Groene viscurry

Als foodie kun je eigenlijk Instagram niet missen, het is een bron van inspiratie voor recepten, met lekker makende foto’s. Één van de foto’s van Matt Preston heeft geleid tot dit recept voor groene viscurry. Als je nu denkt huh wie? Je kent hem vast, als je een beetje een foodie bent en als ik zeg Masterchef Australië en ‘sjaaltjes’ weet je helemaal wie ik bedoel 😉

Maar wat was dat een belachelijk lekker idee. Zo lekker dat ik dacht: dit moet op Macarons en Mie! Iedereen moet dit recept kennen, zeker als je van vis en curry houdt. Het mooie is dat dit recept in zijn geheel in de oven te bereiden is, komt geen pan aan te pas! Moet wel toegeven dat ik denk dat het met een pan stuk sneller zou gaan, but good things take time. En het hebben van amper afwas valt ook iets voor te zeggen 😉 Ik heb dit een keer doordeweeks gemaakt, waardoor wij relatief laat aan tafel gingen. Met als gevolg dat J. vanaf de bank zat te piepen dat hij zo’n honger had. Maar lékker dat het was. Dus ja, daar moet je wat voor over hebben.

Ik kan trouwens iedereen aanraden die van (vis)curry houdt om een pot currypasta te kopen bij de toko, scheelt geld en je kan een geopende pot tot 6 maanden in de koelkast bewaren! Altijd currypasta bij de hand, wat wilt een mens nog meer 😉 Je kunt deze curry gemakkelijk vegetarisch maken als je wilt door de vis te vervangen door bijvoorbeeld tofu!

En heb je geen tijd? Dan kan je dit ook wel gemakkelijk in een pan maken 😉

Groene viscurry – voor 4 personen 

80ml (vloeibare) kokosolie
3 teentjes knoflook, geperst
2 cm gember, in plakjes gesneden
100 gram (groene) currypasta
250ml water
1 eetlepel vissaus
6 gedroogde kaffir limoenblaadjes
15 gram koriander, alleen de stengels fijngesneden
400ml kokosmelk
1 blik babymaïs, in grove stukken gesneden
1 grote of 2 kleine aubergines, in stukken gesneden
1 rode ui, in grove stukken gesneden
200 gram sugarsnaps of peultjes
700 gram stevige witvis (bijvoorbeeld kabeljauw), in grove stukken gesneden
Sap van een 1/2 limoen
Rijst, gekookt hoeveelheid naar wens

  1. Verwarm je oven voor op 220° graden. Pers de teentjes knoflook en doe deze samen met de helft van de kokosolie in een ovenschaal en zet deze in de oven.
  2. Als de olie warm is en de knoflook ligt te pruttelen haal je de ovenschaal weer uit de oven en voeg je de gemberplakjes, de resterende kokosolie, currypasta, vissaus, kaffir limoenblaadjes, fijngehakte korianderstengels (de blaadjes bewaar je even apart), kokosmelk en 250ml water toe. Meng het geheel goed door.
  3. Voeg de babymaïs en aubergine toe en schuif de ovenschaal opnieuw in de oven voor ongeveer 25 minuten. Af en toe schep je de viscurry om.
  4. Na 25 minuten voeg je de ui, sugarsnaps, limoensap en de vis toe en laat je deze nog 20-25 minuten in de oven garen. Vergeet niet af en toe om te scheppen omdat je schaal behoorlijk vol zal zijn! Als je vis gaar is is je gerecht klaar!
  5. Kook ondertussen je rijst volgens de verpakking.
  6. Haal je viscurry uit de oven en proef even of je nog wat limoensap moet toevoegen (zeker als je hem iets te pittig vindt helpt dat zeker) of wellicht wat peper en zout.
  7. Serveer met witte rijst en korianderblaadjes.

    Eet smakelijk!