Sergio’s Rendang (met sambal goreng telor en sajoer boontjes)

Dit is in hele korte tijd een favoriet recept geworden bij ons thuis, makkelijk en snel kan ik dit niet noemen, maar ingewikkeld is het niet. Je hebt gewoon wat tijd en liefde nodig om dit smaakvolle recept op tafel te toveren. Dit recept van Sergio Hermans werd mij getipt door een lief vriendinnetje en na één keer proberen was ik verkocht. Omdat ik rendang alleen geen volledige maaltijd vind heb ik 2 bijgerechten die ik er altijd bijmaak: pittige eitjes en sajoerboontjes. Deze laatste twee recepten heb ik grotendeels gebaseerd op recepten van Serena van Beautylab.

En zoals altijd: ik heb er een klein beetje mijn eigen draai aangegeven door het te maken zoals ik het lekker vind. Zo vind ik koriander erg lekker maar J. totaal niet (hij behoort tot de 50% van de wereldbevolking die koriander niet lust), dus die laat ik eigenlijk altijd weg uit het rendang recept. Ook heb ik de hoeveelheden aangepast naar wat ik logischer vind. Bijvoorbeeld: de blikken kokosmelk die ik koop zijn altijd 400ml en ik ga dat laatste beetje niet weggooien. Het oorspronkelijke recept vraagt ook om 2 limoenen maar vind 1 voldoende smaken. Sergio adviseert ook om komijnzaad en korianderzaad zelf fijn te vijzelen, maar waarom zou je niet gewoon poeder gebruiken als je dat hebt? Precies.

Daarnaast bak ik graag de pittige eitjes nog een beetje zodat de buitenkant beetje bruin, krokant en ’taai’ wordt en halveer ik deze niet maar serveer ik de eieren in zijn geheel. Kleine aanpassingen, maar zo zijn de recepten precies zoals ik lekker vind. Mocht je geen zin hebben om deze drie gerechten samen te maken (ik raad het je echt aan), dan kan je de recepten natuurlijk apart van elkaar maken. Daarom laat ik je hieronder alléén het rendang recept zien maar vind je eronder linkjes naar de sambal goreng telor en de sajoerboontjes. Het recept hieronder maak ik altijd voor ons tweetjes voor 2 dagen, dus je kan er met 4 (waarschijnlijk zelfs 5) van eten. Ook hier adviseer ik je om een grote(re) batch te maken, het staat immers 3-4 uur te pruttelen en je hebt daar vast niet elke dag tijd voor!

Oh en niet schrikken van de grote hoeveelheid vlees hierin, wij houden thuis van vlees en daarnaast merk ik dat veel vlees uit elkaar valt tijdens het kookproces en ik vind juist grotere stukken lekker dus dan doe ik er meer in zodat er hopelijk meer overblijft. Wil je minder vlees, doe je er minder vlees in. Simpel hè?

Sergio Hermans Rendang – voor 4 personen

1200 gram runderstoofvlees
2 stengels citroengras/sereh
4 kaffirlimoenblaadjes
250ml kippenbouillon
4 teentjes knoflook, geperst
400ml kokosmelk
1 theelepel komijnzaad of poeder
2 theelepels korianderzaad of poeder
1 mespunt kurkuma
1 limoen
1 eetlepel sambal
1 theelepel tamarindepasta
1 theelepel trassie (garnalenpasta)
1 ui, gesnipperd
3 eetlepels verse gember, fijngesneden
250 ml vleesjus óf runderbouillon
Peper en zout
Olijfolie
Remia Bak & Braad
Friet of rijst, hoeveelheid naar behoefte

Voor de topping (indien je dat lekker vindt)
Kroepoek
Gebakken uitjes
Koriander

Verder heb je nodig
Een grote pan (als je jezelf een plezier wilt doen één met anti-aanbaklaag)
Koekenpan of wokpan
Waterkoker
Vijzel (als je de koriander- en komijnzaad zelf gaat fijnmalen)

  1. Snijd de ui, citroengras, gember fijn, pers de knoflookteentjes en voeg aan deze mix de kurkuma, kaffirlimoenblaadjes, tamarindepasta en trassie toe. Doe deze mix samen met een beetje olie in je grote pan (waar je straks je rendang in gaat laten pruttelen) en bak deze kort aan.
  2. Gebruik je komijn- en korianderzaad in plaats van poeder? Maal deze dan fijn in je vijzel en doe deze ook in de pan.
  3. Snijd je runderstoofvlees in gelijkmatige hapklare stukken, ik vind grotere stukken lekkerder, maar snijd het zo klein/groot als je wilt.  Kruid deze met een beetje peper en zout en bak deze aan in je koeken- of wokpan met een beetje Remia Bak & Braad. Ik vind dat zelf prettiger omdat het minder spettert, maar gebruik je liever olie dan kan dat natuurlijk ook. Mocht je net zoals ik grote hoeveelheden maken, doe dan het vlees in kleinere porties bakken zodat alles de kans heeft om rondom gebakken te worden. Anders kook je het vlees en krijgt het geen mooi bruin, iets krokant buitenkantje. Leg het gebakken vlees op een apart bord.
  4. Voeg al het gebakken vlees toe aan je grote pan en bak deze op middelhoog-laag vuur mee met de kruiden. Voeg de sambal toe, let op dit kan een beetje spetteren! Mocht je niet van scherp houden voeg dan minder toe, mocht je graag je mond voelen branden, wees dan wat royaler met de sambal.
  5. Kook 500 ml water in je waterkoker en schenk 250ml in je pan waar je zojuist je vlees in hebt gebraden. Zet de pan op laag vuur en breng het geheel aan de kook. Zorg dat de ‘aangekoekte’ stukjes ook loskomen in de pan. De resterende 250ml gebruik je om het kippenbouillonblokje mee op te lossen.
  6. Voeg de vleesjus (óf bouillon, indien je geen vlees gebruikt) samen met de 250ml kippenbouillon toe aan het vlees in de grote pan en schenk dan ook de kokosmelk erbij. Even goed doorroeren en doe de deksel op de pan en draai het vuur laag. Ik gebruik thuis echt onze kleinste pit op de laagste stand. Laat dit 3-4 uur staan. Je hoeft er eigenlijk niet meer naar om te kijken, maar als je toch gaat kijken maak dan van de gelegenheid gebruik om een stukje te proeven 😉
  7. Een uur voor dat je gaat serveren kijk je even hoe ‘waterig’ je rendang is. Als deze nog geen goede sausdikte heeft haal je de deksel van de pan zodat het geheel wat meer kan indikken.
  8. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Of gooi je friet in de frituur (of zoals wij thuis in de Airfryer #nospon).
  9. Rol de limoen over je werkblad (zorgt ervoor dat er meer sap vrijkomt), snijd deze door midden en knijp deze uit boven je rendang. Proef na één helft even (na goed roeren) of je het nog lekker vindt om een tweede helft toe te voegen. Mijn ervaring leert dat als je veel sambal gebruikt het lekkerder is om meer limoen toe te voegen, maar als je weinig sambal gebruikt is één helft ook genoeg. Die ander bewaar je in de koelkast tegen nare luchtjes of lekker in je cola of water.
  10. Schep de rendang op een bord met rijst of friet en garneer het met een beetje koriander als je dat lekker vindt. Serveer met kroepoek en gebakken uitjes.

Eet smakelijk!

En wil je helemaal een feest maken van deze maaltijd? Maak er dan wat sambal goreng telor en sajoerboontjes bij. You’ll thank me later.