Vis en papillotte bereiden

Vis en papillotte bereiden houdt in dat je vis bereidt door deze gaar te stomen in afgesloten pakketje. Traditioneel wordt hiervoor bakpapier gebruikt, maar aluminium folie zie je ook. De vis wordt gaar gestoomd en krijgt door de combinatie van kruiden en eventueel extra toegevoegde vocht (water, bouillon of wijn) een heerlijke subtiele smaak. En papillotte is Frans voor ‘in folie’.

Je kunt niet alleen verschillende soorten vis, maar ook groente of vlees en papillotte bereiden. De reden waarom ik vis en papillotte heb bereid is omdat ik onwijs veel zin had in vistaco’s maar eigenlijk niet zoveel zin om aan de slag te gaan met de frituur en beslag. Dus ik bedacht een manier om vis te bereiden zonder ‘al dat gedoe’. Daarnaast is deze bereiding van vis ook heel mager en dus een stuk gezonder!

Je kunt voor de kruiden in het pakketje van alles gebruiken wat je lekker vindt of voor handen hebt. Je kunt zoveel vis maken als jezelf wilt, ik heb dit recept gemaakt voor ons tweetjes en gebruikte daarvoor 400 gram vis. Ook gebruikte ik voor deze vis en papillotte bevroren kabeljauw, maar je kan zeker ook verse vis gebruiken. Let op: je laat de vis wel eerst ontdooien voor je deze en papillotte bereidt!

Ook kan je een klein beetje vocht toevoegen in de vorm van (vis)bouillon wijn of water. Ik doe enkel een klein beetje olijfolie erbij want ik merk dat uit de vis voldoende vocht komt. Maar experimenteer vooral met de smaken!

Vis en papillotte 

400 gram kabeljauw
1 citroen, in dikke plakken gesneden
2 teentjes knoflook, fijngeperst
1 (rode) ui, in halve ringen
2 eetlepels bieslook, fijngehakte
1 handje peterselie, fijngehakt
Peper en zout naar smaak
1 theelepel olijfolie

Verder heb je nodig
Ovenschaal
Oven
Bakpapier

  1. Verwarm je oven voor op 200┬║ graden.
  2. Hak je kruiden en pers de knoflook. Snijd ook de ui in halve ringen en de citroen in dikke plakken. De kontjes bewaar je voor nu.
  3. Snijd je vis in stukken, dit mogen best grote stukken blijven. Zeker als je deze voor de vistaco’s gebruikt is het lekker om wat grotere stukken te snijden.
  4. In je ovenschaal leg je de het bakpapier zo neer dat je deze zometeen over de vis dicht kan vouwen.
  5. Begin met de plakjes citroen, deze leg je op het bakpapier op de bodem van je ovenschaal. Leg vervolgens je vis in de schaal met voldoende ruimte aan alle kanten zodat je deze randen dicht kan vouwen.
  6. Verdeel de knoflook, ui en kruiden over de vis en breng op smaak met wat peper en zout. Sprenkel je olie over de vis. Nu ben je klaar om je pakketje te vouwen!
  7. De eerste keer zal het een beetje oefenen zijn (met aluminium folie gaat dit iets makkelijker omdat deze wat steviger op gerold kan worden). Hoe ik het doe: je vouwt het bakpapier dicht zodat de randen op elkaar liggen. Ik begin altijd rechts en vouw/rol met de klok mee. Ik pak het papier beet bij de reeds dichte zijde van het bakpapier en rol en vouw tegelijkertijd de randen op. Je rolt op zo’n manier dat je een soort wokkel draait langs alle open randen, knijp ook bij elke vouw de rand nog goed dicht. Er zijn op het internet filmpjes te vinden hoe je dit kan doen, maar eigenlijk komt het op neer: zorg dat je pakketje afgesloten is. Als jij een andere vouwmethode heb is dat helemaal prima!
  8. Schuif je vis voor ongeveer 12-15 minuten in de oven (ook afhankelijk van hoe dik je stukken vis zijn gesneden).
  9. Serveer je dit voor je vistaco’s? Goede keus! ­čśë Schep dan de vis over in de ovenschaal zonder het vocht, anders worden je taco’s een beetje een natte boel.
  10. Je kunt vis en papillotte eten met gebakken aardappeltjes, friet of aardappelpuree. Voeg wat extra groente (denk aan worteltjes, courgette, asperges) toe voor smaak en extra texturen.

Eet smakelijk!