Aziatische gehaktballetjes

Dit is zo’n recept dat is ontstaan uit noodzaak. Ik had zin in dumplings, maar ondanks dat de AH website aangaf dat ze wel de wrappers (het deeg, voorverpakt) verkochten, had mijn lokale AH deze uiteraard niet. Ik weigerde om iets anders te bedenken want ik had er zo’n zin in. En het was me op dat moment iets te veel gedoe om zelf deeg te kneden. En waarom dan geen Aziatische gehaktballetjes van maken?

Ik gebruik twee soorten varkensvlees omdat een varkenshaasje relatie mager is en de speklapjes geven de balletjes iets meer vet waardoor ze minder snel droog zullen zijn. Je mag zeker andere soorten gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat mager vlees sneller droog kan worden.

Deze Aziatische gehaktballetjes hebben wij gegeten bij de mihoen wat erg lekker is, maar als een snack met een Aziatische twist op een feestje zullen ze het vast ook goed doen!

Wanneer je de gehaktballetjes omhult met een wonton of dumpling wrapper heb je heerlijke dumplings! Daar komt vast nog wel een keer een recept voor op Macarons en Mie 😉

Aziatische gehaktballetjes – voor ongeveer 20 gehaktballetjes

1 varkenshaasje, ongeveer 300 gram
2 varkensspeklapjes, ongeveer 250 gram
1-2 stengels bosui, in ringen gesneden
1 theelepel witte peper
3 eetlepels sojasaus light
2 eetlepels sesamolie
3 eetlepels Shaoxing rijstwijn
Zout naar smaak
Olie, om in te bakken
Water

Verder heb je nodig
Wokpan
Hakmolen of foodprocessor

  1. Snijd je varkenshaasje en de speklappen in grove stukken en de bosui in ringen.
  2. Doe al je vlees, bosui en de smaakmakers in je foodprocessor. Als je deze niet hebt dan kan je het ook in je hakmolen doen, maar het zou kunnen dat het niet past. In dat geval hak je eerst het gehakt fijn met de bosui en meng je daarna de smaakmakers er goed doorheen.
  3. Hak je gehaktmengsel zo fijn als je wilt. Als je van gehaktballetjes houdt met nog een beetje bite dan zou ik het mengsel grover hakken.
  4. Uiteindelijk moeten de gehaktballetjes makkelijk te vormen zijn, merk je dat het mengsel te ‘los’ blijft, giet er dan een klein beetje (begin echt met een klein beetje!) water bij zodat het wat meer bindt.
  5. Is je gehakt klaar? Dan kan je er balletjes van draaien. Ik heb balletjes van ongeveer 5 cm groot gedraaid, maar je kan ze uiteraard kleiner of groter maken. Let wel op dat grotere ballen lastiger garen!
  6. Verhit je olie (of ander bakvet) in de pan.
  7. Bak je balletjes eerst op hoog vuur rondom bruin en draai het vuur dan lager en gaar de balletjes in ongeveer 15 minuten.

Eet smakelijk!