Salade de beau-père (oftewel witlofsalade van mijn schoonvader)

Omdat witlofsalade niet echt héeel erg lekker klinkt en mijn schoonvader H. niet op het worldwide web wilt met naam en toenaam, noemen we het even schoonvadersalade en dan op zijn Frans, want dat klinkt wel heel chique 😉

Zo chique is deze salade overigens ook weer niet, zoals H. zegt “Snijd de witlof grof en dan is hij vanzelf minder chique”. Maar, het is een heerlijk frisse salade en zeker met dit zomerse weer is dit een goede tegenhanger van bijvoorbeeld een heerlijke ( maar over het algemeen tamelijk vette) BBQ. Maak deze salade bij voorkeur 45-60 minuten voor je gaat eten zodat de smaken goed in de witlof kunnen trekken.

Witlofsalade – voor 4 personen

6 kleine stronkjes witlof of 4 grotere
125ml slasaus
75ml (magere) yoghurt
1 (rode)ui, gesnipperd
2 (grote) handsinaasappels
2 groene appels
1 eetlepel kerriepoeder
1-2 handjes rozijnen

Verder heb je nodig
Mengkom
Bord met een opstaande rand

  1. Snijd de witlof in stukjes, ik snijd deze meestal eerst over de lengte in vieren en dan dunne reepjes ervan snijden, maar je kan het natuurlijk zo grof of fijn snijden als je zelf wilt. Snipper de ui en snijd de appels in blokjes
  2. Meng in een (grote) mengkom de slasaus, yoghurt, kerriepoeder en peper en doe hier een handje rozijnen bij zodat ze in de dressing kunnen wellen.
  3. Pak je bord met opstaande rand en snijd hierop de schil van de handsinaasappels. Dit doe je omdat je bij het snijden van de sinaasappel veel sap kan opvangen en die straks ook bij de dressing kan toevoegen. Knijp de schillen (wanneer je wat vruchtvlees nog erop ziet zitten) uit boven je dressing.
  4. Snijd vervolgens de sinaasappels in hapklare stukjes en doe deze, samen met het opgevangen sap, in de mengkom.
  5. Doe je ui en witlof erbij en meng deze goed door. Zet de salade bij voorkeur in de koelkast en serveer deze lekker koud.

Eet smakelijk!