Pasta met spinazie-tomatensaus en gehaktballetjes

Een bord pasta is op zichzelf al comfort food, maar doe er gehaktballetjes bij en ik ben helemaal om 😉 Spaghetti meatballs is een bekende combinatie die over de hele wereld wel veel gegeten wordt. Deze pasta met spinazie-tomatensaus en gehaktballetjes is een iets groenere versie ervan. En door de spinazie zit er extra groente bij, lekker én gezond!

De gehaktballetjes maak ik op een wijze die geïnspireerd is op de Luikse gehaktballetjes. Je kunt kiezen om half-om-half gehakt te gebruiken, dan zijn de balletjes wat sappiger, maar ik gebruik in dit recept mager rundergehakt. Wil je dit gerecht zonder gehaktballetjes maken? Dan is het wellicht lekker om voor de bite wat paddestoelen toe te voegen en eventueel wat extra groente zoals courgette. Erg handig, zo’n recept dat je naar wens kunt aanpassen! En heb je wel zin in gehaktballetjes en geen zin in gedoe? Koop ze kant-en-klaar óf gebruikt rundersoepballetjes. Maar zelfgemaakt zijn ze natuurlijk wel het allerlekkerste!

Pasta met spinazie-tomatensaus en gehaktballetjes – voor 2 personen 

Pasta, soort en hoeveelheid naar wens (ik gebruik fusilli)
200 gram spinazie
400 gram tomatenblokjes
125 ml water
1-2 eetlepels Italiaanse kruiden
2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, gesnipperd
Peper en zout naar smaak

Voor de gehaktballetjes
300 gram mager rundergehakt
1 ei
1 eetlepel paneermeel
Klein scheutje melk
1 handje peterselie, fijngehakt
Peper en zout, naar smaak
Extra paneermeel, optioneel
Olie of (bak)boter

Voor de garnering, optioneel
Verse basilicum
Geroosterde pijnboompitten

Verder heb je nodig
(grote) Mengkom
(Hapjes)pan
Kookpan

  1. Begin met het maken van de gehaktballetjes. In een grote mengkom meng je het gehakt, samen met het ei, de paneermeel, peterselie, een klein scheutje melk en een snuf peper en zout. Daarna meng je het gehaktmengsel goed door elkaar. Merk je dat het mengsel te droog is (je kunt er geen goede balletjes van draaien), voeg dan nog wat melk toe. Ben je uitgeschoten met de melk? Paneermeel toevoegen!
  2. Draai van het gehaktmengsel gehaktballetjes, ik ga bij dit recept uit van balletjes met een diameter van 4-5 cm. Als het goed is kun je er 12 balletjes van draaien. Maar wil je ze groter (dan moeten ze wel langer bakken!) of kleiner dan kan dat natuurlijk ook.
  3. Kook een pan met water voor je pasta. Pers alvast de knoflook en snipper de ui. Zet deze aan de kant.
  4. Verhit in je (hapjes)pan olie of (bak)boter. Wanneer je pan goed warm is bak je hierin je gehaktballetjes rondom mooi bruin. Bak de balletjes ongeveer 5-7 minuten, ze hoeven niet door en door gaar, je verwarmt ze straks ook nog met de saus. Haal je balletjes uit de pan.
  5. Als het water dat je hebt opgezet kookt doe je de pasta in de pan samen met wat zout. Kook de pasta al dente volgens de verpakking.
  6. Verhit in de pan waar je zojuist de gehaktballetjes hebt gebakken opnieuw wat olie of (bak)boter samen met de knoflook en ui.
  7. Als deze 1-2 minuutjes zijn meegebakken en de keuken lekker begint te ruiken voeg je een flinke hand spinazie toe. Blijf spinazie toevoegen tot je alles in de pan hebt. Spinazie slinkt enorm!
  8. Als de spinazie eenmaal is geslonken voeg je de tomatenblokjes, 125ml water en de Italiaanse kruiden eraan toe. Doe vervolgens ook je gehaktballetjes terug in de pan en laat de saus op zacht vuur pruttelen tot deze wat is ingekookt.
  9. Giet je pasta af en verdeel deze over de borden. Schep vervolgens de spinazie-tomatensaus er boven op en verdeel de gehaktballetjes. Garneer eventueel met wat verse basilicum en/of geroosterde pijnboompitten.

Eet smakelijk!