Rotiplaten

Bij je roti horen natuurlijk rotiplaten. Als je ze niet kant en klaar koopt (zoals bij Sweety4all) dan je ze gemakkelijk zelf maken. Ze kosten wel wat tijd, maar ook deze kun je prima in grotere batches maken en dan invriezen, heb je wat op voorraad voor een volgende keer.

Als je ze koopt bij Sweety4all, dan is dat een beetje een gekke winkel, want je moet je rotiplaten vooraf bestellen via Whatsapp, aangeven hoeveel je wilt en van welke smaak (aardappelen of gele erwten, ik had gele erwten) en hoe laat je ze ongeveer kunt ophalen. Ze zitten op een industrieterrein dus niet heel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, maar de rotiplaten zijn écht superlekker.

Maar heb je, net zoals ik, niet altijd tijd/zin om naar Den Haag af te reizen, dan is zelf maken een prima optie. Dit recept is gebaseerd op het recept van de oma van Ramon Beuk, die hij deelde met Metro Holland. Enige wat ik eruit heb gelaten is de Madame Jeanette peper, de roti zelf is pittig genoeg en nóg meer peper zorgt ervoor dat je écht niks meer proeft en dat is zonde. Ook doe ik ‘slechts’ 10 gram zout, want dat vind ik meer dan voldoende.

Ik heb het tot nu toe gemaakt met groene spliterwten, het originele recept vraagt om gele. J. kon echter geen gele vinden in onze supermarkt en had geen zin om naar de toko te gaan (true story). Om eerlijk te zijn vind ik het niet heel anders smaken dan de gekochte rotiplaten met gele erwten, maar als de groene spliterwten op zijn, koop ik wel een keer de gele.

Rotiplaten – voor 12 kleine of 6 grote platen

500 gram zelfrijzend bakmeel
10 gram zout
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel komijnzaadpoeder
3dl water
Beetje extra zelfrijzend bakmeel om je werkblad te bestuiven
(Olijf)olie

Verder heb je nodig
Hakmolen of foodprocessor
Keukenmachine
Deegroller
Grote mengkom
Koekenpan

  1. Kook de erwten in 20-25 minuten beetgaar, giet ze af en zet deze aan de kant.
  2. Indien je een keukenmachine hebt, kan deze je leven een stuk makkelijker maken als je daarin het zelfrijzend bakmeel en zout rustig meng met het water. Schenk er beetje bij beetje water bij tot het een soepel deeg wordt. Doe niet al het water er in één keer bij, het kan dan wel eens te nat en plakkerig uitpakken. Toch te veel water bij gedaan? Voeg dan wat zelfrijzend bakmeel toe om het deeg wat droger te maken. Heb je geen keukenmachine? Dan kan je dezelfde handelingen doen in een grote mengkom. Laat het deeg na het mengen even rusten.
  3. Maak ondertussen de vulling voor je rotiplaten. Doe de erwten in je hakmolen of foodprocessor en doe hierbij 2 geperste teentjes knoflook en het komijnzaadpoeder. Bewerk dit tot een relatief fijn poeder.
  4. Verdeel het deeg in 12 of 6 bolletjes. Maak de bolletjes plat en maak er een kuiltje in. Doe een schepje vulling in het kuiltje en vouw het deeg erom heen. Doe dit voor al je deegbolletjes.
  5. Bestuif je werkblad met wat zelfrijzend bakmeel en rol met behulp van je deegroller je bolletjes uit tot platte platen. De kunst is om de platen heel dun te rollen zónder dat de luchtbelletjes knappen en voor gaatjes zorgen in je deeg. Dit zorgt namelijk voor het meest luchtige effect. Het is echter heel moeilijk en toegegeven, de platen zijn ook lekker als er gaatjes in zitten en hij daardoor niet ‘opzwelt’ tijdens het bakken.
  6. Rol de platen één voor één uit en bak ze meteen. Terwijl je je eerste plaat bakt in een koekenpan met een beetje (olijf)olie rol je de volgende plaat uit. Bak de rotiplaten een paar minuten per kant tot deze een mooie bruine kleur heeft gekregen.
  7. Serveer de rotiplaten bij je roti.

Eet smakelijk!