5 x sushi hotspots

Ik ben een gróót sushifan. Dat weten de meeste mensen om me heen wel. Ik zou het elke dag kunnen eten, van ochtends vroeg tot avonds laat. En na jaren sushi te hebben gegeten bij op verschillende plekken, heb ik wel een beetje een beeld waar je lekker sushi kan eten (naar mijn mening). In dit artikel neem ik je mee naar de sushi hotspots waar ik mijn cravings kan stillen!

Sumo

Als je sushi eet dan ken je deze All You Can Eat (AYCE) zeker wel. Hier ga ik meestal heen als ik ‘gewoon’ uiteten ga. De keuze is reuze, ze veranderen de kaart met regelmaat en het is gewoon lekker. Een prima keuze als je voor het eerst sushi gaat proberen in een restaurant. Een All You Can Eat sushirestaurant kan bij de eerste keer wat overweldigend voelen. De vele verschillende gerechten en het soms hoge tempo. Bij Sumo bestel je namelijk met een tablet, hierdoor is het proces erg efficiënt en staan gerechten vrij snel op tafel. Heel handig ook, vergissingen in het overzetten van de bestelformulieren komen nog zelden voor! Mijn favorieten: spicy tuna, zalm en tonijn hand rolls en de beef teriyaki moet je zeker geprobeerd hebben.

MOJO

Als je inmiddels beetje uitgekeken bent op Sumo of Shabu Shabu (deze laatste staat niet in de lijst omdat ik een grotere fan ben van Sumo) kan ik je MOJO Japanese Kitchen aanraden in Amsterdam. Ook een AYCE maar met nét wat andere gerechten (J. is zeer groot fan van de gefrituurde zoete broodjes) en de sushi is, als ik héél eerlijk moet bekennen, qua prijs-kwaliteit nog iets beter dan Sumo. Makkelijk te bereiken met OV (10 minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal) en een absolute aanrader als je een dagje in Amsterdam bent. Op hele warme dagen trouwens wat minder, het uitzicht is prachtig door de vele ramen, maar de ramen fungeren ook een beetje als een soort kas. Dus wees gewaarschuwd 😉

Ichi-E

Wil je iets meer, dan is mijn ervaring dat de meeste niet-AYCE sushi restaurants qua kwaliteit vaak stukken beter zijn. Bij Ichi-E heb ik al een paar keer mogen eten en niet alleen de sushi rolls zijn waanzinnig lekker, ook het vlees is mégalekker. Goedkoop is het absoluut niet, je bent wel wat meer kwijt dan bij Sumo, maar het is het zeker waard! En laten we wel wezen: AYCE heeft een beetje het imago van een vreetschuur, maar het is natuurlijk niet het idee dat je rollend naar huis gaat. Eten tot je goed en genoeg hebt gegeten. Ik denk dat je hier gemiddeld 50-60 euro kwijt bent, afhankelijk of je voor de fancy uramaki gaat of gewoon de ‘simpele’ maki. Aanraders? De soft shell roll en vergeet ook zeker de teppanyaki gerechten niet!

Albert Heijn

Nee nee, maak je geen zorgen. Ik bedoel niet die bakjes die je bij de AH to go wel eens ziet en énkel moet nemen als je écht heel veel honger hebt en zin hebt in veel te hard gekookte rijst. Nee, daar kan ik weinig goeds over zeggen. Maar op Schiphol en in sommige Albert Heijns (ik heb het ook in Amsterdam gezien) zijn er speciale sushi corners waar sushi chefs verse sushi te bereiden in de Albert Heijn. En die zijn wél erg lekker. De smaak is gewoon goed, de sashimi is lekker en de verkopers zijn behulpzaam. Je kunt ook vragen of ze een hand roll voor je maken. Goedkoop is het niet, gemiddeld 12 euro voor een rol (8-9 stuks), maar niet buitenproportioneel duur. Kortom, voor een luxe lunch in de trein vanaf Schiphol moet je daar zeker zijn!

Konomi

Last but not least: Konomi. Een waanzinnig schattig, klein Japans restaurantje in Haarlem. Waar de sushi met véél liefde wordt bereid. Hier ben ik een aantal maanden geleden geweest met een vriendin en ik was echt méga onder de indruk. De gerechten zijn behalve prachtig opgemaakt ook echt heel erg lekker. Wij kozen voor het 7-gangen-verrassingsmenu, 70 euro per persoon, maar het was een echt avondje genieten. De gerechten worden op een prettig tempo gemaakt: voldoende tijd om er van te genieten en ondertussen nog met je tafelgenoot te kletsen, maar niet te langzaam dat je verhongert. Het is een klein restaurant, dus reserveren is aan te raden. Aan het einde van de avond vroeg de chef of we nog een gang zouden lusten: daar zeiden wij geen nee tegen! Ze heeft op dat moment voor ons nog iets extra’s gemaakt, dat was een hele aangename verrassing! Dit is by far het duurste plekje uit dit lijstje, maar áls je een fan bent van sushi kan ik je deze absoluut aanraden. Je moet misschien even diep in de buidel tasten, maar heel eerlijk? Ik ga liever 1 keer naar Konomi dan 2 keer naar een AYCE restaurant.

Dit zijn ze! 5 verschillende sushi hotspots met allemaal hun eigen charme en een verschillend budget 😉 Ik ben wel benieuwd hoelang de sushigekte aanhoudt, gevoelsmatig is dat de afgelopen jaren al minder, toch zitten de meeste AYCE nog bomvol…

Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)