Gezonde Bounty bites

Dit recept is er eentje waarvan je denkt: dit kan toch niet lekker zijn? Als je de ingrediënten leest is het namelijk allemaal wel erg gezond. De inspiratie voor dit recept komt van SUE. SUE staat voor zoet zonder suiker. Zij verkopen producten die suikervrij, lactosevrij, glutenvrij en voornamelijk raw en vegan zijn. Eerlijk? Dat zijn meestal niet de woorden die ik gebruik om iets lekkers te omschrijven. Maar lekker is het zeker en helemaal niet lastig om te maken.

In dit recept laat ik je één variant zien van deze zogeheten bites. Dit is de ‘Bounty’-variant met véél kokos. Ik heb ook een recept voor de “Snickers’-variant met pinda’s en ‘nougat’. De Snickerversie heb ik online gevonden. Deze Bounty bites zijn een experimentje van mezelf geweest wat goed heeft uitgepakt 😉

Laten we beginnen met de ingrediënten

“Bounty” – (16 stukjes van +/- 5x5cm)

Voor chocoladelaag:
75 gram kokosolie (gesmolten)
60 gram raw cacaopoeder (mocht je heel pure chocolade niet lekker vinden zou ik de helft gebruiken)
2 theelepels ahornsiroop
30 gram kokosrasp
snufje zout

Voor de kokoslaag:
60 gram kokosolie, gesmolten
30 ml kokosmelk

50 gram kokoscrème (of santen)
3 eetlepels ahornsiroop
1/2 theelepel vanille-extract
75gr kokosrasp
snufje zout

Voor de walnootdadellaag:
8 medjoul dadels
30 gram kokosrasp
1 theelepel vanille-extract
2 theelepels water
35gr walnoten

Voor de topping
Beetje kokosrasp

Verder heb je nodig
Keukenmachine of hakmolen
Kleine ovenschaal of bakblik voor brownies (mijn vorm is 21 x 21 cm)
Pan of kom
Keukenweegschaal

Aan de slag!

  1. We gaan beginnen met de chocoladelaag. Smelt hiervoor de kokosolie au bain-marie. Ik vind het zelf het makkelijkst om een grote en een kleine kom te nemen. De grote kom vul ik met heet (gekookt) water. De kleine kom vul ik met de harde kokosolie. Omdat kokosolie een extreem laag smeltpunt heeft van 24-26℃ gaat dit heel snel. Na een paar minuten kan je al zien dat de kokosolie begint te smelten.
  2. Eenmaal gesmolten kun je de cacaopoeder toevoegen samen met de ahornsiroop, de kokosrasp en het snufje zout. Even roeren tot alles een mooi glanzend geheel vormt.
  3. Leg daarna je bakblik of ovenschaal klaar en bedek deze met bakpapier. Schenk dan je chocolademengsel in je vorm en zorg ervoor dat deze gelijkmatig op de bodem ligt. Daarna schuif je dit in de vriezer en ga je verder met de kokoslaag.
  4. Smelt opnieuw de kokosolie samen met de kokoscrème en voeg de overige ingrediënten toe aan de gesmolten olie/crème. Wederom even roeren en je tweede laag is klaar.
  5. Haal nu je vorm uit de vriezer. Als het goed is, is de chocoladelaag inmiddels goed hard geworden. Schenk je kokosmengsel erover en zorg dat deze gelijkmatig wordt verspreid. Schuif je vorm terug de vriezer in zodat je verder kan met de laatste laag.
  6. Voor deze laag ontpit je eerst de medjoul dadels (als je deze met pit hebt gekocht). vervolgens doe je alle ingrediënten in je keukenmachine (of hakmolen) en bewerk je dit tot een samenhangend geheel. Het mengsel zal wat kruimig zijn met wat grotere stukjes walnoot doorheen wat totaal niet erg is. Let trouwens op als je, net zoals ik, een Magimix keukenmachine gebruikt, de kokosrasp kan alle kanten opvliegen (door de ruimte tussen de verschillende mengkommen), in dat geval kan je beter eerst een paar keer voorzichtig pulsen.
  7. Haal daarna je vorm weer uit de vriezer. Ik merk dat, als ik klaar ben met het walnootdadelmengsel, de kokoslaag al dermate opgestijfd is dat ik al verder kan. Mocht je toch merken dat je kokoslaag nog erg zacht is, wacht dan nog even tot hij hard geworden is.
  8. Verdeel je walnootdadellaag over de kokoslaag. Je zal merken dat deze, door de dadels, een beetje plakkerig is, het helpt om je vingers een beetje nat te maken zodat niet alles aan je vingers blijft plakken. Als je het gelijkmatig hebt verdeeld strooi je nog een beetje kokosrasp erover en zet je de vorm terug in de vriezer voor 20-30 minuten (of hoelang je ook kan wachten ;-))
  9. Haal vervolgens de vorm uit de vriezer. Houd een scherp mes onder de warme waterkraan, dit helpt met het snijden zodat de cacao laag niet in kleine stukjes breekt. Snijd de Bounty in stukjes, zo groot als jezelf lekker vindt. Persoonlijk vind ik dat 5x5cm een perfect formaat is, maar wil je ze groter of kleiner, dan kan dat natuurlijk ook!
  10. Zet een kopje thee of koffie voor jezelf en ga lekker smullen van deze (toch redelijk gezonde) Bounty’s! Of, ga verder met de Snickers…