Zomerse salade met kip, kokos en mango

De inspiratie voor deze salade vond ik tijdens een lunch in La Place. Ik moet heel eerlijk bekennen dat koude rijst in salades mij nooit zo trekt. Maar de combinatie met rode peper, kip, mango en kokos klonk wel goed dus waagde ik het erop. En de smaken verrasten me niet alleen, het smaakte me zo goed dat ik hem graag wilde namaken thuis. En ik moet zeggen: dat is me goed gelukt! Ik durf stiekem wel te stellen dat deze zomerse salade me misschien nog wel beter smaakt 😉

Deze zomerse salade is erg lekker, vult goed en heeft de juiste combinatie van pit (rode peper), hartig (kip), zoet (mango), tropisch (kokos) en de taugé, bosui en gebakken uitjes zorgen voor de crunch. Ik heb deze salade al een paar keer gemaakt voor lunch en avond eten en it never disappoints.

Het beste is om rijst te gebruiken van een dag eerder die goed koud is, ik adviseer dus ook wel om de rijst ruim vooraf te maken en goed af te laten koelen. Belangrijk om de rijst niet te zacht te koken, je wilt wel een goede textuur behouden!

Zomerse salade met kip, kokos en mango – voor 2 personen 

Gekookte rijst, gekoeld en hoeveelheid naar wens
1 mango, in stukjes of plakjes gesneden
60 gram geraspte kokos, geroosterd
1 paprika in korte smalle reepjes
300 gram AH gebraden kipfiletplakjes caesar of tandoori

Voor de dressing
1 rode peper, in ringetjes gesneden
4 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel Chinese light sojasaus
1 eetlepel sesamolie
Peper en zout naar smaak

Voor de topping
60 gram taugé
1-2 stengels bosui, in ringen gesneden
Gebakken uitjes
Korianderblaadjes, optioneel
Rode ui, in dunne halve ringen optioneel

  1. Rooster de geraspte kokos in een koekenpan en zet deze aan de kant. Let op: dit kan heel snel gaan!
  2. Snijd de mango in stukjes, de rode paprika in dunne smalle reepjes, de rode peper en de bosuitjes in ringen.
  3. Meng de ketjap manis met de sojasaus, sesamolie, de rode peper (let op: als je niet van te scherp houdt moet je niet alle peper erin doen!) en voeg naar smaak peper en zout toe. Proef de dressing, moet hij wat zoeter? Ketjap manis. Moet hij wat zouter? Sojasaus (of zout). Mis je een beetje de Aziatische smaak? Sesamolie. Proef, voeg toe en meng tot de dressing naar smaak is. Let wel op: des te langer de rode peper in de dressing zit, des te langer de pit in de dressing trekt.
  4. Haal je gekookte rijst uit de koelkast en meng deze met de geroosterde kokos.
  5. Vervolgens stel je je zomerse salade samen: voeg de kip, paprika, mango en taugé toe. Strooi vervolgens je toppings hierover heen: de bosui en de gebakken uitjes. Schenk de dressing eroverheen.
  6. Maak je salade eventueel af met koriander en serveer.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)