Beef teriyaki met udonnoedels

Wokken of roerbakken is iets wat ik pas sinds een aantal jaren zelf doe. Voorheen at ik wel met regelmaat gewokte gerechten, maar die zijn dan altijd door mijn moeder gemaakt. Zelf heb ik eigenlijk niet eens een wok (shame on me), ik gebruik mijn hapjespan om te wokken. De simpele reden? Zo’n grote wok neemt te veel ruimte in (ondanks dat ik een redelijke keuken heb met behoorlijk wat opbergruimte) en een hapjespan werkt meer dan prima, al moet ik zeggen dat ik stiekem wel met de gedachte speel er eentje aan te schaffen, gewoon voor het gevoel. Je bent Chinees of niet hè?

Beef teriyaki is zo’n gerecht dat vermoedelijk door de meeste mensen wel lekker word gevonden, een beetje een zoetig, kleverig sausje in combinatie met rund, kip, varken (of voor de vegetariërs/veganisten onder ons: stevige tofu of andere vleesvervangers). Het is ook nog eens heel gemakkelijk zelf te maken. Er zitten eigenlijk geen ‘gekke ingrediënten’ in, behalve wellicht de mirin (Japanse rijstwijn) en de vrij specifieke sojasaus die ik ook benoem in het roergebakken paksoi recept. Ook voor dit recept geldt, je kunt geen ketjap manis gebruiken. Ketjap asin schijnt wel te kunnen (de zoute ketjapvariant dus) en uiteraard kun je ook lichte Japanse sojasaus gebruiken. Let overigens op, met ‘licht’ bedoel ik de term licht en niet de kleur! Voor sojasaus geldt des te lichter de kleur, des te zouter. Fijn weetje om te onthouden 😉 Houd bij gebruik van Japanse sojasaus wel rekening mee dat daarin vaak al mirin in verwerkt is, (even het etiket checken dus), proef daarom goed of de aangegeven hoeveelheid mirin in onderstaand recept dan nog wel nodig is, of dat je minder moet gebruiken.

Ik heb het soort udonnoedels die ik gebruik nog niet in de supermarkt aangetroffen, ik haal mijne daarom altijd bij de toko. AH verkoopt geloof ik wel een gedroogde soort, maar die heb ik zelf niet geprobeerd. Ben je niet gezegend met een toko in de buurt? (verhuizen!) Dan zou ik de gedroogde variant proberen (en mij laten weten of die lekker was!). Let dan wel even op de hoeveelheid die je gebruikt. Gedroogde noedels wegen minder dan gekookte noedels (die ik gebruik). Als je daar 400 gram van pakt eet je je suf, kijk dus op de verpakking wat de voorgestelde portie per persoon is.

De pakchoi die ik persoonlijk graag gebruik is babypakchoi (te koop bij de toko), die snijd ik dan ook niet. Gebruik je zo’n grote pakchoi uit de supermarkt dan zou ik deze wel in stukken van 3-4 cm snijden zodat je het makkelijker kunt eten 😉

En ben je geen fan van noedels (wat me zou verbazen maar het zou zomaar kunnen hè ;-)), dan kan je dit gerecht ook prima met rijst of nasi maken! Serveer de rijst apart of doe de gekookte rijst bij stap 9 erbij.

En mocht je na het lezen van deze intro denken “Waarom schrijft ze udonnoedels aan elkaar?!” Ik vind het ook vreemd eruit zien, maar een goede vriend van mij, een echte taalnazi, claimt echt dat dit klopt. En ik geloof hem 😉

Beef teriyaki met udonnoedels – voor 2 personen

400 gram udonnoedels of equivalent in gedroogde vorm
Ongeveer 250 gram biefstuk, in plakken of repen gesneden
1 paprika, kleur naar keuze
125 gram taugé
250 gram champignons
1 pakchoi, niet te groot
1 rode peper, in ringen gesneden (optioneel)
1 eetlepel (wok)olie
1 stengel bosui, in ringen gesneden
Sesamzaadjes (optioneel)

Voor de teriyakisaus
100ml Chinese light sojasaus
50ml water
30gram lichtbruine basterdsuiker
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel gember (+/- 3 cm gember, afhankelijk van de dikte), fijngesneden
1 theelepel sesamolie
3 theelepels maizena
1 eetlepel honing
3 eetlepels mirin

Verder heb je nodig
Wok of hapjespan
Kleine garde of vork
Kleine (steel)pan

  1. Snijd de biefstuk in plakken/repen en doe deze in een kom.
  2. Pers de knoflook en snijd de gember zo fijn mogelijk.
  3. Doe de overige ingrediënten van voor de teriyakisaus in een kom of maatbeker en doe hier de knoflook en gember ook bij. Meng met een kleine garde of vork alles goed door elkaar zodat de maizena oplost.
  4. Laat je biefstuk ongeveer 30 minuten marineren in de teriyakisaus, ondertussen snijd je de paprika in dunne reepjes, de pakchoi in stukken en de champignons in vieren. Snijd ook de bosui en rode peper in ringen en leg deze apart.
  5. Verhit de olie in je wok of hapjespan en bak daar de biefstuk samen met de rode peper in. Let op: vis alleen de stukken biefstuk uit de kom met de marinade, de resterende marinade doe je namelijk in de kleine (steel)pan en vormt straks de saus van het gerecht!
  6. Als de biefstuk een paar minuten heeft gebakken en aan beide kanten mooi bruin is gekleurd doe je hier de paprika, champignons en pakchoi bij. Wok het geheel tot de groentes bijna gaar zijn en voeg op het laatste moment nog de taugé toe om die kort mee te verhitten.
  7. Terwijl je je vlees en groente bakt, breng je de resterende marinade in de (steel)pan zachtjes aan de kook zodat deze wat kan indikken, zodra de saus dikker is geworden draai je het vuur uit.
  8. Kook je udonnoedels zoals vermeld op de verpakking. Gebruik je instantnoedels zoals ik dan hoef je die niet voor te koken maar kun je die straks direct in je wok of hapjespan doen bij de overige ingrediënten. Als je droge udon gebruikt dien je deze wel voor te koken en af te gieten.
  9. Wanneer je groentes bijna gaar zijn doe je je udonnoedels erbij en bak die een minuutje mee. De instantnoedels die ik gebruik hoeven enkel opgewarmd te worden. Je kunt ze, als ze wat zachter zijn geworden voorzichtig losmaken met eetstokjes of een vork. Pas op dat je niet te hard handig te werk gaat want dan breken ze. Heb je hier moeite mee? Kook ze dan toch héél kort (echt heel kort) even voor zodat ze mooie losse slierten vormen. Let dan vervolgens op dat je ze niet te lang meebakt om een snotterige boel te voorkomen.
  10. Als de noedels bijna klaar zijn schenk je je teriyakisaus erover en roerbak je alles nog even zodat de saus zich goed kan verspreiden.
  11. Serveer op een bord of in een kom en strooi wat bosuitjes en eventueel wat sesamzaadjes erover.

Eet smakelijk!