Brownies met gezouten karamelsaus en vanille-ijs

December is toch altijd de maand waarin het één groot eetfestijn is. We rollen van pepernoten en gevulde speculaas naar gourmetten, kerstkransjes, kerststollen en noem het maar op! Dit dessert van brownies met gezouten karamelsaus en vanille-ijs valt ook zeker niet binnen de categorie ‘licht toetje’. Denk dus een beetje aan portiecontrole als je dit toetje in elkaar zet 😉 Maar deze brownies zijn wel dé smakelijke afsluiter voor het inspiratiemenu van Macarons en Mie voor kerst dit jaar!

Omdat de karamelsaus wellicht nog het meeste tijd en aandacht kost adviseer ik je deze voor te bereiden om te voorkomen dat je in tijdsnood komt op de avond van je diner. Want je moet natuurlijk ook zelf de tijd hebben om van je kerstdiner te genieten! Ook goed om te weten: je brownies moeten wel afgekoeld zijn voor je deze serveert, maak deze dus bij voorkeur ’s middags alvast.

De brownies kun je overigens ook zeer ruim van te voren maken, je kan ze namelijk 3 maanden van te voren invriezen als je dat zou willen. De karamelsaus ongeveer 2 weken houdbaar (let op dat deze wat harder kan worden of dat er suikerkristallen ontstaan maar die verdwijnen als sneeuw voor de zon als je de saus even verhit). Het enige element dat ik niet zelf maak is de vanille-ijs.

Het recept voor de brownies komt van Nigella Lawson en ze zijn heerlijk! In het originele recept voegt zij ook walnoten eraan toe. Voor kerst maak ik echter ze bewust zonder omdat mijn zusje allergisch is voor vele nootsoorten. Maar je kunt eigenlijk volop variëren met verschillende noten (denk aan pecannoten!) of witte chocolade toevoegen zoals Laura. Ik heb het oorspronkelijke recept ook gehalveerd, want zeker in deze tijd van het jaar bestaat er zoiets als brownie-overload.

In het recept van Nigella stelt zij trouwens een baktijd van 25 minuten voor, mijn brownies hadden echter 38 minuten nodig voordat ze goed gaar waren. Je bent op zoek naar de sweet spot tussen nat beslag en fudgy brownies. Als je een satéprikker erin steekt mag die nog een beetje nat zijn, en er moeten natte kruimels aan kleven. De brownies garen ook nog door nadat je je bakblik uit de oven haalt, dus houd daar rekening mee. En toegegeven, voor dit recept maakt het niet heel veel uit als je brownies ietsjes aan de droge kant zijn. De mascarpone, karamelsaus en het vanille-ijs zijn voldoende om het dessert toch lekker romig te maken.

Wil je het trouwens simpeler houden, dan zijn de lavacakejes wellicht iets meer voor jou!

Brownies met gezouten karamelsaus en vanille-ijs – voor 4 personen

Voor de brownies
187 gram pure chocolade
187 gram roomboter, op kamertemperatuur
3 grote eieren
1/2 eetlepel vanille-extract
225 gram (fijne) kristalsuiker
snufje zout

Voor de gezouten karamelsaus
100 gram kristalsuiker
30 gram water
20 gram roomboter, op kamertemperatuur
140 ml ongeklopte slagroom, op kamertemperatuur
Zout

1 bolletje vanille-ijs per persoon
2 eetlepels pure chocoladeschaafsel
Bakspray

Verder heb je nodig
Glazen of bakjes om te serveren
IJslepel, optioneel
Bakblik voor brownies, mijn vorm is 23x23x5cm
Bakpapier
Rasp
Oven
Steelpan
Handmixer of keukenmixer
Satéprikkers

  1. Verwarm je oven voor op 180° graden. Bekleed je bakblik
  2. Smelt de chocolade en roomboter in je steelpan tot het een mooi glad en glanzend mengsel is geworden. Draai het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.
  3. In de mengkom van je hand- of keukenmixer klop je de eieren met suiker luchtig en tot het mengsel lichtgeel is. In een andere kom meng je de bloem met het snufje zout.
  4. Je chocolademengsel is nu waarschijnlijk voldoende afgekoeld. Al mixend voeg je de chocolade toe aan je eieren met suiker. Belangrijk is dus dat de chocola niet te warm is, anders heb je roerei in je brownies 😉
  5. Als de chocolade met de eieren en suiker vermengd is voeg je daar je bloem in één keer aan toe. Meng vervolgens met de hand het beslag tot deze nét aan gemengd is. Als je te lang mengt krijg je hele vaste brownies en dat is niet lekker!
  6. Spray je bakblik in met bakspray en bekleed deze vervolgens met bakpapier. Ik knip altijd een rechthoekig stuk uit dat precies past over de bodem van het blik maar wel links en rechts van het bakblik het papier uit steekt. Hiermee kan je dan na het bakken je brownie gemakkelijk uit de vorm halen
  7. Giet je browniebeslag in je bakblik en schuif deze in de oven. Nu is het belangrijk deze goed in de gaten te houden. Steek af en toe met je satéprikker in het beslag om te kijken of deze goed is (lees de tip in de introductie van dit recept hoe je dit kan zien!). Bij mij duurde dit 38 minuten, bij Nigella blijkbaar slechts 25 minuten 😉
  8. Ondertussen maak je de karamel. In een steelpan verwarm je de suiker met het water. Het vuur mag hoog, je wilt niet dat het water verdampt voordat de suiker de kans krijgt te karameliseren. Je merkt dat het mis gaat als je suiker begint te kristalliseren en lijkt droog te koken. Voeg wat kokend water toe in dat geval en verhit opnieuw (dit keer moet het vuur hoger!).
  9. Als de suiker een mooie karamelbruine kleur krijgt draai je het vuur lager en doe je je roomboter in de pan, let op dit kan bubbelen.
  10. Als je boter is gesmolten voeg je beetje bij beetje je slagroom toe. Het allerbelangrijkste is dat het temperatuurverschil tussen de karamel en de slagroom niet te groot is. Anders krijg je harde stukjes. Blijf roeren tot de slagroom opgenomen is en je een mooie karamelsaus krijgt. Voeg flink wat zout toe en proef voorzichtig of de zout doorkomt in de saus. Je mag echt behoorlijk veel zout toevoegen, maar proef wel tussendoor! Laat deze vervolgens goed afkoelen.
  11. Is je brownie klaar? Haal deze dan uit de oven en laat deze afkoelen. Snijd er vierkante blokjes van.
  12. Ik serveer de brownie in een glas, dat vind ik mooi staan. Ik snijd per persoon 1 blokje brownie in kleinere blokjes (van ongeveer 1 bij 1 cm). Schenk een beetje karamelsaus over de brownies. Vervolgens een bolletje vanille-ijs er bovenop en nog wat karamelsaus. Garneer met het chocoladeschaafsel (wat je met je rasp kan maken).

Eet smakelijk!