Semifreddo met honeycomb en walnoten

Als je wel eens bij mij hebt gegeten, dan weet je dat ik niet erg bekend sta om mijn lichte desserts. Sterker nog: mijn toetjes zijn vaak érg lekker, maar ook érg machtig. Mijn hoogtepunt was denk ik een Ferrero Rocher taart met kerst. Anyhow, deze Semifreddo met honeycomb en walnoten kun je prima scharen in de categorie: erg lekker, maar geniet met mate.

Nu moet ik wel zeggen dat deze niet echt heel machtig is (vind ik persoonlijk), het ijs is relatief luchtig, maar het venijn zit hem vooral in de hoeveelheid suiker. Je tanden vallen er nog nét niet van uit, maar door walnoten toe te voegen maak je de semifreddo minder heftig. En het is oh zo lekker!

Ik gebruik eigenlijk altijd een cakevorm, maar je kunt het ook in een ronde taartvorm gieten of een tulband. Waar jij zin in hebt! Het recept voor de semifreddo komt van South and Pepper. Maar omdat ik de tiramisù variant al vaker heb gemaakt (ook een echte aanrader trouwens! Enige recept tot nu toe dat ik niet aanpas) was ik opzoek naar iets nieuws. Ik heb een aantal jaren geleden een semifreddo recept met honeycomb van Mary Berry gezien op TV en raakte daardoor geïnspireerd om iets met honeycomb te doen. Het recept voor honeycomb dat ik bij elkaar heb gesprokkeld is alleen íets minder ingewikkeld en bestaat eigenlijk uit slechts drie ingredïenten: suiker, honing en baking soda.

Over baking soda gesproken: dat is dus écht iets anders als bakpoeder hè, just saying. En ondanks dat dit recept wellicht wat ingewikkeld klinkt, is het dus eigenlijk reuzesimpel, wordt het gemaakt met weinig ingredïenten en met een geweldig effect als het op tafel staat!

Semifreddo met honeycomb en walnoten 

Voor het ijs
4 eieren
200 gram fijne kristalsuiker
100 ml water
Snufje zout

Voor de honeycomb
200 gram fijne kristalsuiker
3 flinke eetlepels honing
10 gram baking soda

150 gram walnoten, grof gehakt

Verder heb je nodig
Cakevorm
Plastic folie
Keukenmachine
Hakmolen of deegroller
Steelpan
Hoge pan
Bakpapier
Bakplaat

  1. Hak de walnoten fijn in je hakmolen of sla ze fijn met een deegroller.
  2. In een hoge pan (onderschat het volume niet dat je krijgt) verhit je de honing met de suiker tot deze goudbruin kleurt. Let op dat je de karamel niet laat aanbranden!
  3. Voeg dan de baking soda toe en roer deze goed door. Je zult zien dat het mengsel omhoog komt en gaat bubbelen. Wees heel voorzichtig want dit is echt heet!
  4. Stort daarna je mengsel uit over een stuk bakpapier. Ik bekleed meestal gewoon een bakplaat met bakpapier en stort de honeycomb daarover uit. Als deze afgekoeld is wordt het hard. Laat de honeycomb afkoelen en ga verder met het beslag voor je semifreddo.
  5. Doe het water en de kristalsuiker (voor het ijs) in je steelpan en laat deze op laag-middel vuur warm worden tot al het suiker is opgelost. Laat de pan afkoelen zodat het suikerwater niet meer zo warm is als je het verder gaat gebruiken.
  6. Splits de eieren en klopt de eiwitten stijf met het snufje zout. In een andere kom klop je de eierdooiers en schenk je beetje bij beetje het afgekoelde suikerwater bij de eierdooiers terwijl je deze blijft kloppen (dan is een keukenmachine echt handig). Mix de eierdooiers nog een minuut of 2 op hoge snelheid tot het beslag mooi licht van kleur is.
  7. Spatel de eiwitten voorzichtig door de eierdooiers en zet deze aan de kant.
  8. Bekleed je cakevorm met plastic folie (dit is optioneel maar kan wel helpen bij het losmaken van je ijs uit de vorm). Schenk een bodem beslag in de vorm en voeg daarna stukjes honeycomb (let op: bewaar wat voor de garnering!) en walnoten (bewaar hier ook wat van!) toe. Vervolg met een beslag laag en ga zo door tot je gehele vorm gevuld is.
  9. Vouw de folie dicht en zet de semifreddo een paar uur in de vriezer. Je kunt dit toetje gerust een dag van te voren maken, dan haal je hem half uur van te voren uit de vriezer zodat de semifreddo weer wat zachter kan worden.
  10. Stort de semifreddo uit over een bord of serveerplank/schaal. Garneer met wat stukken honeycomb.

Eet smakelijk!