Pad Thai

Een écht authentiek pad thai recept, dat zou ik nooit durven claimen. Pad thai doet me altijd denken aan de video waarin Gordon Ramsay zijn pad thai recept laat proeven aan een Thaise chef en dat liep niet goed af 😉 Het is lang geleden dat ik in Thailand was (2010, bijna 10 jaar!), maar wat ik wel weet is dat ik gék ben op noedels, garnalen en zeker als de boel gewokt is en een beetje pit heeft. Ik heb wat research gedaan naar recepten en ben uiteindelijk op onderstaand recept voor pad thai gekomen, en hij is lékker!

Je kunt dit recept met kip of met garnalen maken, of een combinatie van beiden. Net wat je lekker vindt. Tofu voeg ik ook graag toe, J. is daar alleen niet zo’n fan van. Voor dit recept vind ik verse rijstnoedels zijn het allerlekkerste, maar ook voor mij ‘lastig’ om er aan te komen. Wij kopen ze altijd in Amsterdam. Makkelijker is het dan om gedroogde rijstnoedels te nemen, gewoon van Conimex, te koop bij de supermarkt. Ik kies altijd voor de de dikste noedels, dat vind ik het lekkerste. Let erop dat je deze niet te zacht laat worden, dan vallen ze sneller uit elkaar. Als je een barbaar bent die graag zn noedels (en spaghetti) snijdt, dan is dat misschien wel jouw ding 😉 En als je ook vindt dat er wel wat meer groente in mag, wok dan zelf wat paksoi erbij of voeg het toe, maar zeg dat maar niet tegen de Thai 😉

Pad Thai – voor 2 personen 

2-3 blokken rijstnoedels (à 135 gram)
250 gram kip, garnalen of stevige tofu (of een combinatie van)
50 gram taugé
3 teentjes knoflook, geperst
1 grote of 2 kleine sjalotjes, in dunne halve ringetjes gesneden
1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
2 eieren, geklutst
Olie of (bak)boter

Voor de saus (naar smaak aan te passen)
2 eetlepels water
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel tamarinde
1 rode peper, in dikke ringen gesneden

Voor de topping, optioneel
1 bosje koriander, fijngehakt
1 handje pinda’s, fijngehakt
1 stengel bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
Een halve limoen

Verder heb je nodig
Steelpan
Wokpan

  1. Bereid de noedels volgens de aanwijzigingen op de verpakking. De noedels van Conimex die ik gebruik geven aan dat je deze moet laten wellen in warm water voor 3 minuten. Omdat ik de noedels nog meebak houd ik ongeveer 2 minuten aan omdat ik niet wil dat deze uit elkaar vallen. Belangrijkste is dat je ze niet te ver doorkookt, welke noedels je ook gebruikt. Zet de noedels daarna aan de kant voor later.
  2. Kluts je eieren in een aparte kom en zet deze aan de kant.
  3. In een steelpan verhit je de ingrediënten voor de saus, verhit de saus tot alle suiker is opgelost. Proef of je de combinatie lekker vindt en voeg indien nodig wat toe. De dikke ringen pepers zijn nodig zodat je deze straks er makkelijk weer uit kan vissen. Mocht de saus erg scherp smaken, dat gaat straks, in combinatie met alle ingrediënten, een stuk minder zijn. Schrik dus niet 😉
  4. Bak in je wokpan met een beetje olie of boter de garnalen, kip en/of tofu aan. De garnalen hoeven niet volledig gaar. De kip raad ik je wel aan om gaar te bakken met het oog op de gezondheidsrisico’s van rauwe kip. Leg deze dan even apart na bereiding.
  5. Verhit opnieuw olie of (bak)boter in de pan samen met de paprika en de knoflook. Wanneer de paprika zacht is voeg je de kip, garnalen en of tofu toe, samen met de noedels. Wok dit kort tot alles wel warm is maar niet te ver doorgaart (met name de garnalen en noedels!)
  6. Schuif vervolgens alles naar de zijkant van de pan en voeg je de eieren toe, blijf roeren zodat het ei snel stolt en gaar wordt. Voeg dan ook de saus toe en meng het geheel door elkaar.
  7. Op het laatst knijp je een halve limoen naar smaak over je pad thai.
  8. Verdeel het over je borden, maak je gerecht af met de taugé, koriander, pinda’s en bosuitjes.

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt of iets anders lekkers? Deel je culinaire avonturen via #macaronsenmie!

Heb je een vraag of opmerking? Stuur me dan een berichtje via Instagram of Facebook (klik op onderstaande logo’s)