Gezonde Snickers bites

Dit recept is er eentje waarvan je denkt: dit kan toch niet lekker zijn? Als je de ingrediënten leest is het namelijk allemaal wel erg gezond. De inspiratie voor dit recept komt van SUE. SUE staat voor zoet zonder suiker. Zij verkopen producten die suikervrij, lactosevrij, glutenvrij en voornamelijk raw en vegan zijn. Eerlijk? Dat zijn meestal niet de woorden die ik gebruik om iets lekkers te omschrijven. Maar lekker is het zeker en helemaal niet lastig om te maken.

In dit recept laat ik je één variant zien van deze zogeheten bites. Dit is de ‘Snickers’-variant met pinda’s en ‘nougat’. In een andere recept vind je de ‘Bounty’-variant met véél kokos. De Snickerversie heb ik online gevonden (zie bron onderaan het recept). De Bountyversie is een experimentje van mezelf geweest wat goed heeft uitgepakt 😉

Laten we beginnen met de ingrediënten.

“Snickers” – (16 stukjes van +/- 5x5cm)

Voor chocoladelaag:
75 gram kokosolie (gesmolten)
60 gram raw cacaopoeder (mocht je heel pure chocolade niet lekker vinden zou ik de helft gebruiken)
2 theelepels ahornsiroop
snufje zout

Voor de nougatlaag:
60 gram kokosolie, gesmolten
30 ml sojamelk (wil je geen lactosevrije variant maken? Gebruik dan gewone melk )
3 eetlepels ahornsiroop
1/2 theelepel vanille-extract
75gr havermout
snufje zout

Voor de caramellaag:
8 medjoul dadels
2 eetlepels pindakaas
1 theelepel vanille-extract
2 theelepels water
35gr pinda’s

Voor de topping
Handje halve pinda’s

Verder heb je nodig
Keukenmachine of hakmolen
Kleine ovenschaal of bakblik voor brownies
Pan of kom
Keukenweegschaal

Aan de slag!

  1. We gaan beginnen met de chocoladelaag. Smelt hiervoor de kokosolie au bain-marie. Ik vind het zelf het makkelijkst om een grote en een kleine kom te nemen. De grote kom vul ik met heet (gekookt) water. De kleine kom vul ik met de harde kokosolie. Omdat kokosolie een extreem laag smeltpunt heeft van 24-26℃ gaat dit heel snel. Na een paar minuten kan je al zien dat de kokosolie begint te smelten.
  2. Eenmaal gesmolten kun je de cacaopoeder toevoegen samen met de ahornsiroop en het snufje zout. Even roeren tot alles een mooi glanzend geheel vormt.
  3. Leg daarna je bakblik of ovenschaal klaar en bedek deze met bakpapier. Schenk dan je chocolademengsel in je vorm en zorg ervoor dat deze gelijkmatig op de bodem ligt. Daarna schuif je dit in de vriezer en ga je verder met de nougat.
  4. Voor de nougat beginnen we met het bewerken van de havermout tot bloem. Dit doe je heel simpel door je havermout in een keukenmachine (of hakmolen) te vermalen tot het een bloemachtige textuur heeft. Let op dat er bij havermout altijd wat grotere harde stukjes in zullen zitten (vergeleken met de poederachtige textuur van bloem).
  5. Smelt daarna opnieuw wat kokosolie en voeg de overige ingrediënten, samen met de havermoutbloem, toe aan de gesmolten olie. Wederom even roeren en je tweede laag is klaar.
  6. Haal nu je vorm uit de vriezer. Als het goed is, is de chocolade laag inmiddels goed hard geworden. Schenk je nougatmengsel erover en zorg dat deze gelijkmatig wordt verspreid. Schuif je vorm terug de vriezer in zodat je verder kan met de lekkerste laag: de caramel!
  7. Voor de caramel ontpit je eerst de medjoul dadels (als je deze met pit hebt gekocht). vervolgens doe je alle ingrediënten in je keukenmachine (of hakmolen) en bewerk je dit tot een samenhangend geheel. Het mengsel zal wat kruimig zijn met wat grotere stukjes pinda doorheen wat totaal niet erg is.
  8. Haal daarna je vorm weer uit de vriezer, in het oorspronkelijke recept staat dat je 1-2 uur moet wachten tot de nougat hard geworden is. Ik merk dat, als ik klaar ben met de caramel, de nougat al dermate opgestijfd is dat ik al verder kan. Mocht je toch merken dat je nougat nog erg zacht is, wacht dan nog even tot hij hard geworden is.
  9. Verdeel je caramel over de nougatlaag. Je zal merken dat de caramel een beetje plakkerig is, het helpt om je vingers een beetje nat te maken zodat niet alles aan je vingers blijft plakken. Als je het gelijkmatig hebt verdeeld druk je nog een paar halve pinda’s in de caramel en zet je de vorm terug in de vriezer voor 20-30 minuten (of hoelang je ook kan wachten ;-))
  10. Haal vervolgens de vorm uit de vriezer. Houd een scherp mes onder de warme waterkraan, dit helpt met het snijden zodat de cacao laag niet in kleine stukjes breekt. Snijd de Snickers in stukjes, zo groot als jezelf lekker vindt. Persoonlijk vind ik dat 5x5cm een perfect formaat is, maar wil je ze groter of kleiner, dan kan dat natuurlijk ook!
  11. Zet een kopje thee of koffie voor jezelf en ga lekker smullen van deze (toch redelijk gezonde) Snickers! Of, ga verder met de Bountyvariant.

 

 

Bron: Spiegelogie