Pepernoten tiramisu

Wij doen niet aan pakjesavond thuis, maar ik vond het wel leuk een recept te plaatsen voor Sinterklaasavond, dus bij deze een lekker dessert voor pakjesavond: pepernoten tiramisu!

Tiramisu is een heerlijk italiaans dessert en verrassend snel klaar,  het voorbereiden van de tiramisu kostte me nog geen half uur, enkel het opstijven vraagt wat meer tijd (minimaal 3 uur). Ik gebruik voor dit recept rauwe eieren (dus niet geschikt voor de zwangeren onder ons!), zoals het originele recept ook aangeeft. Wel voeg ik een theelepel vanille extract toe omdat ik vind dat dit de tiramisu nog lekkerder maakt. Dit kan je weglaten indien je dat niet wilt. Oh, ik laat zelf ook de alcohol weg, ben persoonlijk geen groot fan van alcohol in desserts.

En ja, ik weet dat ik kruidnoten gebruik voor dit recept en geen pepernoten. Maar ondanks dat op alle verpakkingen kruidnoten staat vermeld en je er ieder jaar weer mee wordt geconfronteerd: pepernoten klinkt gewoon beter dan kruidnoten. Dus als ik in dit recept pepernoten roep, dan bedoel ik kruidnoten.

Kom je dit recept tegen buiten het pepernotenseizoen? Dan kan je deze pepernoten tiramisu natuurlijk ook maken met speculaas. En als je gewoon wilt gaan voor de originele tiramisu, dan kan je lange vingers gebruiken.

Pepernoten tiramisu – voor 6-8 personen

500 gram mascarpone, net geen kamertemperatuur
5 eieren
5 eetlepels fijne kristalsuiker
2 kopjes sterke koffie, afgekoeld
ongeveer 300 gram pepernoten
1 theelepel vanille extract
Cacaopoeder

Verder heb je nodig
Keukenmachine of handmixer
2 mengkommen
Ovenschaal

  1. Splits je eieren en klop de eiwitten stijf.
  2. In een andere mengkom (tip: in deze volgorde kan je wel dezelfde klopper gebruiken van je keukenmachine, scheelt weer afwas) klop je de eierdooiers samen met de suiker. Klop de eierdooiers tot het mengsel een mooie bleek gele kleur heeft.
  3. Spatel de mascarpone door de eierdooiers. Dit gaat het gemakkelijkst als de mascarpone niet te koud is. Merk je dat er toch te veel klontjes komen? Pak dan een garde en meng daarmee kort tot het een glad mengsel is.
  4. Als de mascarpone goed vermengd is met de eierdooiers spatel je er in twee delen voorzichtig het geklopte eiwit er ook door heen.
  5. Schenk je afgekoelde koffie in een diep bord en leg daar je pepernoten in. Het werkt het makkelijkst als je het handje voor handje in de koffie doopt en deze na wat omwentelen op een apart bord legt. Als de pepernoten te verzadigd raken door de koffie vallen ze uit elkaar.
  6. Bedek de bodem van je (oven)schaal met één laagje pepernoten.
  7. Vervolgens schenk je over de pepernoten een laagje roommengsel. Deze bedek je dan wederom met een laagje pepernoten en je eindigt met een laag roommengsel.
  8. Zet je tiramisu minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Hoe langer je de smaken in elkaar laat trekken hoe beter! Er zijn recepten die vragen om 24 uur rusttijd, mocht je dus de tijd hebben maak je tiramisu dan een dag van te voren.
  9. Je kunt de tiramisu ook in individuele glaasjes serveren, in dat geval bouw je de tiramisu op dezelfde wijze op: pepernoten – roommengsel – pepernoten – roommengsel – cacaopoeder.
  10. Strooi voor het serveren en aansnijden wat cacaopoeder over je tiramisu.

Eet smakelijk!