Sajoerboontjes

Sperziebonen vind ik eigenlijk maar saaie groente. Toen J. en ik nét samen waren, gevoelsmatig al eeuwen geleden, liet hij me voor het eerst de wondere wereld van de Hollandse keuken zien. Een echte GVA’tje (Groente, Vlees, Aardappelen) met gekookte (!) sperziebonen. Voor de smaak (uhum) wat zout erbij. Saaier kun je denk ik groente niet maken, dus voor mij altijd een beetje Aromat erover heen. Proef je in ieder geval iets.

Mind you, ik ben opgegroeid met de zeer smaakvolle Aziatische keuken en simpelweg groentes koken, dat kende ik gewoon echt niet. Inmiddels hebben we onze draai met betrekking tot groentes zeker wel gevonden, zo kwamen we dus tot de ontdekking dat deze boontjes niet alleen erg lekker zijn bij de rendang, maar ook als je een ander rijstgerecht maakt met bijvoorbeeld kip uit de oven. Deze sajoerboontjes zijn waanzinnig lekker en zitten bomvol smaak. En ook nog eens erg gemakkelijk te maken, wat wil je nog meer?

Sajoerboontjes – voor 2 personen

450 gram sperziebonen, gehalveerd
2 kleine uien of 4 sjalotjes, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel laospoeder
1 theelepel gemberpoeder
2-3 eetlepels sambal
1 theelepel trassie
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
1 bouillonblokje, ik gebruik vaak kippenbouillon
250 ml water
2 eetlepels santen of kokoscrème
Halve limoen
Olijfolie

Voor de topping, als je dat lekker vindt
Gebakken uitjes

Verder heb je nodig
Een vrij hoge kookpan, bijvoorkeur met anti-aanbaklaag

  1. Snijd de puntjes van alle sperziebonen en halveer de boontjes (of als ze erg lang zijn, snijd ze in hapklare stukken). Spoel ze daarna onder koud water even schoon.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook. Doe ze beiden in de pan met een scheutje olie en bak ze tot een heerlijke geur zich verspreid door je keuken.
  3. Voeg hieraan toe de laospoeder, gemberpoeder, sambal, trassie en de lichtbruine basterdsuiker. Pas op bij het toevoegen van de sambal, dit kan een beetje spetteren. Heb je geen lichtbruine basterdsuiker in huis? Gewone suiker werkt net zo goed. Bak de kruiden kort mee, een minuutje ongeveer, tot deze ook lekker begint te ruiken.
  4. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg het water en de boontjes toe. Breng het geheel aan de kook
  5. Kook de sperziebonen ongeveer 8 minuten en voeg dan de santen/kokoscrème toe. Kook de sperziebonen nog 2 minuutjes langer tot de boontjes beetgaar zijn.
  6. Knijp je halve limoen uit boven de boontjes en voeg eventueel wat extra sambal of suiker toe naar smaak. Garneer met wat gebakken uitjes.

Eet smakelijk!

Deze boontjes serveer je natuurlijk bij je rendang en pittige eitjes.