Daarnaast, mocht je vlees in een gevacumeerde verpakking hebben gekocht, haal dan het vlees uit het vacuüm zodat het even ‘op adem kan komen’. Oh en uiteraard mag je het vlees bakken in iets anders dan roomboter, maar hallo, roomboter is toch wel écht het lekkerst.

Het rusten van het vlees mag je uiteraard ook buiten de oven doen, maar ik heb altijd het idee dat het toch ietsjes afkoelt en dat vind ik zonde 🙂

Ribeye met champignon-ketjapsaus – voor 2 personen

2 mooie stukken ribeye (of ander vlees dat je lekker vindt)
250 gram champignons, in plakken
Scheutje ketjap manis
Flinke hoeveelheid gemalen zwarte peper
2 middelgrote uien, in halve ringen
4 teentjes knoflook, geperst
50 gram roomboter
Peper en zout, naar smaak
Sambal oelek, naar smaak (optioneel)

Verder heb je nodig
Een (grote) koekenpan
Oven
Aluminiumfolie

  1. Verwarm je oven voor op 65-70° graden.
  2. Dep je stukken vlees droog met een keukenpapier en bestrooi deze met peper. Persoonlijk zout ik het vlees pas vlak voor deze de pan in gaat. Er wordt gezegd dat als je het vlees te vroeg zout dat dit sappen uit het vlees kan trekken. Achteraf pas zouten zit het zout weer óp het vlees in plaats van dat de smaak in het vlees zit. Lastig dilemma en volgens mij is er geen ‘juiste’ manier. Dus doe het lekker zoals je zelf wilt!
  3. Snijd de champignons in plakjes en de ui in halve ringen. Pers de knoflook. Leg deze ingrediënten apart.
  4. Doe de roomboter in de pan en wacht tot deze uitgebubbeld is. Leg vervolgens je stukken vlees voorzichtig in de pan (i.v.m. spetteren). Vlak voor het vlees de pan in gaat zout ik deze aan de kant die de pan raakt. De andere zijde zout ik zodra het vlees in de pan ligt. Bak het vlees zoals je het lekker vindt (al vind ik well done echt niet kunnen ;-)). Wij eten onze ribeye graag medium (voor mij zelfs iets roder dan voor J.) dus bakken we deze 3-4 minuten per kant. Dit hangt uiteraard af van hoe dik je stuk vlees is.
  5. Zodra het vlees klaar is wikkel je deze in het aluminium folie en leg je deze in de oven om te rusten.
  6. In dezelfde pan doe je (indien de pan erg ‘droog’ is) nog wat roomboter en voeg je tevens de halve uienringen en de geperste knoflook toe. Deze bak je kort aan.
  7. Voeg vervolgens de champignons toe, samen met flink wat peper (echt flínk wat peper). Bak deze 1-2 minuten mee.
  8. Voeg vervolgens een klein scheutje ketjap toe. Niet te veel, dan word het erg vochtig op je bord straks, maar gewoon net genoeg zodat de champignons met een laagje ketjap bedekt zijn en een bruinige kleur hebben.
  9. Indien je van een beetje pit houdt, voeg je nog een beetje sambal toe. Ik voeg persoonlijk vaak ongeveer een eetlepel toe, maar maak het zo scherp als je lekker vindt. Bak de sambal nog even kort mee en draai het vuur uit
  10. Serveer het vlees met een royale schep champinon-ketjapsaus.

Eet smakelijk!