Sticky kippendijen met sushirijst en komkommer-wortelsalade

Wij maken heel af en toe gebruik van Marley Spoon, met name omdat het leuk is om nieuwe recepten te proberen die je niet verwacht maar ook omdat we niet altijd zin hebben om lang in de keuken te staan. Ik zeg wel ‘we’ maar ik bedoel ‘ik’.

Dit recept kregen we een tijdje geleden, samen met de couscous met gehakt en muhammarasaus (ook een aanrader in de categorie ‘snel klaar’ overigens) thuis en ook deze viel erg in de smaak. Ware het niet dat hij véél te zout was. Ze adviseren 50ml sojasaus en ik denk dat er iemand bij Marley Spoon defecte smaakpapillen heeft, want mán onze kaakspieren verkrampten ervan.

Dus zoals altijd Sheung knows best: dit recept heeft een paar kleine aanpassingen vergeleken met het origineel (ja, op een dag zal ik stoppen dit te vermelden maar wie weet leest iemand dit die dit niet wist van mij). Ook de sushirijst heb ik iets meer smaak aan toegevoegd. Onder andere door het toevoegen van rijstazijn, mirin en shichimi togarashi. De toga-watti? Dat is Japanse zevenkruidenpoeder, een pittige oranje poeder die je vast wel eens een keer op de buitenkant van je sushiroll hebt gezien. Kun je gewoon kopen bij de toko en smaakt heerlijk bij de sushirijst.

Ik denk overigens dat je dit prima met ‘gewone’ rijst kan maken als je dat zou willen. En mocht je net zoals ik geen enorme fan zijn van koude salades (zeker niet wanneer het wat kouder is), dan kun je er roergebakken paksoi bij maken.

Sticky kippendijen met sushirijst en komkommer-wortelsalade – voor 2 personen

Voor de kippendijen

+/- 350 gram kippendijenfilet
2 eetlepels Kikoman sojasaus met minder zout
30 ml rijstazijn
70 gram misopasta
1 stukje verse gember, ongeveer 2x3cm
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel suiker
2-3 eetlepels (olijf)olie
1 rode peper

Voor de komkommer-wortelsalade
2-3 eetlepels marinade, apart gehouden van de kippendijenmarinade
1/2 komkommer
1/2 winterpeen
Peper en zout, naar smaak

Voor de sushirijst
150 gram sushirijst
Rijstazijn
Mirin
1 eetlepel suiker
Zout, naar smaak
Japanse zevenkruidenpoeder (Shichimi Togarashi), naar smaak

Voor de topping (indien je dat lekker vindt)
Bosuitjes
Sesamzaadjes

Verder heb je nodig
Foodprocessor of hakmolen
Bakplaat met bakpapier
Pan met deksel

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Dep de kippendijfilets droog. Schil de gember en pers de knoflook fijn. Voeg deze, samen met de sojasaus, misopasta, 1 eetlepel suiker, 30ml rijstazijn (heb je dit niet dan kan witte wijnazijn of gewone azijn ook), 2 eetlepels olie en 1 rode peper in de hakmolen of foodprocessor. Pureer dit tot een fijne marinade.
  2. Meng de marinade met de kip maar houd 2-3 eetlepels apart voor de salade. Zet deze aan de kant.
  3. Breng 300ml water aan de kook (heb je meer of minder rijst? Houd als vuistregel X gram rijst vermenigvuldigt door 2 = benodigde ml water. Dus voor 150 gram sushirijst heb je 300ml water nodig, voor 200 gram sushirijst heb je 400ml water nodig). Spoel de rijst in een zeef af totdat het water helder is.
  4. Zodra het water kookt voeg je de rijst toe aan het wter en breng deze opnieuw aan de kook. Kook de sushirijst met de deksel op de pan op laag vuur in 10-13 minuten beetgaar. Let op: bij meer of minder rijst duurt dit natuurlijk langer of korter. Kijk af en toe hoe ‘drooggekookt’ de rijst al is. Proef indien nodig. Na de benodigde kooktijd neem je de pan van het vuur en laat je de rijst afgedekt rusten.
  5. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg de kip hierop. Houd de marinade die achterblijft apart. Bak de kip voor 15 minuten in de oven.
  6. Schil de wortel en met een kaasschaaf of dunschiller maak je dunne plakken van de komkommer en wortel. Je kunt ook een snijdhulpstuk van je foodprocessor gebruiken. Indien je een kaasschaaf of dunschiller gebruikt helpt het om de wortel of komkommer na een paar keer schillen een kwart slag te draaien.
  7. Doe de komkommer en wortel samen met de apart gehouden marinade (uit stap 2 dus NIET de marinade gebruiken waar je rauwe kip in heeft zitten marineren!) in een kom en meng deze goed. Zet deze apart zodat de smaken goed erin kunnen trekken.
  8. Pak je gekookte sushirijst en voeg daaraan toe de rijstazijn, mirin, suiker en snufje zout. De hoeveelheden hangt echt af van je eigen smaak. Pas op dat je niet te veel rijstazijn of mirin toevoegt, dit kan je rijst erg nat maken. Vind je veel rijstazijn en/of mirin wel lekker? Kook dan de rijst ietsjes droger, dan wordt het niet zo’n papje. Strooi er een beetje shichimi togarashi over en meng dit met de rijst.
  9. Neem na 15 minuten de kip uit de oven en bestrijk deze met de marinade die over was gebleven uit stap 5. Zet de kip terug in de oven voor ongeveer 10 minuten. Dit is afhankelijk van de dikte van je kippendijen.
  10. Schep wat rijst op je bord, strooi daar wat extra shichimi togarashi over en leg daar de kippendijen bovenop. De komkommer-wortelsalade ernaast en strooi als finishing touch nog wat bosuitjes en sesamzaadjes eroverheen.

Eet smakelijk!