Kokosbroodjes

Ik wilde dit recept eigenlijk ‘Chinese’ of ‘Cantonese’ kokosbroodjes noemen, maar of ze écht Chinees/Cantonees zijn, ik heb werkelijk geen idee. Als ik het internet moet geloven kunnen ze overal vandaan komen, Vietnam, Samoa… Volgens mijn schoonvader zouden dit net zo goed Zeeuwse bolussen kunnen zijn, maar dan met kokos 😉 Dit recept heb ik in ieder geval wél van een Chinees: mijn mama. En lékker dat ze zijn.

De broodjes zijn niet moeilijk om te maken, het tussendoor rijzen zorgt er echter wel voor dat je een halve dag bezig bent. Maar bakken, daar moet je tijd voor maken. Dat doe je met liefde en moet je niet overhaasten. Het recept vraagt wel om een paar specifieke ingrediënten die je mogelijk niet in je standaard supermarkt kan vinden. Namelijk melkpoeder en high gluten flour. Hieronder een korte toelichting op deze ingrediënten.

High gluten flour is eigenlijk broodmeel met veel gluten. Gluten geven het brood zijn volume en elasticiteit, gluten komen weer van glutenvormende eiwitten die je met name vindt in tarwe of spelt. Rogge heeft bijvoorbeeld heel weinig gluten, daarom is roggebrood wat droger en brokkeliger. Ik gebruik high gluten flour die ik heb gekocht in de toko van het merk Yi-feng uit Taiwan. Deze beschikt over een glutenpercentage van 13,5%. Toegegeven, ik heb deze broodjes de eerste keer gemaakt met gewone patentbloem uit de supermarkt (een grote schok voor mijn moeder “Dat kan echt niet!”). Nou, het kan zeker wel en om eerlijk te zijn waren ze eigenlijk ook gewoon heel lekker. Dus mocht je geen zin of tijd hebben om naar de toko te gaan of er is gewoon geen toko bij je in de buurt: patentbloem kan ook prima. Toegegeven, ze zijn wel echt veel luchtiger met de glutenrijke bloem. Mama heeft gelijk (niet dat ik aan haar durfde te twijfelen).

Melkpoeder kan je echter gewoon bij de Albert Heijn kopen. Ik denk dat niet alle Albert Heijns het verkopen, maar de toko heeft het ook. Het is mij een groot raadsel waar andere mensen dit voor gebruiken, behalve in brooddeeg voor Chinese broodjes. Wellicht als creamer in hun koffie? Melkpoeder ruikt enorm lekker naar melk, het is eigenlijk instant melk, oftewel je lost het op in koud en warm water en dan heb je een glas of beker melk. Maar eh, waarom zou je dat doen in plaats van ‘echte’ melk? Wellicht is het voor mensen die gaan survivallen in de wildernis en die echt niet zonder hun dagelijkse portie melk kunnen. Anders zou ik het niet weten. Mocht jij een andere toepassing weten voor melkpoeder, let me know! Ben gewoon nieuwsgierig.

Op hun eigen website schrijft Vreugdenhil Dairy Foods, de producent van Two Cows melkpoeder overigens dat je het kan gebruiken “als ingrediënt voor de meest uiteenlopende gerechten zoals soepen, sauzen, milkshakes, yoghurt, toetjes, broodjes, zoetigheid en nog veel meer. Of simpelweg door een schepje in de thee of koffie te doen“.  Hmm, nee, zie het mezelf niet doen. Aan de andere kant heb ik zo’n groot blik in huis, wellicht toch een keertje proberen.

De overige ingrediënten zijn heel gewoon en goed verkrijgbaar bij de supermarkt, als je echt omhoog zit zou je de high gluten flour kunnen vervangen voor de patentbloem en de melkpoeder weglaten (of wellicht vervangen door koffiecreamer?), maar dat laatste zou ik niet zo snel doen. Ik heb het idee dat de melkpoeder echt veel doet voor de smaak van het brood. Maar goed, mocht je echt omhoog zitten, probeer het eens en laat me weten hoe dat uitpakt!

Ik gebruik overigens bij het bakken áltijd fijne kristalsuiker, gewone suiker werkt vaak ook prima, mocht je dat niet in huis hebben. Zelf gebruik ik ook geen kokosaroma, puur omdat ik het nog niet heb gevonden in mijn eigen supermarkt en de broodjes ook zonder lekker zijn. Maar heb je het toevallig in huis? Doe er dan een klein scheutje bij.

De hoeveelheden in dit recept zijn nogal precies, ik volg het maar braaf op (het is immers mn moeders recept, don’t wanna mess with mama), maar waarschijnlijk mislukt het ook niet als je in plaats van 1,67 theelepel 1,5 theelepel of 2 theelepels custardpoeder gebruikt. De boter rond ik overigens af naar 63, dit omdat mijn weegschaal geen halve grammen kan aangeven. Sorry mama! Hieronder geef ik je wel het precieze recept.

Kokosbroodjes – voor 10-12 broodjes

Voor het brooddeeg
500 gram high gluten flour
75 gram fijne kristalsuiker
15 gram melkpoeder
1 zakje gist (7 gram)
75 gram ei (ongeveer 1,5 ei)
2,5 gram zout
1,67 theelepel custardpoeder
62,5 gram boter, op kamertemperatuur
250ml water
1 ei (om het deeg te bestrijken voor de vulling)

Voor de kokosvulling
84 gram geraspte kokos
84 gram fijne kristalsuiker
28 gram boter, gesmolten
half ei
Klein scheutje kokosaroma (optioneel)

Voor het suikerwater (optioneel, voor mooie glanzende broodjes)
50 gram suiker
100ml water

Verder heb je nodig
Een keukenmachine om je leven makkelijker te maken
Papieren muffinvormpjes
Oven
Weegschaal
Deegroller
Steelpan

  1. We beginnen met het maken van het brooddeeg, aangezien dat +/-1,5 uur moet rusten. Doe je bloem, suiker, gist, custardpoeder en melkpoeder in je keukenmachine en laat de machine alle droge ingrediënten rustig mengen. Heb je geen keukenmachine? Koop er één! Grapje (nou ja eigenlijk niet, als je graag bakt is een keukenmachine echt een bizar handige hulp in de keuken), je kan dit prima met de hand mengen, kost wat meer kracht en het is wat rommeliger. Maar het kan. Zo deden ze dat voor de uitvinding van keukenmachines ook.
  2. Voeg het zout toe en doe vervolgens de boter in kleine beetjes erbij. Als je boter nog niet megazacht is zal je zien dat je de klonten boter blijft zien, dit is niet erg, dat komt straks helemaal goed.
  3. Breek je eieren in een kom die op de weegschaal staat en weeg 75 gram ei af. Bij mij had ik 2 en een beetje nodig (ik maakte 1,5x dit recept). Ik weeg dan 2 eieren af en pak een nieuwe kom met 1 ei die ik heb geklutst. Vervolgens voeg ik een beetje van het ei toe tot ik de juiste hoeveelheid heb. Het resterende ei zet je aan de kant, die kan je straks gebruiken voor je vulling.
  4. Voeg dan beetje bij beetje het water erbij. En ja, het recept zegt 250ml water, maar mijn ervaring is dat ik de ene keer meer of minder nodig heb (ja echt), deze stap in het recept komt aan op jouw ogen en handen. Het deeg moet namelijk niet te nat zijn maar ook niet te droog. Het moet stevig maar soepel aanvoelen en moet niet te veel plakken aan je handen. Ik kan het niet beter omschrijven dan dit. Als je vaker met deeg hebt gewerkt weet je wat ik bedoel, maar is dit je eerste keer? Dan zal het wellicht beetje trial and error worden. Geeft niks, bakken is ook gewoon oefening baart kunst en met een beetje liefde en passie kom je heel ver. Merk je dat je deeg te nat is (dat hoor je soms ook dan maakt het een beetje een soppend, plakkerig geluid) doe dan een beetje bloem erbij en meng het goed door. Opgelost.
  5. Als het deeg de juiste substantie heeft haal je hem uit de kom en kneed je hem nog een beetje met de hand op het aanrecht. Maak er een mooie bol van en doe hem terug in de mengkom (ik doe het altijd in dezelfde kom want #afwas). Dek deze af met plastic folie. Plakt de folie niet goed aan je RVS mengkom (zoals bij mij)? doe er dan een elastiek om heen om hem strak dicht te houden. Laat het deeg nu +/- 1,5 uur rusten zodat hij kan verdubbelen in volume.
  6. Maak vervolgens je kokosvulling. Meng de kokos, suiker, de gesmolten boter en het (halve) ei dat je nog over hebt van stap 3 goed doorelkaar tot het een mooi geheel is. Voeg eventueel je kokosaroma toe. Kluts je hele ei samen met een scheutje water of melk en zet deze aan de kant voor straks.
  7. Pak je deeg uit de kom en rol deze uit in een grote rechthoek van ongeveer 0,5-1cm dik. Je gaat het deeg oprollen dus hoe dikker, des te lastiger het wordt om hem mooi op te rollen.
  8. Bestrijk het deeg met het geklutste ei uit stap 6 en verspreid vervolgens de kokosvulling gelijkmatig over het deeg. Houd je wat over? Dan kan je dat straks gebruiken om de broodjes mee te bestrijken.
  9. Rol het deeg over de breedste kant tot een rol. Probeer de rol zo gelijkmatig mogelijk te rollen.
  10. Snijd vervolgens de rol in stukken van +/- 2cm breed. Leg de gesneden stukken op hun kant in de muffin vormpjes en laat de wederom afgedekt met plastic folie nog 30-60 minuten rijzen tot ze weer iets zijn toegenomen in volume. Verwarm ondertussen je oven voor op 180° graden.
  11. Bestrijk de broodjes voor ze de oven in gaan met het eiermengsel wat je nog over hebt. Geen eiermengsel meer over? Maak dan nieuwe met 1 ei en wederom een scheutje water of melk.
  12. Bak de broodjes in +/- 15 minuten in de oven, houd ze goed in de gaten. Jij kent jouw oven het beste, duurt het normaal gesproken langer voor je gerechten klaar zijn? Bak de broodjes dan langer. Is je oven een hittemonster en is alles vaak snel klaar (of aangebrand…) kijk dan zeker na 10 minuten even hoe ze er aan toe zijn.
  13. Ondertussen maak je je suikerwater door de suiker en water te koken in een pan. Het suikerwater is klaar als de suiker volledig is opgelost. Zet deze aan de kant om af te koelen.
  14. Wanneer je de broodjes uit de oven haalt bestrijk je ze een beetje met het suikerwater voor een mooi glansje. Even laten afkoelen (als je dat lukt) voor je gaat proeven. Maar warm zijn ze eigenlijk het lekkerst.

Eet smakelijk!

Ps. als je de broodjes graag warm eet, warm ze dan op in de oven voor je ze eet. 10-15 minuten op 150° graden zou voldoende moeten zijn. Wel goed in de gaten houden dat ze niet aanbranden.