Kokoskoekjes

Het is weer tijd voor een zoet recept op Macarons en Mie! Deze week: kokoskoekjes. Deze koekjes zijn lekker knapperig en waren voor mij tevens een goed excuus om mijn nieuwe koekvormpjes uit te proberen van de Albert Heijn spaaractie 😉 En wees eerlijk, nu het buiten kouder wordt is er toch niks fijners dan thuis koekjes bakken?

Voor mij hebben deze koekjes iets nostalgisch. Toen mijn moeder naar Nederland kwam (in 1990) had zij een Chinees kookboek meegenomen, met allerlei recepten van ’thuis’. In dat receptenboek staat ook het recept voor deze kokoskoekjes. Het receptenboek heeft zij na bijna 30 jaar nog steeds, ook al liggen de meeste bladzijden inmiddels los en valt het behoorlijk uit elkaar, er wordt nog steeds uit gekookt. Zo herken je een goed kookboek!

Omdat ik heel graag mijn nieuwe koekvormpjes wilde gebruiken heb ik gekozen voor de vormen die je op de foto ziet (en een like-duimpje-omhoog, maar die herken je echt niet terug, sorry Appie) Echter, in de basis kun je gewoon balletjes van het deeg rollen en deze iets platdrukken op je bakplaat. Gebruik je vormpjes zoals ik, wees je er dan bewust van dat sommige letters (of vormen) sneller bruin en gaar zullen zijn dan anderen (in mijn geval de letter T en de uiteindes van de C zoals je kunt zien).

Deze koekjes zijn trouwens niet megazoet, het is niet te vergelijken bijvoorbeeld met de zoete smaak van een roze koek of een stroopwafel, maar zo vind ik ze persoonlijk wel lekker, voor mijn gevoel proef je de kokos extra goed. Houd je wel echt van zoete koekjes? Doe er dan iets meer suiker bij (25 gram extra zou ik zeggen).

Kokoskoekjes (voor 25-30 koekjes)

115 gram boter, op kamertemperatuur
100 gram (fijne) kristalsuiker
160 gram bloem
1 ei
1 theelepel bakpoeder
110 gram geraspte kokos
2 theelepels citroensap

Verder heb je nodig
Keukenmachine of handmixer
Oven
Zeef
Bakplaat
Bakpapier

  1. Verwarm je oven voor op 175° graden.
  2. Mix de boter met de suiker tot het luchtige, lichtgekleurde mengsel is. Voeg dan het ei toe en meng het geheel nogmaals goed
  3. Zeef de bloem en bakpoeder en meng deze in 3 delen door het boter-suiker-ei-mengsel. Meng na ieder deel het deeg goed voor je meer bloem en bakpoeder toevoegt.
  4. Voeg daarna het citroensap en 75 gram van de geraspte kokos toe en meng tot dat de kokos goed verdeeld is door het deeg.
  5. Doe de overige kokos op een bord of op een schaaltje en bekleed je bakplaat met bakpapier.
  6. Bestuif je werkblad met bloem of gebruik een bakpapier om je deeg op uit te storten. Maak in je hand eerst een bal van en druk deze plat op je werkblad of bakpapier tot deze ongeveer een centimeter dik is. Gebruik steek je vormpjes uit en rol ze vervolgens voorzichtig door de kokos zodat het koekje aan alle kanten bedekt is.
  7. Wil je geen vormpjes gebruiken? Dan kun je ook balletjes rollen van ongeveer 3-4cm doorsnee en deze plat drukken op de beklede bakplaat.
  8. Leg je koekjes op je bakplaat, let op dat je iets ruimte tussen de koekjes overlaat want ze zullen nog een klein beetje uitlopen.
  9. Schuif de bakplaat voor 15-20 minuten in het midden van de oven (of iets lager), afhankelijk van de grootte van je koekjes en je oven. Kijk goed of de koekjes mooi bruin kleuren en niet te donker worden!
  10. Laat de koekjes na het bakken écht nog even afkoelen, ze zullen namelijk nog zacht zijn als ze net uit de oven komen.

Eet smakelijk!