Rosbief uit de oven

Met kerst vind  ik een braadstuk altijd extra feestelijk op tafel. Wij zijn thuis niet van de hele kalkoenen, maar een mooi stuk vlees vinden we heel lekker. Beef (of zalm!) wellington, een mooie zelfgemaakte rollade of zoals dit recept: rosbief uit de oven. Voor mij draait kerst om lekker eten, maar dat betekent zeker niet dat het altijd maar heel ingewikkeld moet zijn!

En dat geldt zeker voor rosbief uit de oven, je hebt  er niet veel omkijken naar. Je kunt hem bijvoorbeeld bereiden met enkel peper en zout, geserveerd met een mooie saus, maar in dit recept gaan we de rosbief insmeren met verse zelfgemaakte kruidenboter. En omdat ik het leuk vindt om met kerst nét iets meer uit te pakken dan ‘simpele’ aardappeltjes uit de oven, serveer ik er zelfgemaakte aardappelroosjes bij voor een extra feestelijk tintje!

Reken op ongeveer 150 gram rosbief per persoon, afhankelijk hoeveel bijgerechten en gangen je verder nog serveert kun je de hoeveelheid aanpassen. Een vleesthermometer is bij het bereiden van een heel stuk vlees trouwens wel echt een must. Hiermee zorg je dat de kerntemperatuur goed is zodat het vlees perfect gegaard is als je hem aansnijdt. Het zou toch zonde zijn als hij té gaar zou zijn?

De kruidenboter kun je trouwens ruim van te voren maken, als je hem invriest is hij nog zeker 2 maanden houdbaar. Daarmee kun je op de avond van je diner een paar stappen overslaan. Vries dan wel deelbare porties in (bijvoorbeeld in een ijsblokjes vorm of spuit er toefjes van). Je gebruikt de hoeveelheid kruidenboter in dit recept zeker niet allemaal, dus je hebt ook nog extra kruidenboter voor op een toastje of stokbroodje bij de borrel  😉

Rosbief uit de oven – voor 4 personen

1 mooi stuk rosbief van ongeveer 600 – 700 gram

Voor de kruidenboter
250 gram kruidenboter, op kamertemperatuur
1 theelepel verse dille, fijngehakt
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
1 eetlepel bieslook, fijngehakt
3 teentjes knoflook, geperst
Peper en zout, naar smaak

Verder heb je nodig
Vleesthermometer
Ovenschaal
Oven
Aluminiumfolie
Hakmolen of foodprocessor

  1. Het lekkerste is als je de kruidenboter paar uur van te voren maakt. Zorg dat je roomboter op kamertemperatuur is zodat je straks de overige ingrediënten gemakkelijk er doorheen kan mengen.
  2. Snijd of hak (met je hakmolen of foodprocessor) de kruiden fijn en pers de knoflook. In een schaaltje meng je de roomboter met de fijngehakte kruiden en geperste knoflook. Voeg peper en zout toe naar smaak, veel proeven is mijn advies!
  3. Als de boter klaar is laat je deze afgedekt op kamertemperatuur staan. Als je hem in de koelkast stopt is hij moeilijker te gebruiken als je je rosbief wilt insmeren.
  4. Een uur voor je je rosbief de oven in wilt schuiven haal je deze uit de koelkast en smeer je hem rondom in met de kruidenboter. Laat hem afgedekt op je aanrecht op temperatuur komen.
  5. Verwarm je oven voor op 150° graden.
  6. In een pan bak je je rosbief eerst rondom bruin. Vervolgens leg je deze in een ovenschaal en smeer je nog een laagje kruidenboter erop. Steek je vleesthermometer in het stuk vlees en zet deze op 55° graden voor medium bereiding.
  7. Schuif je rosbief voor ongeveer 30-40 minuten in de oven, tot de kerntemperatuur is bereikt. Na de bereiding haal je de schaal uit de oven en laat je deze afgedekt, met aluminiumfolie, nog 10 minuten staan. De kerntemperatuur zal hierbij nog een paar graden stijgen.
  8. Serveer met de kruidenboter en bijvoorbeeld zelfgemaakte aardappelroosjes.

Eet smakelijk!