Gevulde aubergine

Deze gevulde aubergine volgens Chinees recept zijn één van de gerechten die mijn moeder thuis regelmatig maakt. Zij kookt het echter nooit als een op zichzelf staand gerecht, aangezien Chinezen vaak het shared dining concept hanteren. Dat wil zeggen: iedereen krijgt een kommetje rijst en op tafel staan 3-4 gerechten om te delen. Iedereen die mij persoonlijk kent weet dat ik het motto van Joey uit Friends hanteer: I don’t share food. Misschien komt het omdat ik dat jarenlang thuis heb moeten doen 😉

Omdat ik toch net wat te Hollands ben om meerdere gerechten op tafel te toveren (zeker enkel voor ons twee, op een gewone doordeweekse dag) maak ik deze gevulde aubergines met rijst. Ik gebruik dan wel 2 grote aubergines, zodat het in ieder geval wel goed vult!

Dit is een écht heel Aziatisch recept, waarbij je de ingrediënten waarschijnlijk niet al in huis hebt, maar als je van de Chinese keuken houdt daag ik je uit dit een keer te proberen. Vroeger kreeg ik op school regelmatig de vraag wat ik thuis nou precies at, dit gerecht is een goed voorbeeld!

Chinezen koken graag met (vet) varkensvlees, omdat het veel smaak geeft. Vind je speklapjes te vet? Je kunt ook een mager stuk varkensvlees pakken. Kan wel zijn dat deze iets droger uitvallen dan de speklapjes, dus houd daar rekening mee.

Ook heb je 2 wokpannen of koekenpannen nodig voor dit recept, omdat de stukjes aubergine best groot zijn en je ze wel gelijktijd wil bakken. Heb je geen twee pannen? Dan kan je de oven voorverwarmen op 100 graden zodat je een deel warm kan houden in een ovenschaal in de oven.

Vind je dit niet genoeg groente voor bij je maaltijd? Dan kan je er altijd nog wat roergebakken paksoi bij maken!

Gevulde aubergine – voor 2 personen

2 (grote) aubergines
150 gram rijst of de hoeveelheid naar wens
250ml water
Olie

Voor het gehaktmengsel
400-450 gram varkensspeklapjes
1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
2 eetlepels Chinese light sojasaus
1 eetlepel sesamolie
1 theelepel maizena
1 flinke snuf suiker
1/3 theelepel witte peperpoeder
1 flinke snuf zout
1 bosui, in dunne ringetjes gesneden

Voor de saus
2 eetlepels oestersaus
1 eetlepel Chinese light sojasaus
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel wokolie
350ml kippenbouillon
1 theelepel maizena
3 eetlepels water
1/2 theelepel bruine suiker
1 theelepel sesamolie

Verder heb je nodig
2 koekenpannen of wokpannen met deksel
1 extra pan
Foodprocessor of hakmolen

 1. Snijd de aubergine in ringen. De kleinere ringen kan je heel houden, echter de grote ringen kun je het beste halveren. Daarna snijd je alle auberginestukken door midden, maar niet volledig! Eigenlijk een beetje zoals je een hard gebakken broodje zou doorsnijden. Op deze manier kan je ze dan vullen met het gehaktmengsel straks.
 2. Maak je kippenbouillon (ik gebruik een bouillonblokje) en pers de knoflook voor de saus. Zet deze voor nu apart.
 3. Snijd de speklapjes in grove stukken en de rest van de ingrediënten voor het gehakt en doe deze in je foodprocessor of hakmolen. Maal het vlees tot grof of fijn gehakt, wat jij het lekkerst vindt. Ik houd persoonlijk wel van de textuur van wat grover gehakt.
 4. Vul je aubergines met het gehakt mengsel, ze mogen best flink gevuld zijn, duw het goed aan zodat het stevig in de aubergines zit. Houd je gehakt over? Maak er dan kleine balletjes of burgertjes van, die bak je straks gewoon mee.
 5. Zet een pan met water op voor je rijst. Kook deze volgens de instructies op de verpakking.
 6. Verhit de olie in je twee pannen als je die hebt en leg je aubergines in de pan. Bak de aubergines aan beide kanten bruin in ongeveer 5 minuten op middenhoog vuur.
 7. Voeg vervolgens 125ml water per pan toe aan je aubergines en doe de deksel op de pan zodat de aubergines kunnen gaar stomen, draai het vuur iets lager. Dit duurt ongeveer nog een minuut of 5-7.
 8. In een andere pan verhit je de olie samen met de geperste knoflook. Bak dit een paar minuten. Voeg vervolgens je kippenbouillon, oestersaus, sojasaus, bruine suiker en sesamolie toe.
 9. Meng de saus goed zodat het één geheel wordt. In een klein kommetje meng je de maizena met het water zodat het een papje wordt. Voeg dit toe aan de saus en kook dit een paar minuten zodat het kan indikken.
 10. Als je de saus geproefd hebt (en goed gekeurd qua smaak!) kan het vuur uit. Als het goed is zijn je aubergines ook nu klaar!
 11. Verdeel je rijst en de aubergines over 2 kommen (of borden, maar ik eet mijn Chinese gerechten nou eenmaal graag uit een kom #asian) en schenk de saus er over. Vergeet ook niet wat saus over je rijst heen te doen.

Eet smakelijk!