Chocolade lavacakejes

Ken je dat? Dat je baalt dat je geen toetje in huis hebt, want je hebt net zo’n zin in chocola? Deze chocolade lavecakejes zijn dan wat je nodig hebt: super makkelijk te maken en voor de tweepersoonshuishoudens onder ons: het is mooi op maat. De meeste toetjes zoals bijvoorbeeld de monchoutaart zijn vrij riant qua porties. Begrijp me niet verkeerd: ik maak ze graag en vind het erg lekker! Alleen is het vaak toch wel veel als je maar met z’n tweetjes bent.

Mocht je toch meer willen maken, dan kan je dit recept eenvoudig verdubbelen. Deze lavacakejes zijn de reden dat ik altijd een reep pure chocolade thuis heb, voor als ik een enorme craving naar chocolade heb. De ingrediënten zijn verder makkelijk te verkrijgen en typische voorraadkastproducten die je vaak al wel in huis hebt.

Zoals de naam al zegt, dit zijn lavacakejes. De binnenkant van deze cakejes zijn zacht, vloeibaar en écht lekker in combinatie met vanille-ijs. En ze zijn ook nog héél snel klaar: ideaal!

Chocolade lavacakejes – voor 2 personen

60 gram pure chocolade
60 gram poedersuiker
60 gram roomboter
1 theelepel vanillearoma
30 gram bloem
1 ei
1 eierdooier
Boter of bakspray
Vanille-ijs, optioneel
Extra poedersuiker ter garnering, optioneel

Verder heb je nodig
2 kleine ovenschaaltjes
Oven
Steelpan met anti-aanbaklaag
Garde

  1. Verwarm je oven voor op 200° graden.
  2. Gebruik boter of bakspray (dit vind ik zelf het handigst en vind ook dat de lavacakejes dan het makkelijkste uit de schaaltjes komen) om je ovenschaaltjes in te vetten. Met ovenschaaltjes bedoel ik wat ze in het Engels ramekins noemen. In het Nederlands heten ze het ook wel souffléschaaltjes. Zet de schaaltjes op zn kop zodat overtollig vet nog uit de schaaltjes kan druipen (wees lief voor jezelf en zet ze op een bord, scheelt je werkblad boenen)
  3. In een steelpan met anti-aanbaklaag smelt je de boter en chocolade, haal de pan van het vuur. Voeg vervolgens de poedersuiker toe en meng deze met een garde tot de poedersuiker volledig is opgenomen.
  4. Voeg het ei en de eierdooier toe aan het chocolademengsel. Let op: het chocolademengsel mag hiervoor niet te warm zijn, anders krijg je roerei met chocola en dat is niet het idee ;-). Meng ook het vanillearoma door het mengsel.
  5. Voeg vervolgens de bloem toe en meng tot deze nét aan volledig isopgenomen. Overmixen zorgt ervoor dat je cakejes straks niet mooi luchtig worden en rijzen.
  6. Verdeel het beslag over de twee schaaltjes (deze horen niet volledig vol te zijn, maar tot een goede 1,5-2 cm onder de rand gevuld, ze gaan zometeen nog rijzen)
  7. Schuif de schaaltjes in de oven voor 11-13 minuten. Het zal de eerste keer even uittesten zijn met je eigen oven hoe lang je de cakejes precies moet bakken om er voor te zorgen dat het binnenin nog voldoende vloeibaar is.
  8. Haal je schaaltjes uit de oven en draai ze om op een dessertbord of in een laag schaaltje, als het goed is hebben ze slechts een kleine aanmoediging nodig om los te laten.
  9. Serveer met een bolletje vanille-ijs en eventueel wat poedersuiker over de bovenkant voor de looks.

Eet smakelijk!