Aardappelroosjes uit de oven

Soms wil je iets feestelijkers op tafel zetten dan friet of ‘gewone’ aardappeltjes uit de oven. Als je het simpel wilt houden dan kan je voor kant-en-klaar gaan en bijvoorbeeld kiezen voor pomme duchesse, maar vind je het leuk om iets meer moeite te stoppen in je bijgerecht? Dan staan deze aardappelroosjes erg mooi op tafel!

Reken op ongeveer 2-3 aardappelroosjes per persoon, afhankelijk hoe groot je de roosjes maakt. Kies ook aardappels uit die je met een kaasschaaf makkelijk in ronde plakjes kunt schillen, hoe gelijkmatiger de blaadjes van de roosjes hoe mooier ze worden. En ja, gebruik een kaasschaaf, de plakjes worden iets te dun met een dunschiller vind ik!

In dit recept smeren we ze in met zelfgemaakte kruidenboter, maar je kunt ook een beetje roomboter met geperste knoflook mengen. Wil je de roosjes neutraler houden? Dan smelt je een beetje roomboter en bestrooi je ze enkel met een snufje zout. Het zal hoe dan ook feestelijk eruit zien én lekker smaken!

Aardappelroosjes uit de oven – voor 4 personen

5-6 middelgrote aardappels
Kruidenboter, gesmolten
Bakspray of (olijf)olie

Verder heb je nodig
Kaasschaaf
Bakkwastje
Muffinvorm
Aluminiumfolie of snijplank

  1. Spray je muffinvorm in met de bakspray of smeer hem in met olie. Met een muffinvorm bedoel ik een bakplaat voor muffins, niet de papieren vormpjes!
  2. Was de aardappels en schil ze. Smelt in een pannetje (of in de magnetron) je kruidenboter of roomboter.
  3. Gebruik je kaasschaaf om je aardappels in plakjes te snijden. Heb je een snijschijf op je foodprocessor dan kan je kijken of de dikte van die schijfjes goed zijn. Het is de bedoeling dat je namelijk de aardappelplakjes nog wel kan oprollen, ze mogen dan ook niet te dik zijn.
  4. Verwarm je oven voor 180° graden.
  5. Leg je snijplank of aluminiumfolie op het aanrecht en leg je aardappelplakjes half overlappend naast elkaar. Je hebt (afhankelijk van de grootte van je muffinvorm) ongeveer 15 plakjes nodig per roos.
  6. Maak eerst een testroosje, leg de plakjes neer en rol ze op, probeer of hij goed in de vorm past, als er te veel ruimte is valt de roos uit elkaar en mis je het effect!
  7. Heb je het juiste aantal plakjes bepaald voor jouw vorm? Leg de plakjes dan neer en bestrijk ze royaal met de kruidenboter of roomboter. Rol de roos op en leg deze in je vorm. Als het goed is openen de opgerolde plakjes zich een klein beetje en vormt het een roos.
  8. Bak vervolgens de roosjes in 30-35 gaar in de oven. Worden de randjes te donker? Verplaats je muffinvorm dan naar een lager gedeelte van je oven.

Eet smakelijk!