Caesar-stijl maaltijdsalade met gebakken kip

Af en toe hebben wij van die periodes dat we tegen elkaar zeggen “Deze week even iets gezonder eten”. En dan staat deze Ceasar-stijl maaltijdsalade met gebakken kip eigenlijk áltijd wel op het menu voor die week. Ik zeg ‘Ceasar-stijl’ omdat het ‘echte’ recept voor Ceasar-salade véél minder ingrediënten bevatte, volgens Wikipedia dan. Want zelfs Martha Stewart haar ‘Classic Ceasar Salad’ is een stuk minder klassiek als je het lijstje van Wikipedia bekijkt. Anyhow, ik weet in ieder geval dat kip er niet per sé in hoort, dus vandaar de naam. Maar het is lekker, relatief gezond én vullend. Wat wilt een mens nog meer?

Je kunt dit recept maken met gebakken aardappels of pasta, de eerste keren aten wij de ceasar salade vooral met gebakken aardappelen, de laatste keren met name met pasta (is ook net iets sneller klaar, dus luiheid heeft er zeker iets mee te maken). Het smaakt met beiden erg lekker, dus de keus is aan jou! Zou wel oppassen met de hoeveelheid pasta/aardappelen, dit is een goed vullende salade namelijk!

Ceasar-stijl maaltijdsalade met gebakken kip – voor 2 personen 

200 gram Romaine sla
Aardappelen of pasta, ik gebruik meestal zo’n 50-60 gram per persoon
3 eieren, gekookt en gepeld
Olie of bakboter

Voor het kruiden van de kip
2 kipfilets
1 eetlepel bloem
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
Peper en zout, naar smaak

Voor de dressing
4 ansjovisfilets
2 eigeel
1 teentje knoflook, geperst
1-2 eetlepels (soja)yoghurt of een scheutje olijfolie
1 kleine theelepel mosterd
2 eetlepels parmezaanse kaas, geraspt
1 eetlepel sap van een verse citroen
Peper en zout, naar smaak

Voor de topping, optioneel
Uitgebakken spekjes
Bosui, in ringetjes gesneden
Parmezaanse kaas

Verder heb je nodig
Pan
Hakmolen of foodprocessor

  1. Indien je gebakken aardappels serveert raad ik je aan daarmee te beginnen zodat deze ongeveer tegelijkertijd klaar zijn met de rest van de salade. Maak je pasta? Zet dan een pan met water alvast op voor je pasta en je eieren. Kook je eieren medium-hard en laat ze daarna goed schrikken.
  2. Dep je kipfilets droog en in een diep bord meng je de bloem samen met de kruiden. Wentel je kipfilets door het kruidenmengsel en zorg ervoor dat ze rondom bedekt zijn.
  3. Meng het eigeel, de ansjovisfilets en de geperste knoflook in je hakmolen tot een gladmengsel. Voeg dan hier de mosterd, (soja)yoghurt) en citroensap eraan toe. Meng nogmaals goed. Daarna voeg je hier de parmezaanse kaas aan toe. Laat je hakmolen nog even draaien en breng je dressing dan op smaak met peper en zout.
  4. In een pan verhit je de olie of bakboter (ik kan echt aanraden om Croma te gebruiken want deze spettert het minst #nospon) en bak je de kip aan beide kanten mooi bruin en gaar in 12-15 minuten.
  5. Tijdens het bakken van de kip kook je je pasta, indien je pasta gebruikt voor je salade. Giet deze af na het koken en spoel na met koud water zodat de pasta stopt met doorgaren.
  6. Wanneer de kip klaar is snijd je deze in mooie plakjes.
  7. Tijd om de borden op te maken! Begin met de sla in beide borden of kommen. Daar bovenop komen de pasta of aardappelen. Schenk dan alvast wat dressing erover. Leg de kip er bovenop. De eieren snijd je in de lengte in vieren en verdeel je over de ceasar salade.
  8. Als laatste verdeel je nog meer saus over de salades en top je af met wat gebakken spekjes, bosui of parmezaanse kaas. Of gewoon alledrie 😉

     

Eet smakelijk!