Tonijntartaar met Japanse dressing

Als je me kent weet je dat er één ding is waar je me altijd voor kunt wakker maken: sushi. Dit gerecht is waanzinnig lekker als je van Aziatische dressings en rauwe tonijn houdt, zo lekker dat mijn jongere broertje het een half jaar na kerst (toen had ik het voor mijn familie gemaakt) het nog steeds weet. Ben je overigens geen fan van rauwe tonijn? Gebakken kan ook, maar rauw is het echt vele malen lekkerder. Maar als je niet van rauwe tonijn houdt vind je waarschijnlijk van niet 😉

De allereerste keer dat ik tonijntartaar op deze manier proefde was op Bonaire toen wij vrienden opzochten die toen daar een paar maanden zaten. We aten bij Kite City (écht een aanrader als je naar Bonaire gaat!) en hun Tuna Trio was echt waanzinnig, vooral de tartaar dus. En als ik iets écht lekker vind wil ik dat gewoon thuis nog een keer maken. Zodoende.

Je kan dit gerecht heel gemakkelijk voor meer mensen maken, je past met name de hoeveelheid tonijn aan en you’re good to go. Ik ga zelf altijd naar de visboer voor écht verse tonijn, heerlijk. Wij eten dit thuis als voorgerecht, maar als hoofdgerecht kan dit natuurlijk ook, geserveerd wellicht met wat sushirijst en edamameboontjes, zo maak je heel gemakkelijk je eigen sushibowl. Houd dan iets meer vis per persoon aan. Wel zo lekker.

Tonijntartaar met Japanse dressing – voor 4 personen

400 gram verse rauwe tonijn, in blokjes gesneden
1 stengel bosui, in ringetjes gesneden
1 kleine rode ui, gesnipperd
250 gram zeewiersalade
4 eetlepels Kikoman sojasaus met minder zout
3 eetlepels mirin
2 eetlepels rijstazijn
Sesamolie, naar smaak
Peper en zout, naar smaak

Voor de garnering, indien gewenst
Beetje bosui, in ringetjes gesneden
Sesamzaadjes

Verder heb je nodig
Een grote (meng)kom
Een klein kommetje waar je de dressing in kunt mengen
Een goed scherp mes

  1. Snijd de tonijn in kleine blokjes, van ongeveer 1 bij 1cm. Ik merk dat kleine stukjes net iets lekker zijn qua mondgevoel. Doe de gesneden tonijn in een grote kom waar je straks makkelijk ook de overige ingrediënten doorheen kunt mengen.
  2. Snipper de rode ui en snijd de bosui in dunne ringetjes. Doe deze bij de tonijn
  3. Nu maak je de dressing: meng de sojasaus met de mirin en rijstazijn. Ik heb hierboven de verhoudingen gegeven zoals ik dat lekker vind. Ik begin echter altijd met 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel mirin en 1 eetlepel rijstazijn. Meng dit en proef, vind je deze verhouding lekker? houd dan deze verhouding ook aan als je meer dressing gaat maken. Wil je het iets zouter? Doe nog een beetje sojasaus erbij. Wil je het zoeter maken? Dan een beetje mirin. Voor een zuurtje (zoals de TV-chefs altijd zeggen) voeg je nog een scheutje rijstazijn toe. Meng tot je ongeveer 100ml (ik zeg ongeveer!) dressing hebt en voeg dan wat peper, zout en sesamolie toe naar smaak.
  4. Doe je dressing bij de tonijn, rode ui en bosui en meng dit goed. Dek dit af en laat het in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken
  5. Pak een paar mooie glazen als je die hebt en schep daar eerst wat zeewiersalade in, vervolgens schep je daar je tonijntartaar bovenop. Garneer met wat bosui en sesamzaadjes.

Eet smakelijk!