Bleekselderijsalade met blauwe kaas en walnoten

De zomer voelt een beetje alsof die al voorbij is. De regen valt bijtijds met bakken uit de lucht en de voorspelling ziet er niet goed uit komende twee weken! Toch valt een goede salade altijd wel in de smaak, deze bleekselderijsalade met blauwe kaas en walnoten ie lekker als lunch, maar een goede portie en een stuk brood vormt ook een prima maaltijd!

De eerste keer dat ik deze salade proefde was bij mijn schoonouders, járen geleden. Ik ben nooit echt fan geweest van bleekselderij en blauwe kaas is ook echt een acquired taste, vroeger gruwelde ik er van. Maar de combinatie van het zoete van de gembersiroop die er in zit, met de zoute smaak van de kaas en het beetje bittere van de bleekselderij is écht lekker. Een salade die ik een week lang met de lunch kan eten (maar daarna is het ook wel klaar voor even 😉 )

Het recept is niet mijn, of mijn schoonmoeders recept, maar komt van Ekoplaza. Ik volg geen méga specifiek recept voor deze bleekselderijsalade. Ik proef gewoon net zolang tot ik het lekker vind. Maar hieronder wat erin gaat 😉

Bleekselderijsalade met blauwe kaas en walnoten – voor 2-3 personen 

Halve komkommer, in blokjes
3 stengels bleekselderij, in blokjes
2-3 stengels bosui, in ringen
125 gram blauwe kaas, grof verkruimeld
2 Granny Smith appels, in blokjes
50 gram walnoten, grofgehakt

Voor de dressing
Gembersiroop
Appelazijn
Olijfolie
Peper en zout

  1. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer. Dit is niet verplicht maar het maakt de salade wel lekkerder vind ik!
  2. Snijd de bleekselderij, bosui en Granny Smith appels. De appels zou ik wel aanraden om Granny Smith te nemen omdat het zure echt goed past bij de salade. Houd je niet van zuur? Dan kan je voor Golden Delicious kiezen.
  3. Verkruimel de blauwe kaas (tot grovere stukjes dat vind ik persoonlijk het lekkerste) en hak de walnoten grof.
  4. Gooi alle ingrediënten in een mengkom en zet je bleekselderijsalade apart.
  5. Meng in een apart kommetje de dressing. Begin met 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel gembersiroop en 2 eetlepels appelazijn. Ik vind dan meestal dat het iets te zuur is en voeg dan nog een eetlepel gembersiroop toe. De dressing is niet heel sterk van smaak, maar zal straks goed mengen met de andere ingrediënten zoals de blauwe kaas. Blijf proeven of je het lekker vindt. De ideale combinatie is zoet én zuur tegelijk. Voeg vervolgens peper en zout toe tot de dressing goed op smaak is.
  6. Voeg de dressing toe aan je salade en mix tot alles goed gemengd is.
  7. Garneer met de walnoten en serveer met een stuk (Turks) brood of gewoon zo!

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)